fbpx

Politik iz vrst SMC Saša Tabaković rad prodaja meglo: Želel je biti vrhunski igralec in poslanec, pa ni ne eno, ne drugo

Nekdanji poslanec SMC Saša Tabakovič.

Poslanec vodilne vladne stranke SMC, Saša Tabaković, je pred tedni znova razburjal s svojimi izjavami v državnem zboru, ko je ob ustavni obtožbi zoper slovenskega predsednika vlade Mira Cerarja v imenu svoje stranke planil po poslancu Slovenske demokratske stranke Vinku Gorenaku z besedami, “da je argument lahko samo dober ali slab, nima pa spola”. “Pričakujem, da se bo poslanec Gorenak opravičil vodji naše poslanske skupine za šovinističen nastop,” je dejal. Gre seveda za tistega nadomestnega poslanca SMC (tako navajajo uradni podatki državnega zbora), ki je po poklicu igralec in je bil zaposlen v Drami Ljubljana, kamor se bo sicer v prihodnje bržkone primoran vrniti, saj bo SMC na prihodnjih parlamentarnih volitvah skoraj zagotovo izgubila večino poslanskih mandatov, po nekaterih napovedih ji celo grozi, da ne bo prestopila parlamentarnega praga.

To, kje bo v prihodnje deloval 36-letni Saša Tabaković, sicer še ni povsem jasno, saj je iz različnih krogov slišati, da si vendarle želi ostati v politiki. A o tem ne bo odločal on, ampak volivci, je o poslancu na svojem spletnem blogu pred časom zapisal Vinko Gorenak. Zlobni jeziki sicer pravijo, da ga v gledališču ne pogrešajo preveč, saj da nikoli ni bil kaj prida igralec in ni izstopal. V javnosti je še najbolj znan kot dolgoletni partner igralke Polone Juh, s katero je v vezi že skoraj 15 let, čeprav je od njega kar deset let starejša.

Tudi o Tabakovićevem delu v vlogi poslanca SMC ni kaj dosti povedati. Naši viri pravijo, da se predvsem preklada po parlamentu in da se delu izogiba. “Igralci so seveda igralci, v svoje vloge se vživijo in jih skušajo kar najbolje interpretirati. Zdi pa se, da je igralec, sedaj poslanec, Saša Tabaković nekoliko pozabil, da je poslanec in ne igralec,” je Tabakovića kritiziral Vinko Gorenak zaradi njegovih nastopov v državnem zboru, ko je precej slabo zaigral dve vlogi socialističnih ekonomistov. Eden je nekdanji minister in rektor ljubljanske univerze Jože Mencinger, drugi pa je nekdanji minister za finance Franci Križanič.

Foto: STA.

Ko ne znaš ločiti niti državnega dolga od javnega dolga …
“In kaj se je pravzaprav dogajalo v času vlade Janeza Janše, ko je dolg države poletel v nebo, si seveda tudi v tem smislu državljani lahko odgovorijo, kdo je pravzaprav v tem smislu dober gospodar,” je razlagal Tabaković in ob tem državni dolg povsem zmotno enačil z javnim dolgom. Igralec pač, a slab. Zato ne čudi, da tudi svojo vlogo v parlamentu igra katastrofalno slabo.

Zanimivo, čeprav mu očitajo predvsem brezdelje, Tabaković v medijih brez sramu zatrjuje, da je njegovo poslansko delo zelo zahtevno. “Bolj kot si ljudje pregovorno predstavljajo. Ponavadi imam kar nekaj sestankov, glavnino dela pa zavzame vsebinsko ukvarjanje z zakonodajo prek sej delovnih teles DZ do plenarnih sej. Tega ni malo. Če želiš imeti celotno sliko pred seboj, kar je nekako kar nuja, če želiš kvalitetno razpravljati, ti mora biti približno znan tudi historiat sprememb določenih členov, zakaj so se te dogajale v preteklosti, kakšne rešitve so bile takrat na mizi, zakaj se niso udejanjile in podobno,” je dejal.

Zlobni jeziki pravijo, da Tabaković nima igralskega talenta svoje deset let starejše partnerke Polone Juh. (foto: Nova24TV).

Ko se moraš v intervjujih hvaliti, da delaš, saj tega sicer nihče ne bi opazil
In potem še nadaljevanje: “Še dobro, da imamo odlično strokovno službo, ki nam pri tem delu pomaga. Navzven so nevidni, zato jim jaz ob tej priložnosti javno izrekam pohvalo. V glavnem – dela ne zmanjka,” je razlagal za Drozgov portal Govori.se in skušal med bralci ustvariti sliko, kot da se zaradi pretiranih naporov ves čas poti v državnozborskih klopeh. Sprašujemo se, zakaj neki bi se “deloholik” Tabaković sam hvalil, koliko dela ima? Ali pa ga očitno v resnici peče vest?

Zdi se, da je bil Tabaković v parlament poklican z jasnim ciljem, da bi s svojimi populističnimi govori in idejami krepil levičarske ideje, namesto da bi se ukvarjal z resnimi težavami, ki v tem trenutku pestijo Slovenijo. Pred dnevi je tako poslanec SMC s podporo poslancev svoje stranke in stranke SD v državni zbor vložil novelo zakona o enakih možnostih žensk in moških. Po njegovem naj bi novela zagotovila povečanje deleža tistega od spolov, ki je zdaj zastopan v manjšem deležu. Predvideva uveljavitev vsaj 40-odstotne zastopanosti posameznega spola v državnih in občinskih javnih zavodih ter podjetjih v delu, kjer člane imenuje ustanovitelj. Naši viri pravijo, da večina v državnem zboru zavija z očmi, saj gre za poskus poceni nabiranja političnih točk, medtem ko se najnujnejših tem vodilna vladna stranka SMC raje izogiba.

T. F.