Koalicijski glasovalni valjar podaljšal agonijo starejših in ponovno potrdil lobistični zakon od 8. marca

Datum:

Starejši, ki so si od zakona o dolgotrajni oskrbi veliko obetali, se bodo morali obrisati pod nosom. Koalicijski poslanci so danes z 51 glasovi izglasovali, da se zakon še dve leti ne bo izvajal. Z 49 glasovi so ponovno potrdili tudi lobistični zakon, ki ga je predlagal Inštitut 8. marec. Slednji je izjemno sporen, zato je SDS že pred dnevi napovedala ustavno presojo zakona. 

Mnogi starejši Slovenci in Slovenke, ki nujno potrebujejo oskrb, je zaradi vlade Roberta Goloba še ne bodo dočakali. “Golobova vlada je  slovenskim družinam, starostnikom in odraslim osebam, ki zaradi bolezni/poškodb/invalidnosti ne zmorejo več samostojno poskrbeti zase, 14. 7. prizadejala velik udarec. Ukinila je Urad za demografijo in preložila izvajanje ZDOsk za eno leto! Kar dve nedržavotvorni potezi!” je kritično opozoril poslanec Dejan Kaloh.

Da bo zakon potreben manjših popravkov, je bilo jasno že takrat, ko se je zakon sprejemal lanskega decembra, je v razpravi povedala Alenka Jeraj in dodala, da je te delovna skupina SDS pripravila in da so v stranki pričakovali, da bodo vključeni v novelo zakona, do česar pa ni prišlo. Poslanka je tudi povedala, da so pričakovali, da bodo imeli pripravke pripravljene v Levici in da jih bo Državni zbor danes obravnaval.

Slovenija gori, vlada pa se potaplja v Dalmaciji
Spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi sprejemamo po nujnem postopku, čeprav ni nobenih izrednih razmer. So pa izredne razmere na Krasu, kjer je požar. Toda Tanja Fajon se potaplja v Dalmaciji, predsednik vlade Robert Golob pa nekje supa. Nas pa želite prepričati, da gre za izredne razmere,” je med drugim kritično izpostavila Jerajeva.

Foto: SDS TW
Poslanec Branko Grims je bil kritičen do tega, da se v času največjega požara v Sloveniji koalicija ukvarja z zamikom zakona o dolgotrajni oskrbi. “Če bi imeli odgovorno koalicijo in operativno vlado, potem bi bila danes izredna seja zaradi požarov na Krasu. V podporo vsem tistim, ki dajejo svoje zdravje in življenje na tnalo, da zaščitijo druge. Mi pa se ukvarjamo z zamikom Zakona o dolgotrajni oskrbi.”

Starejši so se po besedah poslanke Alenke Helbl zelo razveselili, ko so izvedeli, da je bil po dolgih letih sprejet zakon o dolgotrajni oskrbi. “Mnogi si namreč želijo domače oskrbe in da niso na plečih otrok. Zdaj pa v Golobovi koalicij zamikate zakon, ki bi ta problem rešil,” je poudarila poslanka. 

Foto: SDS

Kritični tudi v NSi
Do zamika so bili zelo kritični v NSi. Nekdanji minister Janez Cigler Kralj je povedal, da je bil zakon potreben že pred dvemi desetletji in da je več vlad “ugriznilo v to kislo jabolko”, a da je šele prejšnji vladi uspelo zakon sprejeti. Očitke, da je bil zakon pripravljen brez sodelovanja ključnih deležnikov, je zavrnil, koaliciji pa očital, da podaljšuje nevzdržno stanje na področju oskrbe starejših.

Ta vlada ima drugačne prioritete
Medtem ko se denar steka k nevladnim organizacijam, Golobova vlada zagovarja stališče, da naj bi bil zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je DZ sprejel decembra lani (ureja institucionalno oskrbo, oskrbo na domu, oskrbovalca družinskega člana in denarni prejemek) neizvedljiv in da zanj ni dovolj finančnih sredstev. Bo pa očitno dovolj sredstev za nevladne organizacije, o čemer smo pisali v članku Tako se financira 8. marec in drugi: od davkoplačevalcev in organizacije, ki preprodaja dele teles dojenčkov

Ponovno potrjen lobistični zakon
Inštitut 8. marec je že pred volitvami napovedal zakon, ki bi v prvotno stanje vrnil več bistvenih sprememb, ki jih je uvedla Janševa reformna vlada. Teh sprememb je bilo 11, ki pa jih sedaj želijo odpraviti z enim samim zakonom, kar je iz pravnega vidika izredno sporno, kar je potrdila zakonodajno pravna služba Državnega zbora, zakon pa bo po napovedih SDS romal pred ustavne sodnike, ki bodo morali presoditi, ali je sploh pravno vzdržen.

Po vsebinski plati zakon odpravlja pravno podlago, ki je omogočala prihod Uberja v Slovenijo, spreminja sestavo svetov izobraževalnih ustanov, tako da bo sedaj spet možne anomalije, ki smo jih spremljali v Osnovni šoli Prebold, kjer je ravnatelj javno podvomil v obstoj virusev kot takih, NPU omogoča svobodo do “nepreganjanja” kriminala, med drugim pa tudi nevladnim organizacijam ponovno daje moč, da blokirajo pomembne infrastrukturne projekte, če se tako odločijo. Pomembna sprememba je tudi, da od slej kulturni minister spet ne bo imel nobene besede pri razpisish na področju kulture. Spomnimo, pred časom je prihajalo na tem področju do velikih anomalij, kot je bilo na primer, da je nek umetnik od ministrstva zahteval, da mu pokrije stroške cepljenja za spolno prenosljivo bolezen HPV. Ta naj bi bila del tveganja pri izvedbi njegovega umetniškega projekta – v katerem se je dejansko prostituiral.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...

Vlogo Tine Gaber in njenega bivšega v piramidnih shemah bo preiskovala policija

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje financiranje političnih strank,...