24ur javnost lažnivo zavaja, da preverja dejstva: Trdi namreč, da stranka SDS laže glede rasti pokojnin v mandatu 2004-2008! Številke govorijo same zase!

Foto: STA

Pisali smo že o tem, da je stranka SDS pri poročanju o političnem dogajanju na POP TV deležna negativne pristranskosti, pred dobrim tednom pa smo videli na konkretnem primeru, da komentarja ustavnega pravnika Andraža Terška glede utemeljenosti Janševe tožbe proti sodnikom v zadevi Patria niso predvajali v celoti in tri mesece prepozno. Očitno pa je vnovič napočil čas za napad, saj so se na portalu 24ur razpisali o tem, da stranka SDS lažno navaja, da so v času prve vlade Janeza Janše pokojnine realno zrasle za 24 odstotkov. Da gre za očiten fake news, dokazujejo podatki ZPIZ in osnovno poznavanje matematike.

24 ur navaja, da so prišli do ugotovitve, da se je od leta 2005 do leta 2008 povprečna neto starostna pokojnina povečala za 94,98 evra. “Povprečna pokojnina, kamor poleg starostne sodita še invalidska in družinska oziroma vdovska pokojnina, pa se je v enakem obdobju povečala za 93,07 evra. V odstotkih to pomeni, da se je povprečna starostna pokojnina v mandatu Janeza Janše povečala za 18,67 odstotka, povprečna pokojnina pa za 20,18 odstotka, in ne za 24 odstotkov, kot povišanje opisuje stranka SDS,” so zapisali in dodali: “Iz Facebook objave stranke SDS je razvidno, da je SDS pri svojem izračunu upošteval podatke povprečnih starostnih pokojnin, saj so se te za 1,51 odstotka uspešneje povečale. Ko so pripravili primerjavo s preteklima dvema vladama, je stranka SDS zase upoštevala podatke povprečne starostne pokojnine, za vladi Boruta Pahorja in Mira Cerarja pa povprečne pokojnine.”

Foto: Facebook SDS

Številke govorijo same zase
Dejstvo je, da številke, dostopne na strani Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanja govorijo same zase, sami pa si lahko na podlagi podatkov izračunate, da je bila rast neto pokojnin v času mandata 2004-2008 24-odstotna – in to ne glede na to, ali gledate povprečje 2004 na povprečje 2008 ali december 2004 na december 2008. V pomoč pri izračunu sta vama lahko spodnji tabeli.

Vir: ZPIZ

Vir: ZPIZ

Očitno portal 24ur na vsak način želi očrniti stranko SDS in jo označiti kot lažnivo, namesto da bi opozarjali na dejansko stanje in s tem zagotovili objektivno poročanje. Še toliko huje, ker to počno v rubriki “preverjamo dejstva”, kjer prostora za napake ne bi smelo biti, na kar je opozoril nekdanji minister in tviteraš Žiga Turk. Njihovo početje je zaradi tega označil za povsem drug nivo fake news novic.

Za primerjavo: Pokojnine so v celem desetletju zrasle komaj za 16 evrov
“V celem desetletju (2008-2018) so se pokojnine zvišale za borih 16, 53 evra. Naslednja vlada mora poiskati realne rešitve, take, ki bodo za 40 let poštenega dela in plačevanja prispevkov zagotovile dostojno pokojnino. Ne potrebujemo lažnih obljub o 1.000 evrih pokojnine in tudi ne novih analiz, belih knjig in raziskav. Teorije imamo dovolj, samo ukrepati je treba,” poudarja evropska poslanka Tomčeva in opozarja, da Slovenija nujno potrebuje pokojninsko reformo in trg dela. O vladi v odhodu pa je dejala, da ta ni izpolnila nobenih obljub, še več, slovenskim državljanom je naredila veliko škode, ter da sta skrajno neokusna sprenevedanje in zahrbtnost koalicijskih partnerjev, saj kot člani vlade nosijo vso odgovornost za stanje v državi.

Najbolj žalostno za nas Slovenke in Slovence pa je, da sprenevedanju palico drži tudi četrta veja oblasti, saj so ljudje tisti, ki posledice sprenevedanja in lažnih novic najbolj čutijo na lastni koži. Očitno je v ospredju očrnitev stranke SDS, drugo pa je, kot kaže, povsem nepomembno, saj bi resni mediji podatke, kot je dvig pokojnin v določenem obdobju zlahka preverili na neškodljiv način in poskrbeli za pošteno predvolilno tekmo pred junijskimi volitvami. Demokracija bo v Sloveniji namreč zaživela šele, ko se bodo volivci lahko odločali na podlagi točnih informacij, za to pa potrebujejo objektivne in profesionalne medije.

H. M.