fbpx

Sramotno in neodgovorno: Vlada ukinila Urad za demografijo in prestavila izvajanje Zakona o dolgotrajni oskrbi za eno leto

Minister Luka Mesec ne priznava demografskega problema. Foto: (STA)

Vlada je ukinila Urad za demografijo in predlagala enoletni zamik izvajanje Zakona o dolgotrajni oskrbi. Na ukinitev urada se je že odzval Aleš Primc, ki je zapisal: “V Sloveniji imamo več kot 40 let prenizko stopnjo rodnosti za naravno obnavljanje prebivalstva. Razumem, da to osebno za ministra po novem pristojnega tudi za demografijo ni problem. Je pa ogromen problem za zdravstveno in pokojninsko blagajno, gospodarstvo in še marsikaj.”

Urad za demografijo, ki ga je ustanovila vlada Janeza Janše z namenom povečanja rodnosti oz. demografskega preporoda, ki ga slovenski narod krvavo potrebuje. A to očitno ni interesu Golobove vlade, ki bo težave z rodnostjo, glede na to, da nameravajo podreti ograjo na južni meji s Hrvaško, reševala s priseljevanjem ilegalnih migrantov.

Še posebej pa ni v interesu Luki Mescu, predsedniku stranke, ki je svoj politični rezime zgradila na podlagi (in ne samo) raznarodovalne politike odprtih meja. Da je bilo imenovanje Luke Mesca na čelo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pravzaprav svojstven paradoks, je v objavi na Twitterju zapisal Aleš Primc.

Ne gre za konzervativne vrednote, ampak preživetje
Primc je v svojem odzivu zapisal tudi, da pri vprašanju rodnosti narode ne gre za vprašanje tradicionalizma ali konzervativnih vrednost, temveč za “vrednote vsakega naroda, ki hoče preživeti. Tudi tukaj Luka Mesec brca v temo.”

Kot je ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost, je vlada urad ukinila zaradi “prekrivanja delovnega področja z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.” Zapisali so še, da bo ministrstvo prevzelo zaposlene, vključno z materialnimi sredstvi, dokumentacijo urada in neporabljeni del sredstev, ki so bila uradu zagotovljena v veljavnem finančnem načrtu. 

Zakon o dolgotrajni oskrbi
Vlada pa je na seji sklenila, da namerava prestaviti tudi izvajanje dolgo pričakovanega Zakona o dolgotrajni oskrbi. Izvajanje nameravajo prestaviti za eno leto, v vmesnem času pa nameravajo, kot je ministrstvo zapisalo v izjavi za javnost, zakon in podzakonske akte spremeniti. Kako ga nameravajo spremeniti niso navedli.

Andrej Žitnik