fbpx

Ustavni sodnik Accetto po navodila Golobu kot ruski sodniki Putinu?

Foto: STA

Predsednik vlade Robert Golob je včeraj dokazal, da ne razume, kaj pomeni, da so posamezne veje oblasti ločene, zato se je prijateljsko sestal z ustavnim sodnikom Matejem Accettom.

Pri tem je predsednik vlade bizarno izjavil, da je bil sestanek koristen za obe strani, in poudaril skupni namen, in sicer krepitev avtonomnosti in neodvisnosti celotne sodne veje oblasti. Razumete, kaj se je ravnokar zgodilo? Politik, in sicer najvišji predstavnik izvršilne oblasti, je prišel na pogovor k ustavnemu sodniku in poudaril krepitev avtonomnosti?!

Čeprav tak obisk med institucijami ni prepovedan, dogodek vendarle pusti grenak priokus. Sploh glede na odločitve ustavnega sodišča, ki ga sestavljajo radikalno levi in politično-aktivistično angažirani sodniki, kot so jih označili nekateri očetje slovenske ustave. Predstavljajte si, kaj bi mediji pisali, če bi se s Klemnom Jakličem sestal predsednik vlade Janez Janša. Ni dvoma, da bi se govorilo o ugrabitvi institucije.

Accetto je tihi podpornik levice
Več kot očitno je, da so si levičarji v skoraj neprekinjenem desetletnem nizu vladanja ustavno sodišče postlali po svoje in tja postavili svoje politične sopotnike. Spomnimo, da je bil ravno Matej Accetto pred leti ujet v škandal svetovnih razsežnosti, ko se je izkazalo, da je pomagal pisati program Cerarjeve nastajajoče politične stranke in se zavezal, da bo njen “tihi podpornik”. Kako lahko običajni državljani polagajo vero v neodvisnost ustavnega sodišča, če se tipični politik novih obrazov sestaja z ustavnim sodnikom, ki je pisal politični program za enega od prejšnjih novih obrazov. Gre za groteskno posilstvo pravne države in kastracijo Ustavnega sodišča RS kot institucije, ki ji lahko ljudje zaupajo, da bo nepristranska, objektivna in pravična do vseh deležnikov.

V tej luči je nepresenetljivo, da je Ustavno sodišče RS z absurdnimi sodbami miniralo ukrepe Janševe vlade, namenjene boju s pandemijo koronavirusa. Takšna sabotaža najvišje instance sodne oblasti je svetovni unikum. Tudi ustavno-pravne eminence, kot so Tone Jerovšek, Jan Zobec in Peter Jambrek so bili kritični do neverjetnih odločitev Ustavnega sodišča, ki je vladi zvezalo obe roki pri spopadanju s pandemijo koronavirusa. Jambrek je celo izjavil, da je Ustavno sodišče zlorabilo svojo ustavno-sodno funkcijo v politične namene.

Levi Golob se je torej sestal s predsednikom Ustavnega sodišča RS, ki je bilo skozi pandemijo zvesti zaveznik leve opozicije tako očitno, da je njegove predstavnike celo eden od očetov slovenske ustave obsodil politikanstva. Ustavno sodišče je v takšni zabetonirani politično-ideološki sestavi, da že vnaprej vemo, v katero smer bo šlo šest glasov. Tudi pri zadnji odločitvi, ki bo homoseksualnim parom omogočila posvojitev otrok, čeprav gre za ukrep, za katerega znanstveno-empirična dejstva kažejo, da je v škodo otroku.

Državljanom je jasno, da so ustavno sodišče, računsko sodišče in pravzaprav vse institucije, ki jim imamo, v resnici del ene politične kontinuitete. Le da je levi polovici všeč, da je na njihovi strani, desni pa ni všeč, da ne bodo v tej državi nikoli enakopravni. Ko levi premier pride na obisk ustavnemu sodniku, ki je pisal program leve stranke, se običajni državljani počutijo, kot se je Aleksej Navalni med poslušanjem obsodbe sodnice, ki je prej bila dve uri na telefonski zvezi s Kremljem.

Andrej Žitnik