Policija Možini, ker je obvestil javnost, da ga iščejo na TVS, očita, da vrši pritisk nanje

Foto: Nova24TV

Nekdanji direktor TVS, sicer pa znani novinar Jože Možina, je na spletu opozoril, da sta v stavbi TVS o njem receptorja na vhodu povpraševala dva uniformirana policista, ki pa nista točno povedala, za kaj sta prišla v stavbo TVS. Policija pa mu zdaj očita, da je pritiskal nanje, ker je obvestil javnost, da ga policisti iščejo. V zakonodaji določb, da bi novinarji morali prikrivati, da jih po uredništvih zasledujejo in zaslišujejo policisti, ni opaziti. Menda pa naj bi ga policista iskala kot urednika oddaje Intervju. A točno receptorju nista povedala, zakaj so prišli. Vprašanje, kaj so hoteli, je na policijo zaradi tega poslal Možina sam, javnost pa je o nenavadnem dogodku obvestil tako:

A odgovor je prej kot od policistov dobil iz medijev. V Slovenskih novicah, ki so v lasti podjetja Delo tajkuna Stojana Petriča, ki je bil tudi v vodstvu Foruma 21 Milana Kučana, so ga v članku s senzacionalističnim naslovom “Drama na RTV Slovenija: uniformirana policista vkorakala na RTV, iskala sta tega novinarja” najprej označili, da je “znan po svoji naklonjenosti desni politični usmeritvi”, potem pa objavili pojasnilo policija, da na vprašanja o konkretnih osebah ne smejo odgovoriti zaradi zakona o varstvu osebnih podatkov, da pa:

»Lahko pa pojasnimo, da policisti opravljajo naloge v skladu z zakonodajo, kamor spada tudi komuniciranje z osebami, ki so lahko kot osebe z različnimi statusi udeležene v policijskih postopkih. V navedeni zadevi tako ne gre za nikakršno ustrahovanje, politične pritiske ali podobno, temveč zgolj za osnovno opravljanje policijskih nalog.«

Aleksandra Golec, predstavnica PU Ljubljana za odnose z javnostmi, pa je za Slovenske novice še ocenila, da bi naj Možina, ko je javnost obvestil o obisku policistov na RTVS, dejansko vršil pritisk na policiste, ki obravnavajo različne zadeve, ki so odmevne v javnosti. »Tukaj naj poudarimo, da je policija strokovna ter neodvisna in bo ne glede na tovrstne pritiske opravljala svoje naloge v skladu z zakonom.«

Razlog za jezne reakcije v medijih, ki so v lasti Kučanovih oligarhov, je morda, ker je v oddaji Intervju nedavno Možina gostil nekdanjega urednika RTVS Ivana Sivca, ki je med drugim razkril, kako že od nekdaj na RTV Slovenija privilegirajo politike z leve, predvsem Milana Kučana.

Na nenavadno dogajanje in očitke, da pritiska na policijo, se je Možina odzval tako:

Spletni časopis / Peter Jančič