fbpx

Policijski sindikalist Mlekuš si je zaradi neresničnih trditev prislužil opozorilo pred odpovedjo

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš je zaradi neresničnih trditev v Odlazkovem mediju Svet24 prejel opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi (Foto: STA)

Po navedbah portala Siol je vodja Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš zaradi neresničnih izjav v intervjuju za Svet24 prejel opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Policijska uprava Nova Gorica mu očita neresnične trditve in pravijo, da gre za obrekovanje policije. V primeru neresničnih trditev pa naj bi šlo v nekaterih primerih celo za sramotilno izjavo zoper policijske vodje. “Ne glede na to, ali ste z neresnično trditvijo sporočali ‘dejstva’, ki po vašem lastnem prepričanju obstajajo, ali pa ste jih le razširjali kot tujo izjavo (akt sindikata), lahko nedvomno škodujete časti in dobremu imenu policijskih vodij (tudi generalnega direktorja policije) in delodajalca Policije, kateri bi morali biti lojalni,” so zapisali v opozorilu.

Oktobra smo poročali, da sta v glasilu medijskega tajkuna Martina Odlazka Svet24 vodja Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš in vodja Policijskega sindikata Rok Cvetko dejala, da za direktorja policije dr. Antona Olaja zakoni ne veljajo, izjave notranjega ministra Aleša Hojsa pa po njunem mnenju spominjajo “na izjave pijanega voznika”. Zaradi izjav, ki jih je Mlekuš izrekel v intervjuju, pa je slednji po navedbah portala Siol prejel opozorilo pred redno odpovedjo o zaposlitvi.

Kot je zapisano v dokumentu, je Mlekuš navajal neresnične trditve, s tem ravnanjem pa kršil pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja. Kot trdi Policijska uprava Nova Gorica, je šlo za obrekovanje, saj je med drugim dejal, da policijski šefi svoje napake vedno “obesijo” policistom. “Ta trditev je neresnična. Gre za obrekovanje. Policija je dobro organizirana in urejena organizacija, ki ob izkazanih odklonskih pojavih iz 8. člena pravilnika o notranji varnosti v policiji uvede notranjevarnostni postopek in ukrepa v skladu s predpisi,” so pojasnili.

Mlekuš naj bi s svojimi trditvami škodoval časti in dobremu imenu policijskih vodij. (Foto: STA)

Kot še pravijo, je z neresnično trditvijo, ki je v bistvu sramotilna izjava zoper policijske vodje (tudi generalnega direktorja policije) in Policijo kot inštitucijo, namigoval na obstoj napak pri izpolnjevanju uradnih dolžnosti, katere v policiji naj ne bi bile ustrezno obravnavane. “Ne glede na to, ali ste z neresnično trditvijo sporočali ‘dejstva’, ki po vašem lastnem prepričanju obstajajo, ali pa ste jih le razširjali kot tujo izjavo (akt sindikata), lahko nedvomno škodujete časti in dobremu imenu policijskih vodij (tudi generalnega direktorja policije) in delodajalca Policije, kateri bi morali biti lojalni,” so še zapisali.

Generalni direktor policije ni nikomur grozil z izgubo službe
V nadaljevanju so Mlekuša opozorili na še nekaj neresničnosti, med drugim tudi to, da organizacijska klima v Policiji ni tako slaba, kot je izpostavil: “Nakazano tudi trdite, da v policiji vladata stanje velika apatičnost in nezadovoljstvo, ki je v svoji 25-letni karieri ne pomnite. Organizacijska klima zaposlenih v letu 2021 se je glede na pretekla leta izboljšala, kar je razvidno iz raziskave, ki jo je opravila Policijska akademija julija 2021. /…/ V članku tudi povsem neizkazano navajate, da obstaja strah groženj z izgubo službe. To seveda ni res. Gre za obrekovanje. Generalni direktor policije ni nikomur grozil z izgubo službe.”

Foto: STA

Kot je zapisano v opozorilu, je v članku z negativno konotacijo zavajajoče komentiral delovnopravne postopke svojega delodajalca zoper policijske vodstvene uslužbence Policijske uprave Ljubljana, ki so prejeli pisna opozorila pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Pravijo, da gre za žaljivo obdolžitev, saj je ‘sramotilno’ izjavil, da je prišlo v primeru ‘rumenih jopičev’ do ‘zlorabe’ instituta opozorila pred odpovedjo.

Ne drži, da bi Olaj žrtvoval tri policiste, da bi ugodil Hojsu
Situacija se nanaša na nepravilnosti, ki izhajajo iz opravljanja nalog varovanja neprijavljenega shoda na Prešernovem trgu 25. junija 2021. “V zvezi s tem ste neresnično navedli, da je generalni direktor policije ‘žrtvoval tri policiste’ vodstva PU Ljubljana izključeno zato, da bi ugodili tviteraškim zahtevam predsednika vlade in ministru za notranje zadeve g. Hojsu, kljub temu, da je komisija, ki je zadevo preiskala, ugotovila zakonitosti ukrepanja, policija pa vsebino poročila prekriva. Ugotovitve komisije iz poročila o opravljenem strokovnem nadzoru v Policijski upravi Ljubljana ste predstavili zavajajoče. /…/ V članku tudi povsem neresnično navajate, da ‘policija vsebino poročila prekriva’. To seveda ni res.”

Celoten dokument si lahko preberete TUKAJ.

Sara Rančigaj