fbpx

Pet delodajalskih organizacij ostro nasprotuje seji odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki so jo sklicale stranke KUL

Foto: STA

Danes zvečer bo potekala seja odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, katero so sklicale opozicijske KUL stranke z nepovezanimi poslanci. Torej SD, LMŠ, Levica, SAB in NeP bi radi razpravljali o odsotnosti socialnega dialoga in kršenju pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta s strani vlade. Povabljenih je bilo tudi pet delodajalskih organizacij, ki pa se seje ne bodo udeležili, saj načinu obravnave socialnega dialoga v državnem zboru ostro nasprotujejo.

V imenu Gospodarske zbornice Slovenije, Trgovinske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Združenja delodajalcev Slovenije in Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije so se za vabilo na 63. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide 3.11.2021 zahvalili in jih hkrati obvestili, da se “seje odbora delodajalci -socialni partnerji, člani Ekonomsko socialnega sveta ne bomo udeležili”.

Socialni dialog ne sme biti del političnega dialoga
5 delodajalskih organizacij (ZDS, GZS, TZS, OZS in ZDOPS) ostro nasprotujejo načinu obravnave socialnega dialoga v Državnem zboru. “Socialni dialog je v prvi vrsti prostovoljna kategorija, urejena skladno s konvencijami Mednarodne organizacije dela”, so zapisali v svojem stališču in dodali, da socialni dialog nikakor ni in ne sme biti del političnega dialoga, kot tudi ni v vseh razvitih državah Evrope. “Osrednje mesto dialoga med socialnimi partnerji in Vlado RS je Ekonomsko socialni svet, ki je trenutno blokiran”, so še opomnili.

Anita Gužvič