Policisti pred sodnika privedli Hrvata, ki je turbulentno “švercal” ilegalce v Slovenijo in ujeli Afganistanca, ki sta v Slovenijo nezakonito pripeljala migrantski družini

Ilegalni migranti v Sarajevu (vir: twitter)

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Koper so 6. julija na Okrožno sodišče Koper privedli 33-letnega državljana Republike Hrvaške, zoper katerega je bila v letu 2017, na podlagi vseh zbranih obvestil in dokazov, podana kazenska ovadba za skupno izvršena 4 kazniva dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Pred dobrim letom dni, natančneje 22. maja 2017, je policijska patrulja Policijske postaje Ilirska Bistrica v Ilirski Bistrici zasledovala bežeče vozilo, za katerega je obstajal utemeljen sum, da se v njem prevažajo ilegalni migranti. Terensko vozilo hrvaških registrskih številk je bilo nato brez voznika, ki je pobegnil, izsledeno, v njem pa ugotovljena identiteta petih državljanov Afganistana in enega državljana Pakistana, ki so posedovali kartice prosilcev za azil na Hrvaškem. 

S PU Koper pojasnjujejo, da je bilo v postopku ugotovljeno, da migranti ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali prebivanje v Republiki Sloveniji in da so državno mejo med Hrvaško in Slovenijo prestopili na nedovoljen način. “Ugotovljeno je bilo, da so prijeti tujci vstopili v Republiko Hrvaško iz Srbije, nakar jih je v Zagrebu v terensko vozilo naložil neznanec. Glede na zbrana obvestila je bilo ugotovljeno, da so tujci iz Hrvaške v Slovenijo vstopili istega dne na območju Snežnika oz. Jarmovca ob pomoči neznanega voznika. Po uspelem nedovoljenem prehodu državne meje so nadaljevali z osebnim avtomobilom v smeri Ilirske Bistrice, do kraja ustavitve, kjer je neznani voznik pobegnil, s seboj pa vzel tudi ključe vozila. Z opisanim dejanjem si je neznani storilec pridobil 2.400 evrov protipravne premoženjske koristi,” je sporočil tiskovni predstavnik PU Koper Dimitrij Marušič.

V postopek so se vključili kriminalistični inšpektorji SKP PU Koper, ki so z ogledom vozila, zbiranjem obvestil in dokazov ter sodelovanjem s hrvaškimi varnostnimi organi ugotovili, da je navedenega dejanja osumljen takrat 32-letni državljan Hrvaške ter da je istovrstno dejanje, prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države, izvršil že najmanj trikrat, vse v mesecu maju 2017.

Primorski policisti pa so imeli nadvse turbulenten tudi četrtek, 5. julija, saj so prijeli dva Afganistanca, ki imata urejeno bivanje v Nemčiji. Prav tako sta osumljena storitve kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja. “Policisti PP Ilirska Bistrica so dne 5. 7. 2018 v večernem času  pri opravljanju nalog s področja varovanja državne meje na makadamski mejni prometni povezavi Lisac (RH)–Sušak (RS) ustavili dve vozili nemških registrskih številk, ki sta pripeljali neposredno drugo za drugim iz smeri Republike Hrvaške. V postopku ugotavljanja identitete oseb v vozilu je bilo ugotovljeno, da je prvi osebni avtomobil vozil državljan Afganistana z veljavnim nemškim dovoljenjem za prebivanje. Poleg voznika so bili v avtomobilu še štirje državljani Irana (oče, mati in dva mladoletna otroka) brez dokumentov, veljavnih za vstop v Republiko Slovenijo oz. države Evropske unije. Drugi osebni avtomobil pa je prav tako vozil državljan Afganistana z veljavnim nemškim dovoljenjem za prebivanje. Ob vozniku so se v vozilu nemških registrskih številk nahajali trije sopotniki državljani Irana (oče, mati in mladoleten otrok) brez dokumentov, veljavnih za vstop v Republiko Slovenijo oz. države Evropske unije.”

Za državljane Irana, ki so se nahajali kot sopotniki v osebnih avtomobilih, je bilo ugotovljeno, da ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali prebivanje v Sloveniji in da so državno mejo med  Hrvaško in Slovenijo prestopili na nedovoljen način, saj niso posedovali nobenih dokumentov, potnih listov in ustreznih viz. Pripeljani so bili v prostore PP Ilirska Bistrica, kjer so zaprosili za mednarodno zaščito.

V postopek so se vključili kriminalistični inšpektorji SKP PU Koper, ki so prevzeli postopek obravnave kaznivega dejanja, saj je na podlagi ugotovljenega obstajal utemeljen sum, da sta voznika, državljana Afganistana, izvršila kaznivo dejanje prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države s tem, da sta v osebnih avtomobilih nemških registrskih številk po ozemlju Slovenije prevažala 7 državljanov Irana brez vizumov oz. dokumentov, potrebnih za dovoljen vstop v Slovenijo, in so v  Slovenijo vstopili na nedovoljen način. Na podlagi zbranih obvestil in dokazov je bilo ugotovljeno, da so si z opisanim dejanjem storilci pridobili protipravno premoženjsko korist v skupnem znesku najmanj 9.500 evrov, še sporoča Marušič, ki dodaja, da je bila obema Afganistancema odvzeta prostost. 7. julija sta bila odvedena k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper oba odredil pripor.

M. S.

 • sprehajalec

  Pipa definitivno pušča. Kap, kap, kapljajo….

  • Franc Šink

   se nakaplja in to 3000 na leto.Samo tistih ki jih ujamejo…. matematika je pri tem primeru enostavna.

 • totex39

  Hrčki nam še kar naprej tovorijo migrante, naši pa vse to dopuščajo in še vedno se derejo, da imajo vse pod nadzorom.

  • Vladimir

   jebali te hrčki,kdo je streljal na migrante hrčki ali Hrvati KRETEN čefurski

   • RATATA

    Nočni posnetki so zanimivi. Poglej si kakšnega helikoptrskega in naj ti vlada mir.

 • Morala

  Naivni Slovenci, hrvati nam jih pošiljajo…

 • Franjo Trojner

  Znova bo Avstrija branila, zaščitila Slovenijo, kot je to počela do leta 1918. Bog živi Kurca na čelu EU in koklja naj brcne poslanko Fajonko v EU parlamentu, ki počne prav vse, da bi v Slovenijo vstopilo čim več ilegalnih migrantov. Beboti,Cerar, Židan, Rjavec, Fajonka, dominatni mediji in celotna politična levica je potrebovala 3 in pol leta, da je končno razumela, da vsi, ki prihajajo k nam nezakonito preko meje niso begunci, temveč ILEGALNI MIGRANTI!
  Bebava avša Fajonka nima pojma, da meje brani vojska in to v vsaki državi, naj ji to nekdo razloži. Kako je mogoče, da takšna avša zastopa našo državo v EU parlamentu? Fajonca je brez Sorosa in rdeče obleke čista bebava nula in takšne avše v politiki nimajo kaj iskati.

 • samsara

  “…je bila obema Afganistancema odvzeta prostost. 7. julija sta bila
  odvedena k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper oba odredil pripor.”

  Ko pa bosta izdavila “azil” ju bodo premestili v popolno oskrbo azilnega centra in jima omogočili svodobno gibanje (dokler oblasti ne spizdita izpod nadzora, kot to stori 80% njima posobnih in tudi sorodnih. Tak podatek je nedavno javno navedel tov. notranji organn šefčet)

 • Olga2345

  Na pritožbo “clovekoljubnih” – Sorosovih “nevladnih” organizacij, rdeca šlemarca, ki je vedno neodzivna za kršenje človekovih pravic slovenskim državljanom, celo otrokom, skače po Beli krajini in preiskuje “zavračanje prosilcev za azil”!??????

  • stajerc5

   Kar naj skace, slisal sem, da je se par starih partizanskih min, tam doli v Beli krajini!

  • Morala

   Saj sem že napisala, da kaj se gre…beguncev ni…Kaj ji ni jasno!?

 • stajerc5

  Ehh, za tebe brale je turbolentno kad ti neko kaze dobar dan.
  Saj v kravji riti ne ves kdaj je dan ali noc, nje?
  Ops, pa Presic te spet pozdravlja…

 • tramal

  Južnjaki tihotapijo migrante vSlovenijo ,potem pa še kar sami ostanejo tu.Skrbi nas lahko koliko tisočev balkancov je prišlo zadnji čas v Slovenijo.Po vseh mestih čuješ samo še južnjaško govorico.