fbpx

Politična pristranskost: Lovke rdečega plemstva celovito držijo v oblasti tudi sodstvo

Jernej Potočar (vir: twitter)

Vsi enakopravni, a v nobenem pogledu enaki. Komunisti so znali dobro poskrbeti zase v času njim tako ljube stare Juge. Danes je ta mreža še kako prepletena z dediči tistih, ki so jim zagotovili te privilegije, v katerih živijo. Včasih je težko verjeti, kako majhna je lahko država, v kateri je rdeča elita tako tesno prepletena z vsemi segmenti družbe: od sodstva pa do politike.

Slovenija je ugrabljena država. Ugrabili pa so jo dediči krvave komunistične revolucije. Sami so si zagotovili privilegije, zaradi katerih so lagodno živeli, zdaj pa lagodno živijo tudi njihovi potomci. In kot je to v navadi vsake elite, slovenska ni nobena izjema, nimajo nikakršnih načrtov, da bi se svojim privilegijem mirno odrekli.

Najnovejše poročilo Evropske komisije za učinkovito pravičnost (CEPEJ) je ugotovilo, da je Slovenija edina država na celini, kjer sodnike imenuje zakonodajna veja oblasti. Ravno tako živimo v državi, ki se lahko pohvali z največjim številom sodnikov na prebivalca, a se ob tem ne moremo izogniti količin sodnih zaostankov, medtem ko je zaupanje v sodstvo med najnižjimi.

Sodijo nam potomci junakov komunistične revolucije
Da je tako, ni nikakršna skrivnost. A ko si pogledamo, kdo je nastavljen na kako mesto, lahko hitro zaključimo, kako je možno, da sodišča sodijo mimo zakonov, zaradi česar je Slovenija v samem vrhu po številu razveljavljenih sodb na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Začnemo lahko že z očetom predsednika višjega sodišča Jerneja Potočarja, narodnim herojem in poveljnikom Gubčeve brigade Stanetom Potočarjem – Lazarjem, ki je bil po koncu druge svetovne vojne komandant ljubljanskega vojnega območja in načelnik generalštaba JLA v Beogradu. Potočar je mesto višjega sodnika zasedal že v času Jugoslavije. Njegova žena Divna Potočar pa je bila v času LDS-ove vlade zaposlena na ministrstvu za notranje zadeve, v uradu predsednika vlade in nato še v uradu predsednika republike Janeza Drnovška.

Z LDS naj bi prek Zdenke Cerar, matere sedanjega zunanjega ministra Mira Cerarja, imela povezave tudi sodnica Magda Teppey. Sodnik Mitja Šinkovec, poročen z Andrejo Špelo Furlan, ki je bila tesna sodelavka Milana Kučana, pa naj bi predstavljal povezavo s Forumom 21. Šinkovec je drugače znan kot sodnik, ki se navkljub povezavam svoje žene in uslužbenke z dokaznim gradivom ni želel izločiti iz postopka v aferi Depala vas. Leta 2001 so to namesto njega storili njegovi nadrejeni, samo leto dni kasneje pa je postal višji sodnik.

Lovke rdečega plemstva so dolge
Lovke v sodstvu pa segajo še mnogo dlje, tako je sodnica Mojca Kocjančič, ki je izločila obremenilne dokaze zoper Zorana Jankovića v zadevi domnevnega prejemanja podkupnin v zvezi s posli komunalnega podjetja in izsiljevanja spolnih odnosov s farmacevtko Ljubljanskih lekarn, nekdanja žena Aleša Zalarja. Ta je bil LDS-ov minister za pravosodje v Pahorjevi vladi. Zalar je pozneje spet sodeloval z nekdanjo notranjo ministrico Katarino Kresal na Evropskem centru za reševanje sporov, ki ga je slednja ustanovila kmalu po prisilnem odhodu iz politike. Za konec pa sta v odvetniški pisarni Mira Senice, partnerja Kresalove, svoje pripravništvo opravljala tudi Zalarjeva otroka Anže in Neža Zalar.

Aleš Zalar (Foto: STA)

Kot je do zdaj že vsem jasno, rdeče plemstvo poskrbi za svoje. Rdeče plemstvo ščiti svoje. Rdeče plemstvo vedno najde dobro plačano mesto za svoje ljudi. V celotno državno strukturo so zakoreninjeni tako globoko, da niti lustracija ne bi pomagala.

R. O.