Slovenija med največjimi osmoljenci pri dodelitvi evropskih sredstev: Šarec prešibak za evropski vrh, a še kako pri močeh za nastopaštvo doma?

Foto: STA

Predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec se menda 1. februarja ni mogel udeležiti za Slovenijo zelo pomembnega tretjega vrha skupine Prijatelji kohezije na Portugalskem. Svojo udeležbo na navedenem vrhu je preprosto, točno, vnaprej odpovedal. Zakaj? Zaradi domnevno slabega (zdravstvenega) počutja. Slovensko delegacijo, ki je potem vendarle odpotovala v Bejo na Portugalskem, je vodil kar državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Igor Mally, kot so uradno pojasnili oziroma potrdili iz premierjevega kabineta. Sloveniji pa medtem grozi, da bo med največjimi osmoljenci pri razrezu in dodelitvi evropskih sredstev.

Da ne bo pomote, neudeležba Marjana Šarca seveda ni pomenila, da tretji vrh Prijateljev kohezije ni bil zelo pomemben. Seveda je bil. Še kako! Že vnaprej se je namreč vedelo, da bodo predsedniki vlad držav članic Evropske unije in drugi udeleženci vrha v portugalski Beji poseben poudarek namenili ohranitvi zadostnega obsega sredstev večletnega finančnega okvira za naslednje sedemletno obdobje in lahko izražali svoje nasprotovanje skrb vzbujajočemu nadaljnjemu zmanjševanju sredstev za evropsko kohezijske politike.

Spomnimo se, Evropska komisija je maja 2018 predstavila svoj predlog večletnega finančnega okvira 2021–2027 v višini 1135 milijard evrov (1,11 % BND EU27). Skupina držav neto plačnic pa je že takrat začela lobirati za znižanje obsega navedenega finančnega okvira na 1020 milijard evrov  (1,0 % BND EU27), torej za 115 milijard manjši okvir, pri čemer si je zaželela največje reze na področjih kohezijske politike in Skupne kmetijske politike.

Preslaboten za Portugalsko
Toda predsednik slovenske vlade Marjan Šarec se je, kot rečeno, zaradi svojega slabega počutja pač odločil, da se tretjega vrha na Portugalskem preprosto ne bo udeležil. Čeprav je vsakomur, torej tudi njemu, bilo lahko vnaprej jasno, da bo tretji vrh Skupine prijateljev kohezije potekal v luči posebnega zasedanja Evropskega sveta 20. februarja 2020, na katerem naj bi evropski voditelji poskušali doseči najsprejemljivejši dogovor o večletnem finančnem okviru 2021–2027. Tak dogovor, da bo čim bolj sprejemljiv in ugoden za vse članice EU.

Če bi Šarčevo slabo (zdravstveno) počutje bilo posledica resnega poslabšanje njegovega zdravja, bi bržda to pomenilo, da si v času tretjega vrha skupine Prijatelji kohezije na Portugalskem niti doma ne bi mogel privoščiti intenzivnih aktivnosti, da ne bo tekal na okrog, ne bo dajal izjav in intervjujev ter se z njimi poskušal prikupiti slovenskim volivkam in volivcem ter jih prepričevati, da bi bila zanj najprimernejša rešitev trenutne politične krize, ki jo je, roko na srce, sam zakuhal, najprimernejša tudi za slovensko državo. Tudi za dejavnosti, ki ga kot predsednika vlade v odstopu in predsednika LMŠ čakajo v prihodnje, bi bilo konec koncev odgovorno in zaželeno, da bi bil čim prej spet povsem zdrav.

Včasih stisne zobe, drugič ne
Nekateri se upravičeno sprašujejo, ali ne bi bilo celo spodobno, da bi Šarec nekoliko, kot temu pravimo, pač stisnil zobe in potrpel ter zbral moči za udeležbo na tretjem vrhu skupine Prijatelji kohezije na Portugalskem. Ker se je zavedal, da je ta vrh pomemben za Slovenijo.

Marjan Šarec bolj kot za narodov blagor skrbi, da bi imel podporo sil iz ozadja. (Foto: STA)

Je pa res, da si je v zadnjih dneh na hitro več kot dovolj opomogel, saj se je pogreba nekdanjega predsednika predsedstva Socialistične republike Slovenije in Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janeza Stanovnika že strumno udeležil in ni prav nič kazalo, da mi kakorkoli še nagajalo slabše zdravstveno počutje. Seveda je bilo jasno, da bi se Šarec zanj tako pomembnega pogreba udeležil kljub zdravstvenim zagatam, škoda je le, da zanj tudi vrh na Portugalskem ni bil enako pomemben. Četudi je bil vrh nedvomno pomembnejši za Slovenijo.
Mogoče pa se je tudi premier v odstopu (ki opravlja le še tako imenovane tekoče posle), čeprav šele z zamudo, zavedel svoje portugalske napake, saj je prav danes, po pogovoru s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, pohvalil, da ne Slovenija ne on ne bosta popuščala, saj morebitno nezaželeno krčenje večletnega finančnega okvira kohezije res ne bi bilo sprejemljivo.
Jadran Vatovec
 • Simon Rožič

  Kakšen izbor kurentov, od Šarca, Jankovića do sivega, umazanega starca!

  • Vera

   Kurenti imajo kodeks obnašanja ,zato pa nič hudega nikomur ne naredijo,razen “robčke ” imajo radi od mladih punc.Več jih ima kateri navezanih okrog pasu,bolj je ponosen.Tile zgoraj na fotografji se naj raje skrijejo,kot,da se še vedno kažejo v javnosti,saj so nam naredili že preveč škode in sramote.

   • JANEZ GUS

    Saj v Bruselj se ti trije cigani ne upajo.Tu doma se šopirijo na kupu svojega gnoja.RES SO BEDNI,MANJKA ŠE ŠIVILJA,DA BI BIL KLAN NA KUPU.

  • milanček

   resno, s tem sivim , umazanim, pokvarjenim sekretom mora slovenski narod, zavedni del, zelo, zelo kmalu nekaj narediti, trba ga je za vse čase odstraniti!

   • JANEZ GUS

    Mislim,da je ta veleizdajalec vsaj malo bral comente za pojočo žago,da ve kaj sledi njemu.,ko stegne pete.Pojoča žaga je poklical katoliškega duhovnika,da mu je podelil zadnje maziljenje,čeprav jaz ga mu ne bi.Katerega bo pa poklical ta mađarun.Frica.

 • rubec

  Zakaj sploh vabilo šiptarju. Portugalski je treba povedat, da kosovo in albanija nista v EU.

  • WISKY 1000

   Kaj je šarac šiptar?

   • Rožle

    Ja, samo to ga ne spraševat ..

   • rubec

    Dobro jutro.

 • Franc Šink

  Saj bo imel Šarec kmalu mir. Tudi Slovenija bo lažje zadihala.

 • WISKY 1000

  To pa je trojček,ko uničuje Slovenijo,fuj.

 • Hribouc

  Ta pa je špicenkomedijant, ki kot zavestnotrmasta krvosesna nadležna pijavka “dokazuje” svojim oboževalcem kako se načrtno izigrava in laže, on že ve iz kakšnih razlogov, zahtevne sestanke na visokem nivoju, ko je nevarno, da bi pokazal svoje totalno neznanje in nesposobnosti – in- kako značilno za poniglave – vsemu navkljub, trmasto kot konj, enostavno odide vsem na očeh na pogreb morilca, zaslužnega in častnega Slovenca…brez besed! Uboga Slovenija!
  Spomnite se, ki mu verjamete, da se reklamira od vsega začetka kot lepo vzgojen
  ministrant, mkot Kristjan torej – in župnija & nadškofija z nadškofom Zoretom se po skoraj dveh letih še ni ogradila on njegovega pogubnega prihuljenega satanizma, torej držanja vreče vladajoči kriminal kamarili, naslednici genocidnih morilcev !

  • WISKY 1000

   Serpetinšek ima super učitelje,bo imel lepo rdečo bodočnost.

 • Rožle

  Kdo je dal pa Opankoviču E. sredstva za drek spelat skozi pitno vodo .. ???

  • JANEZ GUS

   Vice vsrani kulturnik iz Saraovcev,bi drek speljal skozi pitno vodo,ne pusti postaviti spomenika slovenski vojski na Orlovem vrhu,ne pusti od komunistov pobotih ciganov pokopat na Žalah.odlikuje največje izmečke nadroda za častne občane A ne vidite Slovenci,da se dobesedno norca dela iz nas..Pa narod blesavi,do kdaj bomo še glidali to srbsko svinjo sredi našega glavnega mesta.Kaj mora še napravit,da ga obesimo z vrha gradu.

   • JANEZ GUS

    To Bavconovo revolucionarno sodstvo je postavljeno za jebat poštene Slovence Novič,Janša,Kangler………mafjoze,kot je čarapan in podobne skote pa pusti pri miru.To gnojno cisto Slovenije,RTVS,šolstvo,bi morala nova vlada obravnavat prednostno,če hočemo zgrabit smrdečo ribo pri glavi in nič ni bolj nujno.

 • Peter

  A so serpentiška, dončića slo politike, izbral za Olstars tekmo, no?

  • lokec

   Nekoliko si pomešal. Gospod Šarec je v peterki:

   “Trump, Ši Džinping, Putin,Šarec, Merkl”

 • JANEZ GUS

  Res bolje,da se ta slovenska sramota na Portugalsko ni odpravila,ker je nam je naredil že dovolj škandala.Res bolje,da se je s svojo tolpo vdeležil pogreba zločinca,da EU vidi,kar mogoče še ni vedela.Fuj smrad šiptarski.

 • Kučko pod pručko

  Nekam skupaj ne gre tole … največji prasec (po hudobiji) in najmanjši prasec (po rasti) oba v eni osebi!!!

  • milanček

   stanovnik ga bo zelo kmalu poklical k sebi, saj seronja ne more brez njega!

 • bubamara

  Niko nam ništa ne može. Najaći smo na Balkanuuuuu. Ko ebe Brisel.

 • samotoje

  Taka je ta reč: že kot župan je Šarec afne guncal in se predvsem slikal, delali so pa hlapci inu dekle (vem iz prve roke). Največkrat ni imel pojma, kaj je treba narediti, gradiv ni bral, številke so bile španska vas. In zdaj je tako one prišlo na vrh vlade. Ni upal nastopiti v Bruslju, zdaj ni upal iti na Portugalsko. Boji se, da bi moral pokazati kaj znanja. To je vsa resnica.

 • JANEZ GUS

  Prvo in drugo pero slovenskega neodvisnega,raziskovalnega novinarstva Meta Roglič inEndivja Karl zadnje dni kar tekmujeta,katera bo zlila več gnojnice na JJ.Uboge rdeče zblojenke,da se bi vama ime in prijimekJJ zataknil v vajinem zabuhlem gobcu.

 • plavi-mil

  KLovn bi moral kazensko odgovarjati za nedelo in zavestno siromašenje države.

 • Stajerka

  ….norčeval se je iz EU institucij in parlamenta, ignoriral povabila, doma sukal gofljo in pametoval, da bo še ena priložnost……

 • Antonius

  Škoda!
  Prilika zamujena, ne vrne se nobena.
  Ker sta bila Kučan in Šarec na Žalah, bi lahko izkoristila priliko in v družbi s Stanovnikom vred odpotovala.
  S tem bi izguba evropskih kohezijskih sredstev vsaj dobila nek smiseln namen.

 • Stajerka

  ….štala…..

  FOTO: Na sedežu SAB prejeli pošiljko z rjavim prahom, ena oseba v karanteni

  Pošiljko z neznanim prahom so prejeli na sedežu Stranke Alenke Bratušek, so za STA potrdili na stranki.

  • JANEZ GUS

   A si jo je sama poslala.Čisto na njenem nivoju.Po navadi dobivajo bel prah.

   • Stajerka

    …kakorkoli je ne maram, ampak ta štala je NEDOPUSTNA za demokratično državo……so kot otroci, ki jim je bila odvzeta igračka in se mečejo po tleh od ipičnosti zaradi izgubljene igrače……dobesedno……in te grožnje, pošiljke so samo odraz družbe v kateri živimo……

   • maček ivan

    To je bil Čokolino…

  • JANEZ GUS

   Jaz bi dal v karanteno komplet stranko.

   • piko8

    In to za par let!!

   • hribovc

    js bi jih dal v karanteno do takrat, ko bo maša kociper ta vel’k krogec porin’la
    skoz’ ta mal’ga :))

 • Ježek Teka Teka

  Komentar o temu revčku je poplnoma odveč … me pa zanima kaj je z D. jankovićem … 2 dni nazaj je Požar poročal o aretaciji na turškem letališču … zdaj pa vse tiho …

  • maček ivan

   Mogoče so pa Požarja potamanil,… pri nas je vse možno…????

 • piko8

  Za klovna šarecmana je to vsakdanjik, tudi njemu, kot njegovemu Mafijskemu Botru milanu kurčanu Slovenija ni v prvem planu!!!

 • von Rhein

  Tip niti blefirati ne zna.Mogoče pa Slovence tako podcenjuje,da niti noče.

 • Vana
 • Oregon

  Je rekel nekdo zadnjič, če klovna izvoliš, dobiš cirkus.

 • Oregon

  sam kak ga Zoki gleda, ko tele v nova vrata.

 • xtc

  EU sredstva za lvake niso zanma,nadzor nad krajo.

 • lokec

  Slovenija med največjimi osmoljenci pri dodelitvi evropskih
  sredstev: Šarec prešibak za evropski vrh, a še kako pri močeh za
  nastopaštvo doma pri neumnih slovenceljnih.

 • Jan Kovalski

  Kaj???
  A nismo dobili Super Angelike?

 • Gren

  DOLG NOS PA KRATKA PAMET !