400 policistov za varovanje schengenske meje v Sloveniji

Voditelji držav Evropske unije, Zahodnega Balkana in predstavniki EU so sprejeli akcijski načrt reševanja migrantske krize. Načrt se v 17 točkah osredotoča na zagotavljanje zatočišč ter izboljšanje upravljanja migracijskih tokov in meja.

Države morajo v skladu z načrtom migrantom zagotoviti zatočišča, hrano, vodo, zdravstveno in sanitarno oskrbo. Za zagotovitev zadostnih začasnih namestitvenih kapacitet bodo države povečale sprejemne zmogljivosti za 100.000 ljudi. Grčija bo do konca leta zagotovila 30.000 mest, UNHCR bo ponudil podporo pri vzpostavitvi vsaj 20.000 dodatnih mest v Grčiji in 50.000 mest vzdolž balkanske poti.

400 policistov iz EU za varovanje meje
Za varovanje schengenske meje bo treba okrepiti upravljanje meja. V enem tednu bo v Slovenijo napotenih 400 policistov in ključne opreme, za kar bo potrebno sodelovanje EU in sosednjih držav.
 

Voditelji so se strinjali, da je potrebno upočasniti nenadzorovan tok ljudi, ustaviti prepuščanje ljudi v sosednje države in vse prebežnike registrirati. Zavezali so se, da se bodo medsebojno obveščali in vzdržali enostranskih odločitev.

Celotno sporočilo si preberite tukaj

Ž. K.