fbpx

“571 novinarji” se za svoje stolčke borijo z anonimno peticijo?

Novinarja RTVS, ki naj bi vodila anonimno peticijo: Janja Koren in Igor E. Bergant. (Foto: posnetek zaslona)

Portal Požareport poroča, da so razlog za podpisovanje nekakšne anonimne peticije, v sklopu katere ni znanih imen in priimkov podpisnikov, ker se menda bojijo za lastne “glave”, in ki jo vodita vidna novinarja RTVS Igor E. Bergant ter Janja Koren, predlagane spremembe televizijskih programov (PPN 2022). Te uradno sprejema programski svet RTVS. 

Gre za nekakšno “protestno pismo”, proti že omenjenim programskim spremembam za prihajajoče leto, ki se ga je želelo predstaviti že pretekli petek, a naj bi se prestrašili dveh tvitov raziskovalnega novinarja Bojana Požarja, v zvezi z njihovo akcijo, zato naj bi se malce potegnili nazaj. Peticija naj bi sicer izgledala tako, da naj bi jo posamezni novinarji zgolj prebrali in podpisali. Vodstvu RTVS in programski svet pa naj bi peticijo prejeli zgolj z navedbo števila sopodpisnikov, torej brez imen in priimkov.

To je tako, kot da se novinarji ne bi podpisovali pod svojimi pisnimi, radijskimi in televizijskimi prispevki oziroma kot bi bila to zgolj nekakšna anonimka. Med drugim naj bi se podpise skrivalo zato, ker naj bi se bali, da bo Sabina Muratović, sicer pomočnica generalnega direktorja RTVS in vodilna na kadrovskem področju znotraj nacionalne televizije, grobo disciplinirala podpisnike “protestnega pisma”. Vodstvo javnega servisa pa je že sprejelo odločitev, da peticije, v primeru, da se njeni podpisniki javno ne predstavijo, ne bo vzelo v obzir, ker je brez podpisov popolnoma neverodostojna.

Novinarka Zvezdana Mlakar (Foto: sta)

Obenem se govori, da če podpisovanje peticije ne bi bilo anonimno, podpisov prav nihče ne bi prispeval. Podpisovanje naj bi sicer vodila Janja Koren, ki vodi oddajo Točka preloma z mizerno gledanostjo in naj bi se v sklopu programskih sprememb selila s prvega na drugi program, in Igor E. Bergant, sicer eden od voditeljev oddaje Odmevi, katere gledanost naj bi po navedbah vodstva RTVS prav tako upadla. Korenovo naj bi sicer podpiral predsednik programskega sveta Ciril Baškovič.

Bergant naj bi bil užaljen, ker je vodstvo RTVS razkrilo, da imajo Odmevi nizko gledanost
S peticijo in izredno tiskovno konferenco pa naj bi tik pred sejo članov programskega sveta in programskih komisij, ki bo potekala danes, v zvezi z PPN 2022, zagrozil še aktiv novinarjev informativnega programa javnega servisa, pod vodstvom novinarke Marte Razboršek. Vršilcu dolžnosti direktorja TVS Valentinu Arehu naj bi mnogi novinarji sicer najbolj zamerili prav dejstvo, da je kot prvi direktor RTVS povedal, katere oddaje uživajo gledanost in katere je ne uživajo. Menda je Bergant zaradi tega užaljen. Govori se tudi o možnosti ukinitve oddaje Zvezdane Mlakar z naslovom Zvezdana, ki prav tako beleži padec gledanosti.

Domen Mezeg