fbpx

Afera IranNLBgate: kako slovenski neokomunisti podpirajo terorizem

Foto: Demokracija

Nedavni dogodki, povezani z napadi na ameriško veleposlaništvo v Iraku, ameriškim napadom na razvpitega iranskega generala Kasima Sulejmanija in s povračilnim iranskim napadom na ameriško bazo v Erbilu, so znova priklicali v spomin nekoliko pozabljeno afero IranNLBgate. Reakcija slovenskih režimskih medijev je bila namreč v prid iranskega režima, ki ga vodi Homeinijev naslednik ajatola Ali Hamenej. Lani je iranska teokratska elita zaznamovala 40. obletnico svojega prihoda na oblast z islamsko revolucijo. S tem se je nekdanja Perzija iz dokaj razvite in odprte države vrnila v islamski srednji vek, iranski režim pa je že vrsto let vpleten v številne teroristične akcije proti Zahodu, prav tako podpira organizacijo Hezbolah, ki velikokrat raketira civilne cilje v Izraelu.

Seveda so za to tako kot za jedrsko proliferacijo kot razvoj bojnih strupov potrebna tudi izdatna finančna sredstva – del teh se je očitno natekel tudi iz pranja iranskega denarja v NLB v času vlade Boruta Pahorja, zdaj predsednika republike.

So v Sloveniji agenti FBI?
V soboto, 11. januarja, so nekatera družbena omrežja, kmalu za njim pa tudi mediji objavili presenetljivo novico, da je na Letališču Jožeta Pučnika (režimski mediji še vedno dosledno govorijo oziroma pišejo letališče Brnik) pristalo posebno ameriško letalo in da ni povsem jasen motiv tega pristanka. Kasneje so se pojavile špekulacije, da je to podpredsedniško letalo in da je na obisk v svojo domovino prišla ameriška prva dama Melania Trump. No, obisk Melanie je za rumene medije dejansko simuliral igralec Klemen Slakonja, zadeva na letališču pa je pokazala nekaj precej bolj resnega. Iz letala namreč ni prišla Melania, ampak, kot je na Twitterju objavil Bojan Požar, dvajset oseb z močnim policijskim spremstvom.

Po nekaterih podatkih naj bi bili to agenti FBI, ki naj bi prišli preiskovat pranje iranskega denarja v NLB. Namiguje se celo, naj bi bila v sporne posle vpletena celo Srbija. S tem je afera, ki je bila po volitvah leta 2018 nekoliko pozabljena, spet prišla na naslovnice medijev, čeprav je treba priznati, da slovenske javnosti ta škandal očitno ne zanima preveč, saj vsaj za zdaj neposrednega vpliva na življenje državljanov nima. A lahko se že v kratkem zgodi, da bo drugače. Če bo ameriška preiskava pokazala vpletenost slovenske oblasti in podporo slovenske vladajoče politike (in dejansko ni več dvoma, da bo preiskava pokazala prav to), potem se lahko zgodi, da bodo v ZDA našo državo obravnavali kot tvegano in celo kot sovražno ne samo do ZDA, ampak do zahodne demokracije nasploh. Sploh pa je to škandalozno zaradi dejstva, da je Slovenija še vedno članica Nata, njeni najvišji predstavniki pa igrajo dvojno igro, s čimer v nevarnost spravljajo predvsem svoje državljane.

Nasploh se je to pokazalo ob škandaloznem umiku šestih slovenskih vojakov iz Erbila.

Kako se je začela zadeva Farrokh
Zmešnjava z umikom vojakov pa je pravzaprav le vrh ledene gore – bistvo je v enem največjih mednarodnih kriminalnih poslov, v katerega je vpletena tudi NLB, ki je znana kot “bankomat tranzicijske levice”. Zadeva se je začela odvijati že decembra 2008, potem ko je oblast prevzela Pahorjeva vlada. 12. decembra tistega leta je namreč iranski državljan z britanskim potnim listom Iraj Farrokhzadeh odprl račun v NLB, prek katerega je v dveh letih prekanaliziral milijardo dolarjev – in to v času, ko so za Iran veljale mednarodne sankcije. Farrokhzadeh, ki je bil že od leta 2006 dalje na Interpolovi tiralici in pod drobnogledom ameriških obveščevalcev, se je nastanil v hotelu Slon, nato pa je z vizitko enega od izvršnih direktorjev NLB Skupine odkorakal v poslovalnico NLB in v njej odprl bančni račun za podjetje Farrokh, ki je registrirano na Britanskih Deviških otokih. S tem je dobila ime afera, ki je v Sloveniji odjeknila kot bomba, vendar je prišla na dan veliko kasneje. Izkazalo se je, da so vse nadzorne institucije za te posle vedele, vendar so molčale. Prvi in glavni krivec je nedvomno Urad RS za preprečevanje pranja denarja, saj ne samo da ni opravil svoje naloge, ampak je tudi zavajal druge nadzorne službe doma in v tujini. Tako lahko govorimo o kriminalu več razsežnosti: pranje denarja, podpiranje terorizma, prikrivanje in koruptivno sodelovanje oblastnih organov v teh poslih.

Foto: Demokracija

 

Znano je, da je imelo podjetje Farrokh odprt bančni račun v Švici, vendar so ga zaprli, ko se je izkazalo, da je omenjena banka pomagala financirati jedrski program v Iranu. Zato je Iranec odprl račun v NLB, prilivi denarja pa so se začeli zelo hitro – najprej so bili dokaj skromni, nato pa so začeli strmo naraščati, tako da so se celo na banki spraševali, kaj se dogaja. Na vrhuncu poslovanja je namreč na račun priteklo tudi do 50 prilivov na dan, zneski pa so bili nato nakazani na različne račune v tujini. Mesečni zneski nakazil so znašali celo 70 milijonov evrov, do konca leta 2010 pa je skozi ta račun steklo skoraj 900 milijonov evrov. Bajna vsota torej. Ne glede na reklamacije drugih bank se je poslovanje nadaljevalo, Farrokhzadeh pa je celo odprl dve novi podjetji, tokrat s sedežem v Združenih arabskih emiratih, s čimer se je izognil reklamacijam. Poslovanje z NLB je trajalo dve leti, sredi decembra 2010 je namreč Banka Slovenije zaradi sumov pranja denarja končno prekinila to igro.

Vladajoča politika je vse vedela!
Preteklo pa je kar sedem let, preden je informacija o pranju denarja prišla v javnost. Šele leta 2017 se je začelo več govoriti o omenjeni aferi. Izkazalo pa se je, da so bili v času poslovanja podjetja Farrokh s tem seznanjeni tudi vsi tedanji najvišji predstavniki države: predsednik republike Danilo Türk, premier Borut Pahor, notranja ministrica Katarina Kresal, finančni minister Franc Križanič, zunanji minister Samuel Žbogar, direktor policije Janko Goršek itd. Glede na to, da so bili predstavniki oblasti o vsem dogajanju (v nasprotju z javnostjo) dobro informirani, se pojavlja vprašanje, ali je razvpiti Iranec nakazoval tudi provizije posvečenim posameznikom, medijem in celo političnim strankam. Kasnejša medijska razkritja so pokazala, da je Farrokzadehu pot v NLB pokazal častni konzul Kraljevine Jordanije Samir Amarin, tudi pogodbeni prevajalec na ministrstvu za notranje zadeve. Zanj je znano, da je v zelo dobrem odnosu s širšo družino sedaj že nekdanjega premierja Mira Cerarja pa tudi z Milanom Kučanom. In tu se dejansko začne nova zgodba: po razkritju pranja denarja je bila najprej ustanovljena preiskovalna komisija za preiskavo kriminalnih poslov, povezanih z NLB in NKBM, vodil pa jo je Anže Logar (SDS). Kasneje, le malo pred koncem mandata, je bila ustanovljena še komisija pod vodstvom Janija Möderndorferja (SMC). Izkazalo se je tudi, zakaj je koalicija izsilila še eno preiskovalno komisijo. Möderndorfer je namreč pred več kot letom dni skušal zmanjšati pomen škandala in krivdo NLB, češ da ni šlo za kazniva dejanja, ampak samo za prekrške.

Tudi organi pregona ravnali kaznivo!
No, očitno je Möderndorfer dobro vedel, kaj govori. Prejšnji teden, natančneje v četrtek, 9. januarja, tako rekoč takoj po iranskem napadu na ameriško vojaško bazo, je v javnost pricurljala informacija, da je Specializirano državno tožilstvo del predkazenskega postopka v zadevi Farrokh končalo s sklepom, da se kazenska ovadba bančnikov zavrže. Ob tem je “potolažilo” javnost, da to še nič ne pomeni, saj pranje denarja še preiskujejo – a res je tudi to, da ga preiskujejo že debelo desetletje. Policija je kriminalistično preiskavo nakazil iranskega državljana Iraja Farrokhzadeha prek NLB v letih 2009 in 2010 julija 2017 znova odprla na podlagi na novo ugotovljenih okoliščin, potem ko v prejšnji preiskavi ni ugotovila, da bi šlo za pranje denarja. Skratka, gre za povsem jasne znake, da je šlo za velik kriminal, vendar so jih pri nas prezrli, medtem ko je denimo Danska za precej manjše grehe uvedla preiskavo in tudi kaznovala odgovorne.

Rado Pezdir (Foto: Nova24TV)

Kako velika je odgovornost same NLB, je za javnost razkril strokovni sodelavec Logarjeve komisije Rado Pezdir. Kot je dejal, so na NLB sami svetovali omenjenemu Irancu, da zaradi prevelikega števila reklamacij odpre nova podjetja in s tem zakrije sledi finančnih tokov, ki so se zlivali v financiranje jedrske proliferacije, pranje denarja in nakupovanja bojnih strupov. “To so vedeli nedvoumno, s tem so zlorabili svoj položaj,” je odločen Pezdir, ki je prepričan, da so celo organi pregona s to zatajitvijo storili kaznivo dejanje.

Koga je zaščitil Muženič?
Zanimivo je tudi to, katera imena se še pojavljajo v škandaloznem prikrivanju kriminalnega pranja denarja. Lani je bil namreč za novega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada imenovan Darko Muženič, ki je kariero začel v oddelku za gospodarsko kriminaliteto koprske policijske uprave, v policiji pa je deloval vse do leta 2007, ko je prestopil v Urad RS za preprečevanje pranja denarja. Tisti urad torej, ki bi moral prvi ukrepati, ko so zaznali pranje denarja v primeru Irana. Glede na to, kako morajo biti v primeru preiskave posebej velikih in zapletenih organiziranih kaznivih dejanj povezani policisti, kriminalisti, NPU, tožilci in druge nadzorne institucije, zagotovo ni naključje, da imenovanje Muženiča za direktorja NPU ni brez vpliva na zavrženje ovadb proti bančnikom iz NLB. Povedano drugače: očitno je bil Muženič za svoje delovanje v primeru NLB-Iran oz. Farrokh celo nagrajen, s tem da je postal direktor NPU, s čimer bodo lahko organi pregona še dodatno pospravili sledove.

Darko Muženič. (Foto: Facebook)

V imenu države podprli terorizem!
To pa lahko pomeni samo eno: Farrokhzadeh ni neznani stric, ampak je tesno povezan z vladajočimi vrhovi v Sloveniji. Tranzicijska levica s tem ščiti predvsem sebe, saj bi razkritje njenih povezav in finančnih koristi od podpiranja terorizma pomenilo njen neizbežni konec. No, lahko bi se celo izkazalo, da je početje slovenske tranzicijske levice tako škandalozno, da bi lahko v dogajanje posegli ameriški organi, saj gre za zelo delikatna mednarodna razmerja – slovenska neokomunistična elita je s podporo iranskemu terorizmu na strani tistih, ki neposredno ogrožajo Zahod. To pa je lahko razlog za kakšno ameriško intervencijo. In to je tudi razlog, zakaj so vodilni mediji tako močno napadali in še napadajo ZDA, branijo pa iranski režim. O tem veliko pove tudi poročilo preiskovalne komisije, saj je po njenem mnenju policija preiskave opravila zelo površno. Policija je leta 2010 od urada za pranje denarja dobila podatke o vseh transakcijah podjetja Farrokh. Če bi policija na podlagi teh podatkov opravila razgovore z uslužbenci NLB in od banke pridobila ustrezno dokumentacijo, bi lahko precej hitro ugotovila, da sta v transakcije vključeni dve iranski banki, ki sta bili pod embargom EU in ZDA. Vendar se je policijska preiskava ustavila veliko prej. Zdaj vemo zakaj. Jasno je, da so vsi tisti, ki so za pranje denarja vedeli, pa niso ukrepali, neposredno odgovorni za teroristična dejanja, ki jih tako ali drugače usmerja iranski režim. In lahko tudi razumemo, zakaj eden od državnih sekretarjev na zunanjem ministrstvu celo odkrito podpira Iran …

Janša o dogajanju na Bližnjem vzhodu
Evropska unija je bila po umoru iranskega generala Kasima Sulejmanija zelo zadržana do politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa, prav tako slovenska vladajoča politika, ki je skoraj bolj naklonjena skorumpiranemu iranskemu teokratskemu režimu kot ZDA. Pri tem je predsednik SDS Janez Janša prejšnji teden javno podprl Trumpovo potezo, v SDS pa so ob tem zapisali: “Eskalacija na Bližnjem vzhodu se je konec 2019 začela z nasilnim zatrtjem protirežimskih protestov v Iranu in napadom proiranskih celic na ambasado ZDA v Iraku. Likvidacija organizatorja iranskega terorja Sulejmanija s strani ZDA je bila reakcija na omenjene in druge dogodke v regiji. V SDS podpiramo odločen odziv ZDA na provokacije ekstremističnega režima ajatol …” Kot je na TVS pojasnil Janša, je do eliminacije Sulejmanija prišlo, potem ko so enote tega generala nekaj dni pred novim letom zmasakrirale na tisoče Irancev, ki so protestirali, tako kot protestirajo tudi danes. “Pa temu niti evropska javnost ne posveča toliko pozornosti kot umoru sponzorja šiitskega terorizma po svetu.

Janez Janša (Foto: Nova24tv)

Janez Janša (Foto: Nova24TV)

Reakcije Evropske unije so bile različne. Iran je vplivna država.” Marsikam so šle provizije od pranja iranskega denarja. To se ni dogajalo samo v Sloveniji, temveč tudi v nekaterih drugih evropskih državah, je dejal predsednik SDS. Dodal je, da je seveda veliko razhajanj glede tega, kaj sedanja situacija pomeni za varnost Evrope. “Po mojem mnenju je ravno ta del Iraka, kjer so oziroma so bili tudi naši inštruktorji, strateškega pomena za varnost Evrope zaradi tega, ker imajo danes, ko je v Iraku demokracija, šiitske stranke, ki so pod vplivom Irana, večino. V bližnji prihodnosti bo po mojem mnenju parlament v Bagdadu izglasoval resolucijo, s katero bo omejil avtonomijo Kurdistana. Potem bodo tja poslali vojsko, in če ne bo tam mednarodnih sil, ki bi to preprečile, bo prišlo do spopadov. V tem primeru bo Evropa tista, ki bo trpela posledice še nekaj milijonov kurdskih beguncev. To ne bo Izrael niti ne bodo to ZDA,” je še dejal Janez Janša.

Ob tem naj spomnimo, da se je na stran ZDA postavil tudi vodja poslancev Evropske ljudske stranke Manfred Weber.

Romana Tomc: Postali bomo prepoznavni kot država, ki ščiti kriminal
O mednarodnih posledicah ignorance organov pregona in vladajoče politike do afere NLB-Iran smo vprašali tudi evropsko poslanko Romano Tomc. V odgovor je zapisala: “Ob koncu razprave o pranju denarja v NLB na preiskovalnem odboru v evropskem parlamentu je predsednik odbora jasno dejal, da je odgovornost za preiskavo in obsodbo bančnega kriminala na strani slovenskih institucij. Očitno so bila njegova pričakovanja, da bo do obsodb prišlo, prevelika. Medtem ko so pri ugotovitvi pranja denarja v Danske bank ukrepali hitro in obsodili deset vodilnih bančnikov, je v Sloveniji povsem drugače. Postopki so dolgotrajni, če sploh do njih pride, na koncu pa tako ali tako padejo. To bo seveda odmevalo med tistimi, ki podrobneje spremljajo dogajanje na finančnem področju. Dolgoročno pa takšne odločitve vplivajo tudi na zmanjševanje ugleda Slovenije v celoti. Postali bomo prepoznavni kot država, ki ščiti kriminal.”

 

Anže Logar: Verjamem, da pranje denarja ne bo ostalo neraziskano
O aferi Iran-NLB smo se pogovarjali tudi s poslancem SDS Anžetom Logarjem. Slednji je v prejšnjem mandatu vodil komisijo, ki je preiskovala bančni kriminal.

Dr. Anže Logar (Foto: Nova24TV)

Nedavno ste za NOVA24TV dejali, da se je Slovenija znašla v jedru nekega mednarodnega kriminala, to pa je pranje iranskega denarja v NLB. S tem ste se ukvarjali tudi kot predsednik preiskovalne komisije. Lahko rečete, da bo glede na zadnje dogajanje zgodba ostala brez epiloga?
Enkrat je zgodba že ostala brez epiloga, in sicer v letih 2010 in 2011, ko so preiskavo »spravili« v arhiv, a jo je preiskovalna komisija zbezala na plan. Glede na zadnjo odločitev NPU in posledično Specializiranega državnega tožilstva, da bančniki v aferi Farrokh niso nič krivi, jo očitno želijo »arhivirati« še enkrat. Mislim pa, da tokrat ne bo šlo tako enostavno. Danes tudi laže razumemo pro-iranska stališča v delu slovenske politike, ki so postala še posebej očitna po zadnjih zaostritvah na Bližnjem vzhodu.

Kakšno vlogo je v zvezi s tem opravila »vzporedna« Möderndorferjeva komisija?
Glede zadeve Farrokh je prišla do identičnih ugotovitev, na področju obveščevalne dejavnosti pa je ugotovila še dodatne kršitve.

V zadnjem času so vodilni mediji tako rekoč brez zadržkov podprli iranski režim v boju proti ZDA. Lahko rečemo, da je oprani denar tudi pri njih pustil svoje sledove?Tega preprosto ne razumem. Kot da je sovraštvo do uradnega Washingtona v nekaterih centrih medijske moči tako veliko, da je zanje prav vsak sovražnik ZDA avtomatično prijatelj.

Kakšne posledice bo po vašem mnenju za Slovenijo imel neraziskani škandal s pranjem denarja za teroristične namene?
Verjamem, da ne bo ostal neraziskan. Če za nič drugega, je že za to treba zamenjati oblast.

 

Gašper Blažič