fbpx

Politični strateg Jeretič: “Povezovanje bo morala biti prioriteta prihodnjih let!”

Politični strateg Sebastjan Jeretič. (foto: Nova24TV).

V teh ključnih trenutkih Slovenije, ki se že lep čas bori z epidemijo, so domnevni največji problem Slovenije “kuhančki” oziroma prepoved njihove prodaje na božičnih sejmih, vendar ima po besedah Sebastjana Jeretiča, strokovnjaka za komuniciranje in odnose z javnostmi, Slovenija veliko večji problem, ki ga lahko reši le z več empatije in medsebojnim sodelovanjem. 

Prepoved prodaje “kuhančkov” na božičnih sejmih je sprožila val kritik tako s strani podjetnikov kot potrošnikov, češ da je ta ukrep prišel čez noč in da so vse potrebno za sejme že nakupili, vendar je po mnenju Sebastjana Jeretiča to popolnoma neupravičeno, saj je strokovna zdravstvena skupina že tedne napovedovala nujno zaostritev ukrepov zaradi stanja epidemije. Razumljivo je, da je bila škoda podjetnikom storjena, vendar je pritisk na vlado in protestiranje na ulicah popolnoma nepotrebno, saj bodo stroške dobili povrnjene vsi tisti, ki so imeli svojo dejavnost prijavljeno skladno z zakonom. Tako bo na podlagi tega ocenjena tudi škoda na podlagi realnih številk, številk, ki so se prijavile finančni upravi in ne fiktivnih številk oz. nerazumnih in neutemeljenih zneskov.

Kljub razumljivemu razočaranju podjetnikov pa Jeretiču ni razumljiva jeza potrošnikov, ki je posledica razočaranja zaradi onemogočenega “popivanja s prijatelji na stojnicah”. Ob tem se sprašuje, ali morda ne bi bilo bolje v teh težkih časih pokazati malce več empatije do ljudi, ki jih je epidemija najbolj prizadela, kot so svojci umrlih s covidom, tisti, ki ležijo v bolnišnici zaradi njega ali do medicinskega osebja, ki že lep čas opozarja, da je zdravstvo na robu in jim je nudenje pomoči ostalim, ki potrebujejo zdravniško pomoč, onemogočeno.

Ob dejstvu, da je Avstrija sprejela strožje ukrepe in da nam je navsezadnje Italija priskočila na pomoč, je popivanje na ulicah zadnja stvar, ki jo želimo prikazati našim sosedom, meni Jeretič, ki se ob tem sklicuje na temeljne stebre morale, katerih namen je, evolucijsko gledano, naše preživetje in skrb za šibke in nemočne je eden od njih. Da je moralni steber padel na naši lestvici prioritet kot ljudi, je po mnenju Jeretiča posledica levičarske filozofije, ki sega v zgodovino, saj je ta odgovorna za “razgraditev vseh velikih zgodb in struktur v postmoderni, ki so nas držale skupaj”. Kasneje je prišel neoliberalistični udarec z desne, ki pa je “porušil vsa orodja naše medsebojnosti in družbo razbil na posameznike in potrošnike.” “Vsi ti trendi naj bi družbo pripeljali do tega, kar je danes, prihod epidemije pa je to le še bolj razkril” in našo situacijo poimenoval kot “specifično slovensko”, v kateri naj bi s skupnimi močmi zgradili svojo državo in s skupnimi močmi vstopili v “klub” najbolj razvitih držav, Evropsko unijo, potem pa “nam je zmanjkalo ambicij in cilja, ki bi nas peljal naprej,” je povedal. Prav tako skritizira polarizacijo politike v zadnjih dveh desetletjih, češ da je med obema poloma nastal prevelik prepad in da bi se morali zavedati, da vedno obstaja nekaj skupnega kljub razlikam.

Levica ne skriva zavlačevanja
“Nekateri pravijo, da če bi bila sedanja oblast v čevljih opozicije, bi ravnala enako kot opozicija KUL, vendar tega ne bomo nikoli vedeli, morda bi lahko vedeli, če Marjan Šarec ne bi odstopil, ampak je, in vlada je točno taka, kot je bila izvoljena,” pove Jeretič in se hkrati sprašuje, kako pojasniti vidno zavlačevanje levice v parlamentu, medtem ko divja in razbija po mizah v času ključnih trenutkov za Slovenijo, ko gre za zakone, ki so vsebinsko pomembni za Slovenijo, v tem trenutku  za zajezitev epidemije in okrevanje po njej.

“Svetovno gospodarstvo se pripravlja na obdobje po epidemiji, ki bo precej drugačno od tistega, ki smo ga gledali zadnja desetletja, od nas pa je odvisno, ali bomo ostali periferija ali bomo svoje potenciale izkoristili za boljši standard življenja,” je v razmislek vsem nam še dodal analitik.

Tanja Brkić