fbpx

Aleksander Jevšek – politični kader v policiji, pred vstopom v SD je kandidiral celo na listi LDS

Aleksander Jevšek je bil leta 2011 kandidat za poslanca na listi LDS. (Foto: STA)

Ko je policijo vodil v. d. direktorja generalne policijske uprave Janko Goršek, se je v NLB opralo za skoraj milijardo evrov iranskega denarja za iranski režim, vendar policija primera ni preganjala. Kriminalistično policijo pa je vodil še eden izmed vidnih kadrov SD, Aleksander Jevšek. Pred vstopom v SD je celo kandidiral za poslanca na listi LDS.

Danes je osrednja tema protivladnih medijev politično kadrovanje v energetiki in policiji. V napadih na vlado nam želijo prikazati, da je to pojav, ki se dogaja izključno pod Janševimi vladami. Toda politično kadrovanje je ena izmed večnih odlik levice, mediji pa jim pri tem pomagajo in jih skrijejo v celofan nastavljanja “strokovnih kadrov.”

Pa je res tako? Pod Šarčevo vlado so se zgodile rekordne menjave v državnih podjetjih in državni upravi v zgolj letu in pol, to smo celo videli in slišali na posnetku, ko je generalni sekretar LMŠ Brane Kralj pritiskal na nadzornico Uradnega lista, da bi nastavili Igorja Šoltesa. Sicer pa so brutalno kadrovali tudi v policiji, nekdanji direktor NPU Darko Muženič je eden takih vidnih primerov, ko so njegovo zamenjavo izkoristili za napade na “neodvisno” policijo.

Zakaj se ni preganjalo najtežjih primerov političnega kriminala?
Prav tako je naravnost neokusno, da osrednji mediji za neodvisnega komentatorja dogajanja v policiji predstavljajo Aleksandra Jevška, nekdanjega direktorja kriminalistične policije. To je človek, ki je takoj po upokojitvi na državnozborskih volitvah leta 2011 kandidiral na listi LDS. Na lokalnih volitvah 2014 je bil kot član Socialnih demokratov izvoljen na mesto župana Mestne občine Murska Sobota, ponovno pa tudi leta 2018. Jevšek je trenutno eden najvplivnejših pripadnikov SD in glede na njegov politični vpliv bi se težko znebili občutka, da ni politično deloval tudi v času, ko je deloval v policiji in jo celo vodil.

Aleksander Jevšek in Milan Kučan (Foto: Facebook)

Spomnimo, da se je v času notranje ministrice Katarine Kresal zgodil sporni najem stavbe NPU na Dimičevi 11 v Ljubljani, ki je bila v lasti levega poslovneža in znanca Igorja Jurija Pogačarja. Primer je preiskoval nekdo, ki je kasneje kandidiral na listi njene LDS. V času Jevška se je oprala tudi milijarda dolarjev iranskega denarja, ki nikoli ni bila ustrezno preiskana, okoli 300 milijonov provizij pa so si razdelili tisti, ki so pri tem sodelovali. Da bi se to zgodilo stran od oči javnosti, je morala pri tem sodelovati tudi policija. Da ne govorimo o oškodovanju bank in drugih primerov oškodovanja državnega premoženja, kjer so sodelovali levi banksterji in tajkuni, povezani s Forumom 21. Večina njih je nedotaknjenih ravno zaradi povezav s policijo in drugimi organi pregona, saj jih vodijo politično motivirani kadri, kot so Jevšek, Goršek, Muženič, Masleša in drugi.

Sara Kovač