Ahmad, Branko in razlike med levo ter desno politiko

Poslanec SD jan Škoberne skupaj s sirskim ilegalnim migrantom Ahmadom Šamijem (Foto: Twitter)

Seveda ste že iz naslova ugotovili, o čem bom pisal v tem prispevku. In prav je tako.

Kako se odziva levica?
Sredi tega meseca je notranje ministrstvo izdalo dokončno z odločitvami naših sodišč in Evropskega sodišča podprto odločbo. Ahmad mora na Hrvaško, v Sloveniji ni upravičen do mednarodne zaščite. Deportacija torej. V akcijo so stopili najvidnejši predstavniki slovenske politične levice. Najprej je protestiral Miro Cerar in notranje ministrstvo pozval k nespoštovanju zakona, s čimer je tako ali tako storil kaznivo dejanje. Sledila je akcija dveh poslancev, Mihe Kordiša in Jana Škoberneta, ki sta Ahmada prepeljala v zatočišče v državni zbor, da bi preprečila deportacijo, kot je zapisal Jan Škoberne. Seveda se je oglasil tudi velepravičnik Milan Brglez. Takoj se je priklonil nezakonitemu migrantu Ahmadu, nekaj dni za tem pa je na Ljubljanskem gradu na skrivaj sestankoval z njegovim aktivistom in zastopnikom. No, pa je prišla streznitev. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je po moško udarila po mizi in sporočila: “Ne, odločitev sodišča je treba spoštovati, Ahmad mora na Hrvaško.” Čisti “knockdown” Mira Cerarja. Šele po treh dneh so ga v SMC oživljali in spravili k sebi. In kaj bo imel od vsega tega Amhad? Nič – deportirali ga bodo na Hrvaško in prav je tako.

Kako se odziva desnica?
Le nekaj dni za tem je odjeknila novica “Branka Šalamuna – Šalčija, da upokojenega policista, ki je veteran vojne za Slovenijo in je hudo bolan, mečejo iz službenega stanovanja na cesto”. Poznam ga od leta 1978, ko je kot mladenič prestopil prag policijske šole, kjer sem bil vzgojitelj. V teh skoraj 40 letih sva se bežno srečala le nekajkrat in ne morem trditi niti tega, da sva vsaj dobra znanca. Toda moj skrajno socialni čut do nemočnih, užaloščenih in ponižanih je naredil svoje. Takoj sem se odzval. Zdajšnja zakonodaja pravi, da ima policija tako imenovana službena stanovanja za policiste, ki opravljajo policijsko službo. Ko so upokojeni, pa se morajo izseliti. Zakon je zakon, notranja ministrica ni naredila nič narobe, toda zakon je neživljenjski. Kolegom v SDS sem predlagal spremembe tega zakona, po katerih bodo:

  1. policisti invalidi lahko upokojeni,
  2. policisti veterani vojne za Slovenijo in
  3. svojci na delu umorjenih policistov

službeno stanovanje zadržali pod enakimi pogoji kot aktivni policisti. Prvi, ki je moj predlog podprl, je bil Janez Janša. In danes ob 8. uri je zakon začel parlamentarno pot. Za zdaj je jasno, da ga podpiramo v SDS, NSi, DeSUS, SD in ZL (s stisnjenimi zobmi). SMC zadevo še preučuje, a če bo pri tem ostalo, bo zakon sprejet.  No, tako pa probleme državljanov rešuje politična desnica.

No, še ena razlika je. Sina Branka Šalamona je danes sprejel Milan Brglez. Seznanil se je z nastalo situacijo, ki jo bo temeljito preučil. Njegovega očeta Branka Šalamona pa sem obiskal na domu in mu povedal, kako bo rešen njegov problem.

Vinko Gorenak