Policisti pred sodnika privedli Hrvata, ki je turbulentno “švercal” ilegalce v Slovenijo in ujeli Afganistanca, ki sta v Slovenijo nezakonito pripeljala migrantski družini

Ilegalni migranti v Sarajevu (vir: twitter)

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Koper so 6. julija na Okrožno sodišče Koper privedli 33-letnega državljana Republike Hrvaške, zoper katerega je bila v letu 2017, na podlagi vseh zbranih obvestil in dokazov, podana kazenska ovadba za skupno izvršena 4 kazniva dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Pred dobrim letom dni, natančneje 22. maja 2017, je policijska patrulja Policijske postaje Ilirska Bistrica v Ilirski Bistrici zasledovala bežeče vozilo, za katerega je obstajal utemeljen sum, da se v njem prevažajo ilegalni migranti. Terensko vozilo hrvaških registrskih številk je bilo nato brez voznika, ki je pobegnil, izsledeno, v njem pa ugotovljena identiteta petih državljanov Afganistana in enega državljana Pakistana, ki so posedovali kartice prosilcev za azil na Hrvaškem. 

S PU Koper pojasnjujejo, da je bilo v postopku ugotovljeno, da migranti ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali prebivanje v Republiki Sloveniji in da so državno mejo med Hrvaško in Slovenijo prestopili na nedovoljen način. “Ugotovljeno je bilo, da so prijeti tujci vstopili v Republiko Hrvaško iz Srbije, nakar jih je v Zagrebu v terensko vozilo naložil neznanec. Glede na zbrana obvestila je bilo ugotovljeno, da so tujci iz Hrvaške v Slovenijo vstopili istega dne na območju Snežnika oz. Jarmovca ob pomoči neznanega voznika. Po uspelem nedovoljenem prehodu državne meje so nadaljevali z osebnim avtomobilom v smeri Ilirske Bistrice, do kraja ustavitve, kjer je neznani voznik pobegnil, s seboj pa vzel tudi ključe vozila. Z opisanim dejanjem si je neznani storilec pridobil 2.400 evrov protipravne premoženjske koristi,” je sporočil tiskovni predstavnik PU Koper Dimitrij Marušič.

V postopek so se vključili kriminalistični inšpektorji SKP PU Koper, ki so z ogledom vozila, zbiranjem obvestil in dokazov ter sodelovanjem s hrvaškimi varnostnimi organi ugotovili, da je navedenega dejanja osumljen takrat 32-letni državljan Hrvaške ter da je istovrstno dejanje, prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države, izvršil že najmanj trikrat, vse v mesecu maju 2017.

Primorski policisti pa so imeli nadvse turbulenten tudi četrtek, 5. julija, saj so prijeli dva Afganistanca, ki imata urejeno bivanje v Nemčiji. Prav tako sta osumljena storitve kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja. “Policisti PP Ilirska Bistrica so dne 5. 7. 2018 v večernem času  pri opravljanju nalog s področja varovanja državne meje na makadamski mejni prometni povezavi Lisac (RH)–Sušak (RS) ustavili dve vozili nemških registrskih številk, ki sta pripeljali neposredno drugo za drugim iz smeri Republike Hrvaške. V postopku ugotavljanja identitete oseb v vozilu je bilo ugotovljeno, da je prvi osebni avtomobil vozil državljan Afganistana z veljavnim nemškim dovoljenjem za prebivanje. Poleg voznika so bili v avtomobilu še štirje državljani Irana (oče, mati in dva mladoletna otroka) brez dokumentov, veljavnih za vstop v Republiko Slovenijo oz. države Evropske unije. Drugi osebni avtomobil pa je prav tako vozil državljan Afganistana z veljavnim nemškim dovoljenjem za prebivanje. Ob vozniku so se v vozilu nemških registrskih številk nahajali trije sopotniki državljani Irana (oče, mati in mladoleten otrok) brez dokumentov, veljavnih za vstop v Republiko Slovenijo oz. države Evropske unije.”

Za državljane Irana, ki so se nahajali kot sopotniki v osebnih avtomobilih, je bilo ugotovljeno, da ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali prebivanje v Sloveniji in da so državno mejo med  Hrvaško in Slovenijo prestopili na nedovoljen način, saj niso posedovali nobenih dokumentov, potnih listov in ustreznih viz. Pripeljani so bili v prostore PP Ilirska Bistrica, kjer so zaprosili za mednarodno zaščito.

V postopek so se vključili kriminalistični inšpektorji SKP PU Koper, ki so prevzeli postopek obravnave kaznivega dejanja, saj je na podlagi ugotovljenega obstajal utemeljen sum, da sta voznika, državljana Afganistana, izvršila kaznivo dejanje prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države s tem, da sta v osebnih avtomobilih nemških registrskih številk po ozemlju Slovenije prevažala 7 državljanov Irana brez vizumov oz. dokumentov, potrebnih za dovoljen vstop v Slovenijo, in so v  Slovenijo vstopili na nedovoljen način. Na podlagi zbranih obvestil in dokazov je bilo ugotovljeno, da so si z opisanim dejanjem storilci pridobili protipravno premoženjsko korist v skupnem znesku najmanj 9.500 evrov, še sporoča Marušič, ki dodaja, da je bila obema Afganistancema odvzeta prostost. 7. julija sta bila odvedena k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper oba odredil pripor.

M. S.