fbpx

Inštitut IFIMES agitira za Goloba – a v preteklosti so ga financirali Soros in slovenska elektro oligarhija

Robert Golob, Zijad Bećirović in George Soros. (Foto: STA)

Ker je velika verjetnost, da bo v Makedoniji tudi na nacionalni ravni vodenje države kmalu prevzela desnosredinska VMRO-DPMNE, se iščejo novi (stari) partnerji v Sloveniji, ki bi finančno pomagali Mednarodnemu inštitutu za bližnjevzhodne in balkanske študije. In za tako operacijo sta seveda najbolj primerna stara zaveznika Robert Golob in Andrej Ribič. Aktualno oglašanje inštituta Ifimes kaže tudi na to, da je očitno napočil čas za poplačilo nekdanjih dobrotnikov iz energetike, ki so ustanovili svojo stranko. Pred leti smo poročali, da je v Sloveniji težko najti inštitut, ki bi imel od paradržavnih podjetij toliko sponzorjev, kot jih ima prav ta inštitut – in med njimi je bilo mnogo energetskih družb. Nenazadnje je bil inštitut pred leti financiran tudi iz fondov Odprte družbe Georga Sorosa. Ifimes se je torej potrudil in celotno “analizo” državnozborskih volitev usmeril v blatenje aktualne vlade, v zaključku pa predvidljivo namignil na Golobovo zmago.

Po letih tišine – vsaj na področju Slovenije – se je ponovno oglasil Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES). Že pred leti je bilo znano, da je v naši državi težko najti inštitut, ki bi imel od paradržavnih podjetij toliko sponzorjev, kot jih ima prav ta inštitut. Inštitut je bogato financirala tako koprska občina kot tudi Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije, župan Zoran Janković pa je iz mestne blagajne k temu dodal še svoj dodatni prispevek. Radodarna pa so bila tudi energetska podjetja: Gen Energija, Holding slovenske elektrarne, Eles in nenazadnje še Javno podjetje energetika Ljubljana. Donirali so tudi Dars in Istrabenz Gorenje, Gospodarsko razstavišče, Hit d.d., Pošta Slovenije, Geoplin, Elektroenergija in še mnogi drugi.

Aktualno oglašanje inštituta Ifimes kaže na to, da je očitno napočil čas za poplačilo nekdanjih dobrotnikov iz energetike, ki so ustanovili svojo stranko. Pripravili so namreč predvolilno analizo pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo to nedeljo. Svojo analizo pričnejo s trditvijo, da je Marjan Šarec naredil strateško napako, ko je odstopil kot predsednik vlade – s tem je namreč “nepremišljeno” dopustil, da oblast prevzame Janez Janša.  Nadaljujejo s protikoronskimi ukrepi, ki naj bi bili po njihovi oceni ne le pretirani, pač pa tudi protizakoniti in omenijo tudi sumljivo porabo javnega denarja v času pandemije. Jedro celotne analize pa je zavezništvo z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki naj bi bil po njihovih besedah ključni Putinov satelit znotraj EU in Nata. Nenavadno je, da tovrstne obtožbe prihajajo iz ust inštituta, ki se je večkrat razglasil za proameriškega in ki seveda dobro ve, da je ravno aktualna politika povrnila dialog z Washingtonom.

V analizi je potem ponovljen dobro znan repertoar strank KUL-a, ki ga nenehno poslušamo zadnje dve leti – razklanost slovenske družbe, uvajanje Orbanovega načina vladavine, kadrovanje primernih in poslušnih, pritiski na pravosodje in medije, podrejanje medijev, avtokratski sistem vladavine in tako naprej in tako naprej. Za nameček problematizirajo navezanost aktualne vlade na višegrajsko skupino držav in zasluge za to navezo pripisujejo nekdanjemu pravnomočno obsojenemu makedonskemu premierju Nikoli Gruevskemu, ki mu Orban že nekaj let ponuja zatočišče na Madžarskem. Pri analizi ne pozabijo niti na non-paper, ki ga je ekskluzivno “našel” portal Necenzurirano, in temu dodajo, da je Slovenija skupaj z Madžarsko in Hrvaško blokirala sprejete odločitve o sankcijah EU proti članu predsedstva Bosne in Hercegovine Miloradu Dodiku, ki po njihovi oceni tudi slovi kot Putinov satelit v Bosni in Hercegovini. “Očitno je Putin lansiral svoje satelite v orbito evropske in balkanske politike,” so zapisali – ob tem pa, zanimivo, niti z besedo omenili Aleksandra Vučića, ki res vneto zagovarja Ruse. Ob tem je treba spomniti, da se je pred časom častni predsednik inštituta Stjepan Mesić javno distanciral od njihovih analiz ravno zaradi podpore Vučiću. Prav tako je iz BiH slišati močan odklon do inštituta prav zaradi povezav s srbskim vodstvom v Beogradu in z delom vodstva Republike Srpske v BiH. Vsi omenjeni primeri kažejo na to, da je inštitut predvsem zavezan poslovnim partnerjem, ne pa nekim resnim analizam.

“Analitiki menijo, da potrebuje aktualni slovenski premier Janez Janša, kot je sam napovedoval, pet let za eksperiment »osvobajanja« Slovenije. V tem kontekstu se razume, da načrtuje spremeniti miselnost Slovencev kot izrazito antifašističnega naroda v nekaj nasprotnega. Slovenci potrebujejo vizijo za prihodnost, ne potvarjanje zgodovine,” so še zapisali in zavajajoče navrgli, da je Janša kot politik in predsednik politične stranke edini v EU s skoraj 30-letnim mandatom, kar po njihovem predstavlja “novum” v demokratičnih družbah in je izraz demokratične podhranjenosti ter navaja k avtokraciji. Ob tem so seveda pozabili dodati, da je Janša večino časa presedel v opoziciji, medtem ko je bilo 30 let na oblasti neko drugo politično telo, ki predstavlja kontinuiteto prejšnjega režima in se temu primerno tudi obnaša. Slovenci naj bi po njihovem mnenju v vsakem volilnem ciklu iskali nove posameznike, ki uživajo njihovo zaupanje. “Na teh volitvah v tej vlogi vidijo Roberta Goloba in njegovo nedavno ustanovljeno Gibanje Svoboda, ki je favorit parlamentarnih volitev,” so Robertu Golobu naredili nekaj reklame in z zaključkom svoje analize nakazali, da verjamejo v njegovo zmago.

Gen-I je bil sponzor inštituta Ifimes, posle direktorja Zijada Bećirovića pa naj bi financirala tudi Cerarjeva vlada. (Foto: STA)

Da je Ifimes določeni stranki napovedal zmago, sicer ni prvič. Pred leti so namreč (napačno) napovedali, da bodo v Makedoniji zmagali socialisti, ki so sicer kasneje, ob izdatni pomoči albanskih strank, sestavili vlado pod vodstvom Zorana Zaeva, ki je oba direktorja inštituta tudi kasneje kot nagrado za pripadnost angažiral v svoj kabinet. O tem pričajo tako nekateri slovenski podjetniki, ki so jim bile nudene usluge pri poslovanju v Severni Makedoniji kot tudi vizitki omenjenega dvojca, ki sta krožili med poslovno srenjo po Sloveniji. Na zadnjih severnomakedonskih lokalnih volitvah so šli na inštitutu še dlje in iskali fantomske neformalne centre moči, ki naj bi premagali socialiste (to sporočajo njihove analize). No, na koncu so brutalno zaušnico vladajočim socialistom prisolili kar državljani Severne Makedonije in posledično premiera Zaeva prisilili k dvojnemu odstopu (vlada in stranka). Ker je velika verjetnost, da bo tudi na nacionalni ravni vodenje države kmalu prevzela desnosredinska VMRO-DPMNE, se iščejo novi (stari) partnerji v Sloveniji, ki bi finančno pomagali inštitutu. In za tako operacijo sta seveda najbolj primerna stara zaveznika Robert Golob in Andrej Ribič.

Sara Bertoncelj