fbpx

20 tisoč Meščevih stanovanj, ki jih ne bo, je prikladen izgovor za veliki davčni rop Slovencev

Luka Mesec je napovedal novih 20 tisoč stanovanj v osmih letih. (Foto: STA)

Bodoči minister za solidarno prihodnost Luka Mesec je napovedal kar 20 tisoč novih stanovanj. Pa je izvedba sploh mogoča? Številni so mnenja, da niti teoretično.

Nova koalicijska pogodba razkriva, da se moramo državljani prijeti za denarnice, saj so Robert Golob, Luka Mesec in Tanja Fajon vanjo zapisali progresivno obdavčitev premoženja – s tem virom naj bi financirali kar 20 tisoč novih stanovanj do leta 2030. Strah nas je lahko tudi uvedbe nepremičninskega davka, ki pa ga koalicijska pogodba eksplicitno naj ne bi omenjala. Na levici že vedo, čemu.

Prav tako naj bi koalicija po pisanju N1 nameravala na lokacijah, kjer je stanovanj premalo, zaostriti pogoje za turistično oddajanje stanovanj prek platform, kot je denimo Airbnb.

Stanovanja v oblakih
Kako realni so načrti nove koalicije pri dosegu cilja 20 tisoč novih najemnih stanovanj, povedo naslednje številke. Za izgradnjo približno 1,2 milijona kvadratnih metrov bivalnih površin bi potrebovali veliko gradbenih površin, za izdajo gradbenih dovoljenj pa bi potrebovali ogromno časa in naporov ob trenutnih birokratskih postopkih. To bi pomenilo kar tisoč novih stanovanjskih blokov. Ob tako počasni birokraciji lahko z gotovostjo trdimo, da država nima ne prostora in ne dovolj časa za kaj podobnega. Levica pa se do sedaj ni izkazala pri debirokratizaciji in pomoči pri pridobivanju gradbenih dovoljenj.

Kaj pa denar? Eden izmed poznavalcev je izračunal, da bi za projekt Luke Mesca potrebovali kar 3,2 milijarde evrov. Ko skupaj seštejemo danes podatke, lahko pridemo do zaključka, da za dano obljubo ni realnih možnosti za uresničitev. Mesec namreč še nikoli ni vodil omembe vrednih projektov, ki zahtevajo človeka z dolgoletnimi vodstvenimi sposobnostmi. Bo pa zagotovo, da bo nova koalicija uspešna pri davčnem obremenjevanju Slovencev in pobiranju davkov, za kar je izgradnja novih stanovanj izjemno prikladen izgovor.

Peter Truden