Han se po podelitvi EU sredstev Arsenoviču za zasebni hotel rešuje s prijavo župana na KPK

Župan Maribora Saša Arsenovič in gospodarski minister Matjaž Han (Foto: STA)

V zvezi z nedavnim razpisom Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport za “naložbe v slovenskem turizmu” v vrednosti 57 milijonov evrov, o katerem smo na našem portalu že pisali, kot kaže prihaja do zapletov. Razlog za to je dejstvo, da se je med prejemniki nepovratnih evropskih sredstev znašlo zasebno podjetje mariborskega župana Saša Arsenoviča. Sodeč po neuradnih informacijah Bojana Požarja so očitno po poročanju o zadevi tudi na ministrstvu, ki ga vodi Matjaž Han, spoznali, da zadeva buri duhove, saj naj bi sedaj na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) tudi sami prijavili Arsenoviča. 

Požareport je pred dnevi razkril nečednosti v zvezi z razpisom tokratnega razpisa Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, saj je bil eden največjih prejemnikov hotel Žički dvor oziroma Galerija Gosposka, d. o. o., v lasti aktivnega politika Saša Arsenoviča, ki je povrhu še blizu vladajoči koaliciji. Stranka SD, iz katere prihaja tudi sam minister Matjaž Han, je namreč le del Arsenovičeve (ne)uradne mestne koalicije.

Zaradi podeljenega zneska v vrednosti 1,8 milijona evrov, ki se ga je namenilo mariborskemu županu za gradnjo zasebnega hotela, je KPK “uvedla predhodni preizkus”. Ob tem so dodali, da “lahko o kakršnih koli sumih odklonskih ravnanj z vidika naših pristojnosti govorijo šele, ko zberejo dovolj dokaznega materiala za uvedbo preiskave. V primeru suma kaznivega dejanja, povezanega s korupcijo, pa je za to pristojna policija”, pravijo. Gospodarstvo ministrstvo smo zato povprašali, ali je skladno z obstoječimi predpisi o integriteti in preprečevanju korupcije ter politično higieno nasploh dejstvo, da ministrstvo, ki ga vodi vidni politik stranke SD, na podlagi razpisa podeli aktivnemu politiku Arsenoviču 1,8 milijonov evrov. Kot kaže, pa so se sedaj na ministrstvu odločili, da primer Arsenoviča prijavijo KPK.

Na ministrstvu naj bi čakali na odgovor KPK
Viri Požareporta na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport trdijo, da naj ne bi vedeli, da je šlo za podjetje mariborskega župana Arsenoviča. “Zato so prijavo na KPK zapakirali kot vprašanje protikorupcijski komisiji, ali bi razpisna komisija ministrstva morala to podjetje (Galerijo Gosposko), ker je v zasebni lasti javnega funkcionarja, izločiti iz tega javnega razpisa,” je mogoče prebrati. Sedaj naj bi čakali na prejetje uradnega odgovora s strani KPK. Arsenovič je po besedah virov “uničil lep projekt”. Ker gre v zadevi za financiranje iz evropskih sredstev, se nadejajo, da ne bo to prineslo težav celotnemu razpisu.

Predsednik vlade Robert Golob in mariborski župan Saša Arsenovič (Foto: STA)

Če se zgodi, da bo KPK sprejela odločitev o tem, da je neprimerno, da sredstva v višini 1,8 milijona evrov gredo na račun Arsenovičevega podjetja, bo ta seveda ostal brez denarja za gradnjo hotela Žički dvor. Kot smo sicer že poročali, je podjetje Galerija Gosposka v zadnjih desetih letih sicer prejelo že več kot 2,5 milijona evrov proračunskih sredstev. Največji delež teh sredstev je Arsenoviču pritekel po tem, ko je na lokalnih volitvah leta 2018 postal župan štajerske prestolnice.

Poznavalci po Požarjevih besedah opozarjajo, da je povsem mogoče, da je do Hanove prijave na KPK prišlo zaradi saniranja politične škode, ki bi prizadela njega osebno in stranko kot tako, če bi se celotna zadeva znašala pod drobnogledom javnosti. Požarjevi viri so namreč povrhu vsega v omenjeni zadevi še razkrili, da naj bi se nekatere celo utišalo in preglasovalo, vsaj eden od (so)finaciranih projektov pa naj ne bi izpolnjeval niti vseh zahtevanih pogojev. Kakor koli, nedvomno bo zanimivo opazovati razplet dogajanja, saj je naravnost nesprejemljivo, da bi po novem postalo nekaj normalnega, da lahko zasebno podjetje politika na oblasti postane neposredni prejemnik državnega denarja za privatni biznis. Toliko o obljubi, da bo Golobova vlada vzor primernega vladanja.

N. Ž.