fbpx

Agenti globoke države z vsemi topovi na ministra Hojsa zaradi napovedi revizije zaključenih kriminalističnih preiskav! Le česa se bojijo?

Nekdanji minister za notranje zadeve Aleš Hojs. (Foto: STA)

Notranji minister Aleš Hojs je zadel v novo srčiko problema. Vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Andreju Juriču je odredil, da mora narediti revizijo nekaterih že zaključenih primerov. Med njimi so primeri o Banki Slovenije, žilne opornice in otroška kirurgija. Medijska in politična srenja na levici se zopet dela nedolžno, saj so v vseh primerih pravi njihovi akterji zakuhali vse te afere.

Prvi se je oglasil nekdanji predsednik vlade in predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec. “Na začetku poti so vrgli kompas stran in zdaj na poti proti cilju ubirajo čudne smeri. Zaplezali so se. Popolna zloraba oblasti za lastne namene. KNOVS in Odbor za notranje zadeve bosta v prihodnje očitno imela še veliko dela,” je povedal Šarec.

Panika strokovnjaka za gradnjo neobstoječih osnovnih šol in osredjih medijev v lasti levih političnih in gospodarskih struj je očitna. Sedanji minister za zunanje zadeve Anže Logar je s svojo preiskovalno komisijo do potankosti ugotovil nepravilnosti v aferi pranja iranskega denarja. Za slovenske organe pregona in tožilstvo je normalno, če se denar na bančne račune nakaže osebam Superman, Miki Miška in Jaka Racman.

Anže Logar (Foto: Slovenska demokratska stranka)

Anže Logar (Foto: Slovenska demokratska stranka)

Socialni demokrati, čakamo odgovore v aferah Radeče papir Nova in gorenjske Hilde Mariana Karla Rebernik

Ostati niso morali tiho niti Socialni demokrati. Med drugim so zapisali, da je odredba notranjega ministra Hojsa v.d. generalnemu direktorju policije pomeni grob in nedopusten poseg v neodvisnost policije in državnega tožilstva. Znani pregovor pravi, ko mački stopiš na rep, prične cviliti. Preden zopet govorite pravljice za slovensko javnost, bi bilo lepo, da začnete odgovarjati na vprašanja, ki vam jih je avtor tega članka zastavil, a se zopet delate neumne.

Najbolj vpliven njihov poslanec Matjaž Han se sooča z resnimi očitki v aferah v podjetjih Radeče papir Nova. Odkrili smo tudi afero Rebernik, ko smo razkrili dolgoletne nepravilnosti nekdanje  vplivne članice SD Mariane Karla Rebernik. Njihov molk o razkriti nekdanji direktorici Atotecha je več kot razumljiv. Pred tedni smo jih vprašali o  vili na Levstikovi dve v Ljubljani, a so to tudi na to vprašanje pridno molčali.

Poslanec SD Matjaž Han. (Foto: STA)

Žilne opornice, afera v katero je neposredno vpleten levi tednik Mladina

Žilne opornice so ena najbolj znanih in dokazljivih afer v slovenskem zdravstvu. Žal ne za slovensko policijo in pravosodje, kateri so vse ugotovitve parlamentarne komisije zavrnili. Vendar je komisija pod vodstvom Jelke Godec v  preiskavi zajela časovno obdobje od 1. 1. 2013 do začetka odreditve parlamentarne preiskovalne komisije, to je do marca 2016. V preiskovalni komisiji so zastopane vse parlamentarne stranke, tako da ima ta zato sedem članov. Vmesno poročilo je preiskovalna komisija sprejela na 27. seji, 10. oktobra 2017, in sicer soglasno z vsemi glasovi prisotnih, to je s šestimi glasovi. V času, ko je preiskovalna komisija opravljala svoje delo, torej do vmesnega poročila, je bilo 25 rednih in 14 nujnih sej, pri tem pa je opravila 35 zaslišanj in dve soočenji prič.

Skupne vmesne ugotovitve preiskovalne komisije, ki so bili sprejeti na podlagi predlaganih gradiv, izvedenih dokazov in zaslišanih prič, so naslednje oziroma si sledijo tako:

  • Da obstaja sum, da naj bi odgovorni UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih od 2007 do 2016 oškodovali javna sredstva in delovali negospodarno ter nezakonito;
  • da obstaja sum, da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor za izvedbo javnih naročil v letih 2007 in 2013 pripravili in izvedli javna naročila, ki niso sledila temeljnim načelom javnega naročanja ter sodelovali nezakonito in večkrat kršili Zakon o javnem naročanju;
  • da obstaja sum, da naj bi prihajalo med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji do kartelnih dogovarjanj;
  • da obstaja sum, da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih med 2007 in 2016 s svojimi dejanji, ki nakazujejo tudi na koruptivna dejanja, omogočili določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic;
  • da obstaja sum, da naj bi določene osebe v slovenskih bolnišnicah od dobaviteljev zahtevale plačilo v zameno za nabavo določenih žilnih opornic ter s tem ravnale nezakonit

Preiskovalna komisija glede na pregledano gradivo in na zaslišanje prič predlaga:

  • Da pristojni organi v Republiki Sloveniji raziščejo morebitne sume, kršitve evropske pogodbe v delu pravila konkurence, in sicer z omejevanjem konkurence na slovenskem trgu s strani multinacionalke Abbott v letu 2013, kaznivega dejanja pranja denarja prek nabave in prodaje lastniških deležev v Mark Medical, d. o. o., s strani KB 1909 v letih 2006 do 2015, davčne utaje zaradi transfernih centrov, verigi dobaviteljev Mark Medical, d. o. o., in Emporium Medical, d. o. o., v letih 2003 do 2016:
  • da naj preiščejo morebitne sume, da naj bi se denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB 1909 v podjetju Distriest, d. o. o., ki je lastnik Mladine, d. d., in za njegovo dokapitalizacijo v letih 2007 do 2015;
  • da naj bi se denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB 1909 v Mladini, d. d., in za njeno dokapitalizacijo v letu 2007;
  • da naj raziščejo morebitne sume, da naj bi se denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic, uporabil za nakup lastniških deležev KB 1909 v podjetju Distirest, d. o. o., in Mark Medical, d. o. o., od družbe Vega Finanz, S. A., v letih 2007 do 2015 in za dokapitalizacijo podjetij v Italiji in Sloveniji.

Ker se je v primeru žilnih opornic ugotovilo, da bi naj v afero bila vpeta tudi levi tednik Mladina, je hitro vse utihnilo. Odgovorni urednik Mladine Grega Repovž in njegova četica novinarjev pa vsakotedensko prikazuje in opisuje Janševo vlado kot diktaturo.

Zakaj je prihajalo do visokih cen?
Seveda je več razlogov, je dejala takratna poslanka in sedanja državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec. “Med drugim smo ugotavljali tudi, da naj bi prihajalo do visokih marž samih dobaviteljev, da naj bi tudi nekatere multinacionalke postavljale višje cene za Slovenijo kot za druge države, no, in tretja zadeva, ki je, je veriženje dobaviteljev, ki ga je ugotavljala tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Mislim, da to že dobro poznate. Multinacionalka je prodala žilno opornico recimo Mark Medicalu, S. P. A., v Italiji, ta ima hčerinsko podjetje v Sloveniji, ki se imenuje Mark Medical in šele ta potem proda bolnišnici.

Podoben primer je, ko imamo podjetje Emporio Medical, ki ima prav tako en vmesni člen. Torej, multinacionalka proda podjetju v Avstriji in ta potem podjetju v Sloveniji in šele ta na koncu potem bolnišnici. S tem, da je potrebno vedeti, da je Mark Medical, S. P. A., matična družba Mark Medicala iz Slovenije in Newport Medical Handels iz Avstrije je tudi povezano podjetje z Emporio Medical, tako ali drugače tudi družinsko.”

Jelka Godec

Afera otroška srčna kirurgija je saga, ki se je vleka dolga desetletja
Na enem izmed zaslišanj preiskovalne komisije pod vodstvom Godčeve je nastopil srčni kirurg Tomislav Klokočovnik, ki je do podrobnosti razložil vse nepravilnosti na primeru srčne kirurgije.  Klokočovnik je dogajanje okoli otroške srčne kirurgije opisal kot “sago, ki se je vlekla desetletja” in zaradi katere program še danes nima ugleda. Po tem ko so na programu leta 2007 ostali brez otroškega srčnega kirurga, v Slovenijo pa je prišel izraelski kirurg David Mishaly, je po mnenju Klokočovnika za pediatrično kliniko prišel čas rešitev, vendar skupaj z njimi še več problemov. Spomnimo.

https://twitter.com/Medeja_7/status/1291769972063121408

Mishaly je v Slovenijo prišel, da bi za delo izobrazil slovenske mlajše kirurge, izkazalo pa se je, da je operacije izvajal kar sam in brez ustrezne licence, pod njegove operacije pa so se podpisovali drugi kirurgi. Mishaly naj bi za delo ustrezno izobrazil Roberta Blumauerja in Janeza Vodiškarja, slednji pa je na takratnem zaslišanju dejal, da mu je UKC Ljubljana onemogočala ustrezno izobraževanje, čemur je sledil njegov odhod v tujino.

Panika levih gospodarskih in političnih struj je očitna. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs le želi, da se afere v preteklem desetletju končno razčistijo. A res to pomeni napad na delo policije in tožilstva? Odločitev je vaša.

Luka Perš