fbpx

Aktivistični POP TV nadaljuje s pritlehnimi napadi na ministra Hojsa: Očitali so mu usmeritve in navodila NPU, ki jih je podpisal nekdanji minister Poklukar!

Foto: Zajem zaslona

Na 24UR so včeraj, kot običajno, spet lagali, kaj vse da želim z NPU-jem,” je tvitnil notranji minister Aleš Hojs. Obenem pa je v dokaz priložil tudi usmeritve in navodila nekdanjega notranjega ministra Boštjana Poklukarja iz stranke LMŠ, iz katerih je med drugim razvidno, kdo je želel drugačno umeščenost Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v odnosu do kriminalistične policije.

Ni skrivnost, da je NPU trn v peti notranjega ministra Hojsa, ki je Nacionalni preiskovalni urad označil celo za politično policijo,” je pričela s prispevkom proti ministru nastrojena voditeljica oddaje 24UR. Notranje ministrstvo naj bi, po podatkih POP TV, pripravljalo korenite zakonodajne spremembe, ki bi močno posegle v delo preiskovalnega urada. “Bo NPU res deloval kar brez direktorja,” se je vprašala voditeljica in namignila, da bi bila ta poteza priročna tudi za razrešitev zagate z Darkom Muženičem. Funkcijo direktorja NPU naj bi namreč ukinili, delo pa bi diktiral kar politično nastavljeni direktor Policije. Na 24UR so včeraj tudi poročali, da naj bi po njihovih informacijah poleg avtonomnosti iz zakona črtali tudi del, ki pravi, da direktor NPU predlaga, katere kriminalistične preiskave bodo vzeli pod svoje okrilje. O tem naj bi po novem odločal generalni direktor Policije. Po novem naj bi direktorja Generalne policijske uprave lahko razrešili s položaja že, če bi škodoval ugledu Policije, so še povedali.

Notranji minister Aleš Hojs je že v včerajšnji informativni oddaji 24UR odločno zanikal navedbe komercialne televizije POP TV, da bi spremembe kakor koli načele avtonomnost urada, prav tako pa je zanikal ukinitev delovnega mesta direktorja NPU. Je pa Hojs potrdil, da bi vlada o prenovljeni zakonodaji lahko odločala že čez približno tri tedne. Ena od sprememb naj bi bila, da se za direktorje policijskih uprav in komandirje policijskih postaj uvede mandat. Od ministra smo glede trditev na komercialni televiziji prejeli pojasnilo, da je bil predlog o tem, kdo naj bi odločal katere primere bo preiskoval NPU, usmeritev prejšnjega ministra Boštjana Poklukarja in ne njegova. Prav tako tudi to, da naj bi direktorja Generalne policijske uprave lahko razrešili s položaja, če bi škodoval ugledu Policije, ni bil njegov predlog. Kaj vse so predlagali na Policiji, je dejal, ne ve niti sam.

Image

Kakšne so bile torej usmeritve nekdanjega notranjega ministra Poklukarja?
V umeritvah in obveznih navodilih, ki jih je januarja 2019 izdal minister Poklukar in namenil generalni direktorici Policije Tatjani Bobnar lahko preberemo, da so bile v rednem nadzoru nad izvajanjem nalog in pooblastil v NPU-ju ugotovljene pomanjkljivosti, za odpravo katerih je treba izvesti ukrepe, ki so navedeni v nadaljevanju dokumenta.

Image

Tako je v nadaljevanju Poklukar Bobnarjevi naložil nalogo, naj izda nov interni akt, ki bo določal kazniva dejanja, katerih preiskavo prevzame NPU, postopek prevzema ter medsebojna razmerja med NPU in drugimi policijskimi enotami. Policija mora pristojni notranji organizacijski enoti Ministrstva za notranje zadeve predlagati spremembo Akta o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v delu, ki se nanaša na odgovornost direktorja NPU, s katero bo uresničila organizacijsko umeščenost NPU v Upravo kriminalistične policije. Pod tretjo točko pa je Poklukar zapisal, naj policija okrepi nadzorno dejavnost do NPU, zlasti na področju izvajanja policijskih pooblastil in aktivnosti v predkazenskem postopku. Posebno pozornost naj nameni tudi ugotavljanju upravičenosti dolgotrajnih policijskih preiskav.

Sara Bertoncelj