fbpx

Štiriodstoten padec podpore! Radikalizacija SD pod taktirko Fajonove obrodila rezultate!

Tanja Fajon (Foto: STA)

Stranka SD je zaradi svoje tekmovalnosti s stranko Levica postala največja poraženka zadnjih Delovih anket, podobno sliko pa je mogoče opaziti tudi v anketah, ki jih je opravil Parsifal. Govorice, da stranka SD izgublja svojo podporo zaradi svoje radikalizacije so vse glasnejše, saj se pri svojih usmeritvah vedno bolj osredotoča na problematiko migrantov in podnebne politike, pri tem pa pozablja na pravice delavcev.

Največja poraženka zadnjih javnomnenjskih anket o podpori političnim strankam je SD, ki bo jutri na internem posvetu predstavnikov lokalnih organizacij med drugim analizirala stanje v stranki ter možnosti za oblikovanje nove vlade. Popoln polom za stranko SD je padec podpore, ki je znašal kar štiri odstotne točke po najnovejšem barometru. Delež odgovorov anketiranih, da bi jo volili je najmanjši v zadnjih devetih mesecih, SD, ki je stranka z dolgoletno tradicijo in razvejano lokalno mrežo pa so prehitele stranka SDS in mlajši stranki LMŠ in Levica.

Stranka SD je v mesecu dni izgubila štiri odstotne točke podpore in zdrsnila iz drugega na četrto mesto (z 11,7-odstotne na 7,7-odstotno podporo). Na drugem mestu se je znašla LMŠ z 10,1-odstotno podporo (novembra z 9,9-odstotno). Na tretje mesto pa se je prebila Levica, ki je podporo izboljšala za slabo odstotno točko (z 8,5-odstotne na 9,4-odstotno podporo). Kot kaže vse več volivcev stranke SD svojo podporo namenja LMŠ in Levici.

Časopis Delo

Po anketi, ki jo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal je opaziti podobne rezultate o padcu podpore SD. Tudi v naši anketi se je na drugem mestu znašla LMŠ, na tretjem mestu je SD, ki pa ji tesno sledi DeSUS, medtem ko se je za razliko od Delovih anket stranka Levica znašla šele na četrtem mestu. Medtem pa je stranki DeSUS zaradi upora poslancev podpora zrasla kar za štiri odstotne točke, kar vse bolj kaže na resnost delovanja poslancev v trenutni vladi in zavezanost k uresničevanju koalicijskih zavez.

Vse večja radikalizacija SD stranko vodi v vedno nižjo podporo
Vedno bolj je opaziti, da je stranka SD s svojimi usmeritvami pričela v veliki meri tekmovati z Levico, pri čemer je pričela v veliki meri izgubljati podporo krovnih volivcev. Stranka SD v svojih usmeritvah tako postaja vse bolj podobna Levici, kjer si najbolj prizadeva za pravice migrantov in izboljšanju podnebne politike, pri tem pa pozabljajo na pravice delavcev, ki so bile eden izmed njihovih temeljev. Po drugi strani si na vse pretege trudijo zrušiti vlado v času pandemije in se trudijo s sestavljanjem koalicije, ki v državnem zboru po vsej verjetnosti ne bo prejela zadostne podpore, pa čeprav bi bila vladi izglasovana nezaupnica.

Socialni demokrati (Foto: STA)

Po poročanju Dela v SD komentirajo, da zelo pozorno spremljajo ankete in bodo premislili, kaj ti rezultati pomenijo. V strankini interni javnosti pa se krepijo ocene, da SD izgublja identiteto zaradi Levice. “Zakaj bi ljudje volili kopijo, če lahko original,” so zapisali. Po navedbah Dela, naj bi se v stranki zavedali, da jim je del podpore padel zaradi nastopa v Koaliciji ustavnega loka.

Sara Rančigaj