fbpx

Politični konstrukt velenjskega centra za socialno delo ni uspel: Franci Donko oproščen razžalitve odvetnice Simone Marko!

Foto: Nova24TV. Franci Donko v družbi svojih podpornikov pred začetkom sojenja na orkožnem sodišču v Mariboru.

Socialni delavec Franci Donko je bil v torek na Okrožnem sodišču v Mariboru spoznan za nedolžnega v primeru zasebne tožbe odvetnice velenjskega centra za socialno delo Simone Marko. Naj spomnimo. Odvetnica je Donku očitala, da jo je razžalil z zapisom na spletnem portalu 24kul.si, ko ji je v enem izmed člankov očital, da skupaj z Gabi Čačinovič Vogrinčič in Anjo Kopač Mrak izigrava odločitev Vrhovnega sodišča RS in zadržuje velenjska dečka stran od starih staršev. Očital ji je nečloveško ravnanje z otroki in nepriznavanje sodbe vrhovnega sodišča, prakse Evropskega sodišča za človekove pravice in konvencije o pravici otrok do nepretrgane vzgoje.

V ponedeljek, nekaj čez deseto dopoldne, se je pred Okrožnim sodiščem v Mariboru zbrala pisana množica ljudi. Simona Marko je menila, da je Donkov novinarski prispevek dovolj za sodno preganjanje, Donko pa je upal, da bo med člani sodnega senata prevladal razum. Tako je menil tudi predsednik Gibanja za otroke in družine Aleš Primc, ki je skupaj z nekaj deset drugimi člani Odbora 2014 prišel izrazit podporo svojemu kolegu.

Pred sodiščem je Primc še enkrat na glas povedal tisto, na kar je glasno opozarjal zadnjih nekaj dni. Da je Franci Donko žrtev izrojene elite. In da je sodno preganjanje maščevalen napad odvetnice, ki bi morala pred sodiščem zaradi nespoštovanja zgoraj omenjenih sodb instanc sedeti sama, tako kot tudi njeni pajdaši s centrov za socialno delo Velenje in Slovenj Gradec. Enako mnenje je izrazil tudi glede ministrice Anje Kopač Mrak.

Sledila je glavna obravnava, ki je bila odprta za javnost. Franci Donko je sebi v bran znova povedal, da je kot socialni delavec dolga leta sodeloval v intervencijskih skupinah na terenu in zato dobro ve, kakšni pogoji morajo biti izpolnjeni, da lahko otroka nasilno odvzamejo, kot so ju starima staršema v velenjskem primeru.

Simona Marko pa je ves čas trdila, da je pravna zastopnica Centra za socialno delo in kot taka ni odgovorna za ravnanje socialnih delavk. A neizpodbitno dejstvo je, da se je v tej zadevi večkrat pojavljala na televiziji in da je tako postala javna oseba. “Sicer nerad komentiram ravnanja nasprotnih strank, toda lahko rečem, da je s svojim izpostavljanjem vsaj delno postala javna oseba,” je za Nova24TV povedal Donkov odvetnik Radovan Cerjak.

Naj spomnimo. Simona Marko je na televiziji tako v Odmevih na Televiziji Slovenija kot tudi v oddaji 24 ur na POP TV  zelo jasno zagovarjala ravnanje centra za socialno delo in zatrjevala, da kršitev pravice do družinskega življenja, ki je bila onemogočena babici, nima nobene povezave z interesom otrok. Odvetnica Nuša Maček je za Donka zahtevala obsodilno sodbo, a je določitev kazni prepustila sodnemu senatu.

Toda po kratkem posvetu sodnega senata je sledila edina razumna in logična odločitev. Predsednica senata Vanja Verdel Kokol je prebrala oprostilno sodbo, Simona Marko pa bo morala poravnati vse sodne stroške. Poražena stranka v sporu ima sicer osem dni časa, da se na odločitev okrožnega sodišča pritoži, ali bo to storila, pa še ni povsem jasno. Verdel Kokolova je namreč jasno povedala, da je sodišče s svojo odločitvijo sledilo praksi Evropskega sodišča za človekove pravice, ki v ospredje v takšnih primerih postavlja človekovo pravico do svobode govora.

Poražena stranka v postopku je pred sodbo obljubila izjavo tudi za Nova24TV. A po oprostilni sodbi za našo televizijo ni želela govoriti, Markova je komentar za našo novinarsko ekipo prepovedala tudi svoji zakoniti zastopnici.

Luka Svetina