Akademsko društvo Pravnik: Vlada s Pikalovim predlogom zakona o financiranju zasebnega osnovnega šolstva ne odpravlja protiustavnega stanja, temveč ga poglablja!

Foto: STA

Vlada Republike Slovenije je v parlamentarni postopek vložila predlog sprememb in dopolnitev presojanega zakona, s katerim ob že znani praksi zlorabe zakonodajalčeve samovolje ne želi odpraviti protiustavnega stanja, temveč ga poglablja,” so zapisali v javni izjavi Akademskega društva Pravnik in dodali, da je predlagana ureditev ministra Jerneja Pikala v očitnem nasprotju z jasnim besedilom in namenom odločbe ustavnega sodišča.

Zaradi varstva ustavne vrednote spoštovanja človekovega dostojanstva in zaradi drugih ustavnopravnih pomislekov v zvezi s predlogom spremembe zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki ne uresničuje odločbe ustavnega sodišča, Akademsko društvo Pravnik Državni zbor Republike Slovenije in Vlado Republike Slovenije poziva k ponovnemu razmisleku glede predlagane ureditve.

Kot so zapisali v Akademskem društvu Pravnik, je Ustavno sodišče Republike Slovenije v postopku odločanja o pobudi za oceno ustavnosti zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ugotovilo, da je manj kot 100-odstotno financiranje javno veljavnih programov osnovnošolskega izobraževanja v neskladju z ustavo, tj. v nasprotju s človekovo pravico otrok in njihovih staršev do obveznega brezplačnega osnovnošolskega izobraževanja iz drugega odstavka 57. člena ustave (20. točka obrazložitve). Takšno odločitev je sodišče sprejelo že na podlagi najosnovnejše presoje dejstev v okviru kriterijev testa legitimnosti. Zaradi takšne, po njihovem povsem očitne protiustavnosti obstoječe ureditve, po kateri se javno veljavni programi osnovnošolskega izobraževanja financirajo manj kot 100-odstotno, se ustavno sodišče v ključno presojo kriterijev načela sorazmernosti niti ni spuščalo. “Še več. Ustavno sodišče je sprejelo ugotovitveno odločbo prav iz razloga, ker bi sicer z razveljavitvijo obstoječe ureditve financiranja osnovnošolskega izobraževanja v zasebnih šolah prišlo do še večjega posega v ustavno pravico do brezplačnega obiskovanja obveznega javno veljavnega programa osnovnošolskega izobraževanja. Prav takšen poseg pa predstavlja predlagana ureditev.

Vlada še poglablja protiustavno stanje
Vlada Republike Slovenije je v parlamentarni postopek vložila predlog sprememb in dopolnitev presojanega zakona, s katerim ob že znani praksi zlorabe zakonodajalčeve samovolje ne želi odpraviti protiustavnega stanja, temveč ga po mnenju akademskega društva le še dodatno poglablja. Predlagana ureditev v ta namen brez stvarno utemeljenega razloga in v očitnem nasprotju z jasnim besedilom in namenom odločbe ustavnega sodišča razlikuje med obveznim in razširjenim osnovnošolskim programom. Pri tem opozarjajo, da je strokovna javnost, poleg pristojnih služb vlade in državnega zbora, že opozorila na očitno kršitev prepovedi reformatio in peius, ki je neločljivo povezana z doktrino Evropskega sodišča za človekove pravice o poštenem postopku (fair procedure) in s tem tudi načelom vladavine prava. Ob tem pa je vredno opozoriti še na 15. člen ustave, ki zagotavlja, da se človekove pravice in svoboščine uresničujejo neposredno na njeni podlagi. “Ugotovljen pozitivni status pravice iz drugega odstavka 57. člena ustave ob hkrati ugotovljeni protiustavnosti zakonske ureditve konstituira temelje odškodninske odgovornosti države,” opozarjajo na posledice vladnega predloga.

Foto: iStock

Akademsko društvo Pravnik zato opozarja Državni zbor Republike Slovenije in Vlado Republike Slovenije, da je ustavno sodišče s citirano odločbo ugotovilo protiustavno stanje, ki traja vse od začetka ureditve, po kateri se je javno financiranje zasebnih osnovnih šol omejilo na 85 odstotkov. “Z vidika načel pravne države in delitve oblasti ni nepomembno, da skoraj petletno vzdrževanje takšnega protiustavnega stanja vzpostavlja nadaljnjo kršitev ustave. Slednjemu ni videti konca niti s predlagano zakonsko spremembo, ki je deklarativno namenjena prav odpravi protiustavnega stanja,” so se kritično odzvali v Akademskem društvu Pravnik in dodali: “Če v Sloveniji še velja suverenost človekovih in ustavnih pravic ter svoboščin, je za njeno obrambo potrebno in vredno uporabiti vsa dopustna sredstva. Sicer se demokracija počasi sprevrne v njeno nasprotje. Zgolj v odlično orodje za popolno omejitev posameznikove svobode.

Peter Truden

 • Franc Šink

  Tako je če ministri ki pripadajo drugi kulturi, dirigirajo slovenski,šolski sistem.Temu se je treba odločno upreti.

 • RATATA

  Javno šolstvo je tako kot je bilo po petinštiridesetem tudi v osamosvojeni socialistični Republiki Sloveniji last partije, ki je uspešno izvedla komunistično revolucijo in je trdno zasidrana na oblasti! Tu nimamo kaj!
  Naše protikomunistično geslo je lahko le “Imamo kar imamo, nimamo česar nimamo!!”

 • Antonius

  Čudi me, da se o vladnem nespoštovanju presoje Ustavnega sodišča in vladnem *požvižganju* na Ustavo, strokovna in v SAZU *odložena* akademska javnost sploh ne odzovejo.
  Ne gre namreč za neko nesmiselno vladno ravnanje, ki za seboj ne potegne nobene posledice.
  Ustavno sodišče je vendarle sodišče, ki ni na vrhu slovenskega pravosodja samemu sebi namen.
  Če vlada ne spoštuje zakonov neodvisne pravosodne veje oblasti, potem zakonov in sodb ni dolžan spoštovati nihče, ki ga je obsodilo sodišče.
  Če je slovenska Ustava napisana zgolj zaradi demokratičnega izgleda politične ureditve v državi, potem nam prav vladno nespoštovanje Ustavnega sodišča in Ustave dokazuje, da se za našo navidezno demokracijo skriva diktatura.
  Vlada z veleizdajalcem in njegovim Fotumom 21 nam sporočajo, da naj se =bemo, ker so zakoni in Ustava spisani za ljudstvo, njih se pa zakoni in pravne *traparije* sploh ne tičejo.
  DOKAZ?! Ne samo bančniki, tudi Janković, z odpisanimi 16 milijoni dolga, se nima česa bati.

 • Garbage man

  Zakaj desnica napada Pikala ker je GAY ?

  • RATATA

   Peder je! Isti kot gaber, širca, cmirko, šarc, kahl, zorangutan…

  • šmentanamuha

   A še to po vrhu?! Ja, sej pravim, pedri in njihovi LGBTQ podaljški bi radi spremenili družbo po svoji podobi…. in če bomo tiho, jo tudi bodo.

 • Franjo Trojner

  Zakonska sprememba ne sme legalizirati rušenja zakonitosti in delno ali v celoti ignorirati ustavnih določil. Ustavni sodniki so svoje povedali, na Šarčevi vladi in ministru Pikalu je, da protiustavno stanje odpravi, državni zbor pa nov zakon, ki popolnima odpravlja protiustavno stanje potrdi.
  Če pa Šarec, njegova leva vlada/koalicija meni, da je levičarska ideologija, oblast nad USTAVO, nad ljudstvom in nad ljudovlado, pa naša država ni več pravna in tudi demokratična ne.
  Zoper vsako oblast, ki ruši temelje pravni in s tem demokratični državi, se je v imenu vladavine prava in spoštovanja človekovih pravic, ki jih omogoča samo demokracija, dovoljeno boriti z vsemi razpoložljivimi sredstvi, mar ne?

  • IZBIRA

   Orosti. Ni ne na Šarcu, še manj na Pikalo. Na njima je, da se šalita in sta resna. Odločba ustavnega sodišče je CK ZKJ spravilo v kot. Vrjetno bo predsednik CK ZKS zahteval spremebo ustave in ukinitev US. To bo nova naloga nekoga od Avatarjev CK ZKS. Slovenija pa je in je bila birokratsko-partijska in nikoli pravna.

 • Vojko Šarman

  Zakaj ne vprašamo naroda?
  Referendum!!!

 • RATATA

  Vse shiptarje obveščam, da je objavljen razpis na O.Š. Antona Aškerca v Veleji!!!!
  Prof.slovenščine in angleščine v slovenski osnovni šoli v titovem Veleji mora znat tekoče albansko!!
  Čimša nona in muotra!
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2171443306312357&id=829469527176415

  • šmentanamuha

   OMFG!

  • samotoje

   Naj bi se zmotili, so rekli. Naj bi.

 • RATATA

  Vam, članom akademskega društva Pravnik namenjam tole sporočilo:
  če niste sposobni in zmožni ter ne premorete toliko korajže, da bi spisali kazensko ovadbo bodite tiho, ne pa da jaskate tja u tri dni, razburjate folk in za vsak slučaj pišete neke protestne pisarije, ki še nikoli niso zalegle!

 • Janez Kepic-Kern

  PONAVLJAM !
  DAJMO NO MALO – POGLEDATI – ĆEZ KARAVANKE.
  SEVEDA JE V AVSTRIJI – OSNOVNA ŠOLA – OBVEZNA.
  Samo
  opraviš jo lahko- kar z doma. A ne? Za to gre !
  V
  naši sosednji državi R. Avstriji – od nekdaj in še danes – VELJA
  – REK:

  “DRŽAVA
  IN DRŽAVNA POLITIKA, STRANKE ITD. – NE SMEJO
  IN
  NIMAJO PRAVICE – DO M O N O P O L A – PRI – V Z G O J I OTROK.”

  Preprosto – zato – NE,
  ker
  otrok brez STARŠEV – SPLOH – NI !
  To
  JE JASNO VSAKOMUR: država, stranke, politike – NIMAJO OTROK,
  samo vladati, podrjati po svoje, jih usmerjati,
  otroke indoktrinirati, obvladovati – TO,
  – LE TO – LJUDJE V DRŽAVI, STRANKAH itd. – HOČEJO, ŽELIJO.
  NPR.
  V R. AVSTRIJI – ODNEKDAJ
  IN TUDI DANES – ZELO PRAKTICIRAJO IN POZNAJO
  T.I – SISTEM ŠOČANJA OTROK – NA DOMU OTROK: gre za t.i. “HAUS UNTERRICHT”
  To
  ta izraz “HAUSUNTERRICHT” pomeni,
  da starši, ki želijo, da otrok ne hodi v stavbo šole, v razred itd. AMPAK SE ŠOLA DOMA
  – takega otroka starši
  – PRIGLASIO ŠOLSKENU SVETU – ZA ŠOLANJE NA DOMU OTROKA,
  “ŠOLSKI SVET”
  pa po kriterijih – ODOBRI ALI ZAVRNE VLOGO STARŠE – ZA ŠOLANJE NA DOMU.
  Starši
  – morajo biti dovolj premožni – ZA PLAČEVANJE NAJETIH UČITELJEV, PROFESORJEV,
  – NAJETI UČITELJI, PROFESORJI
  – PA MORAJO BITI – KVALIFICIRANI itd. PRIZNANO DOBRI itd.
  Npr.
  tudi Fran LEVSTIK je bil v 19. st.
  – DOMAČI UČITELJ – 8 otrok graščaka in pesnika Miroslava VILHARJA,
  na Vilharjevem gradu KALEC pri PIVKI.
  V
  sosednji OK DRŽAVI R. AVSTRIJI – JE TAK NAČIN – UČENJA NA DOMU OTROK
  MOŽEN
  IN SE TUDI PRAKTICIRA V KAR VELIKEM OBSEGU – ŠE DANES, LETA 2019.
  Otroci,
  ki so se ŠOLALI DOMA – KONEC LET OPRAVLJAJO – IZPITE, TESTE itd.
  OTROKOM,
  KI SO SE ŠOLALI DOMA – REČEJO “PRIVATISTI, EXTERNISTI”.
  Preverite – sami
  oz- – kdor bolje pozna ta OK AVSTRIJSKI SISTEM ŠOLANJA
  – naj nam o njem še sam – kaj NAPIŠE. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

 • xtc

  Gre za povsem ideološko bitko,ki jo komunistični idioti NE smejo izgubiti za nobeno ceno(čeprav je pravno na EU instancah že izgubljena),gre zato,da nebi bilo še več zasebnih šol,ki bi otroke trgale izpod nadzora CK ZKS in pravocvernosti zaklinjanja Tita in Kučana in NOB komunistočnih laži.
  Skratka,če pade državni monopol nad šolstvom komunisti začno toniti še hitreje.