fbpx

Afera utaje davkov v Olimpiji – Möderndorfer skušal krivdo zvaliti na nekdanje sodelavce, bivši direktor odgovarja: “Jani je vedel za vse posle!”

Jani

Jani kot smejoči predsednik KK Union Olimpija (vir Foto: STA)

Predsednik parlamentarne preiskovalne komisije, ki naj bi preiskovala sume pranja denarja v bankah NLB in NKBM, Jani Möderndorfer, je na tiskovni konferenci v državnem zboru nepresenetljivo govoril samo o kreditu, ki ga je SDS najela pri Dijani Đuđić, čeprav Računsko sodišče še ni podalo poročila, ali je bil kredit izposojen na nezakonit način. Očrniti stranko SDS pred volitvami je že videna zgodba. Tokrat v glavnih vlogah s tistim poslancem SMC, ki je v preteklosti sodeloval tako z Alenko Bratušek kot Zoranom Jankovićem ter zato v političnih krogih velja za neke vrste kameleona.

Je pa Jani Möderndorfer tokrat prišel na tiskovno konferenco popolnoma nepripravljen. Novinarji so ga po njegovem monologu, ki je trajal približno 15 minut in je bil evidentno namenjen diskreditaciji Slovenske demokratske stranke in njenega predsednika Janeza Janše pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami, zasuli z dejstvi. Denar iz iranske banke, ki se je pral v NLB in financiral islamske teroriste, denimo ni omenjen v zaključnem poročilu Mödernoderferjeve komisije, čeprav bi se z njim le-ta morala v resnici ukvarjati. Zakaj je tako, je Möderndorferja pobarala novinarka Marjanca Scheicher.

“Ne vem, o čem pravzaprav govorite, ali je vaša namera, da mi polagate v usta in v roke stvari, ki jih nikoli nisem izrekel oz. naredil,” je bil agresiven poslanec SMC, ker smo si na Nova24TV upali podvomiti v njegovo poročilo in se dejansko vprašati, zakaj je bila druga preiskovalna komisija sploh ustanovljena. “Po drugi strani tudi ne razumem, zakaj samo vaši mediji poročajo drugače, kot vsi ostali,” je še zabrusil. Očitno je zmotno pričakoval, da bo tudi Nova24TV podlegla pritiskom in postala podpora režimu, kar pa se ni zgodilo.

Möderndorfer o ovadbi Dijane Đuđić, ni pa ovadil Janka Gorška
Toda gremo naprej. V času pranja denarja iranskega denarja v NLB med letoma 2008 in 2010 je bil šef policije Janko Goršek, ki je že po ugotovitvah komisije Anžeta Logarja vedel za iranske posle, a ni ukrepal. Vprašanje je torej preprosto, zakaj ga Möderndorfer ni ovadil? A enostavnega odgovora ni, predsednika preiskovalne komisije je že resno načela nervoza. “Ne vem, zakaj samo pri vas spet nič ne razumete. Namreč o gospodu Goršku in dejanju policije … Ne morete si vi dovoliti, da imate trditve, potem pa od mene samo pričakujete odgovor, ali da ali ne. Saj bom odgovoril na vaše vprašanje, bodite potrpežljivi, vse bom odgovoril,” je Möderndorfer napadel tudi novinarko tednika Demokracija, Petro Janša.

Matevž Zupančič pravi, da je bivši predsednik vedel za njegove posle. Utaje davkov pa ne želi komentirati. (Foto: Nova24TV)

In potem še najhujši udarec. Pridobili smo notarsko overjeno finančno poročilo košarkarskega kluba Olimpija, ki ga je med letoma 2010 in 2017 vodil prav Möderndorfer. Iz dokumentov je razvidno, da je klub nakazoval denar na estonske, ciprske, celo švicarske bančne račune, preko katerih je plačeval svoje igralce. Le-tem so zaradi visokih davkov v Sloveniji dali podpisati sumljivo nizke pogodbe, nato pa so jim preostanek plačevali preko tujih agencij. Gre za pogost način utaje davkov, zaradi česar je na sosednjem Hrvaškem tik pred obsodbo Zdravko Mamić, nekdanji predsednik zagrebškega nogometnega kluba Dinamo.

Bosta Möderndorferjevo poslovanje pregledali finančna uprava in policija?
Sledilo je zapletanje: “V vsakem primeru gre v tem primeru za razmerje dveh strank, česar ta hip ne morem komentirati. Lahko pa jo predsednik kluba, lahko pa to komentira predsednik kluba. Jaz nisem več predsednik in tega ne morem komentirati.” Toda kakšno zvezo ima sedanji predsednik, če pa je pod vsemi spornimi dokumenti podpisan Möderndorfer? “Sem predsednik in sem podpisan, ampak morate pa razumeti, da je bilo teh pogodb veliko in te dokumentacije. Ampak za komentiranje tovrstnih pogodb, glede na to, da gre za poslovno skrivnost nogometnega … torej košarkarskega kluba, se je potrebno obrniti na upravo košarkarskega kluba Union Olimpija Ljubljana,” je še dejal.

Pranja denarja na naše ponovno vprašanje torej ni upal zanikati, kakršnokoli krivdo pa zdaj očitno želi prevaliti na bivše sodelavce. Poklicali smo nekdanjega direktorja kluba Matevža Zupančiča, ki je bil na tem položaju v času, ko je klub vodil Möderndorfer. Ta sicer pred naše kamere ni želel stopiti, obtožb o utaji davkov ne želi komentirati, je pa jasno zatrdil, da je bil Jani Möderndorfer s posli kluba in direktorjevimi posli zelo dobro seznanjen, saj je bila to njegova naloga že po funkciji. Kdo torej laže? Žogica je zdaj na strani finančne uprave in policije, da opravita svoje delo.

L. S.