fbpx

Alenka Forte o Erženovem imenovanju: Gre za hudo vmešavanje mandatarja in podaljška ministra v strokovne zadeve

V. d. strokovnega direktorja NIJZ dr. Ivan Eržen in zdravnica dr. Alenka Forte (Foto: STA)

Potem ko se je vlada Roberta Goloba odločila, da bo naloge strokovnega direktorja do njegovega imenovanja opravljal vršilec dolžnosti in ne več generalni direktor, je postalo jasno, da jim je dr. Milan Krek, ki je prevzel vodenje NIJZ v najtežjih časih, očitno velik trn v peti. V sredo so na mesto v. d. strokovnega direktorja NIJZ soglasno imenovali dr. Ivana Eržena, ki je pred Krekom vodil NIJZ. “Glede na splošno agendo Svobode je to pričakovano. Kolikor se jaz spomnim, je bil gospod Krek imenovan na podlagi razpisa, torej strokovnega izbora, zato gre za hudo vmešavanje mandatarja in podaljška ministra v strokovne zadeve,” je prepričana nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje  dr. Alenka Forte.

Dr. Ivana Eržena se bomo spomnili po prepoznem ukrepanju v času prvega vala epidemije, sicer pa spada v krog blizu Socialnim demokratom, blizu si je prav tako z vplivnim stricem iz ozadja Borutom Miklavčičem. Po Erženu je vodenje NIJZ s polnim mandatom prevzel dr. Milan Krek, ki ga novi minister za zdravje ruši na najpodlejši način in z direktnimi pritiski. “Gospod Eržen je že vodil NIJZ in vemo, kakšno stanje je tedaj tam vladalo,” je spomnila specialistka interne medicine dr. Alenka Forte. Podatke o obolelih s covidom so namreč tedaj tehnično pošiljali po telefonu in faksu. Krek pa je bil tisti, ki je naredil neverjetni preboj v informatizaciji, in sicer pri pridobivanju podatkov. Vzpostavil je namreč mrežo.

Fortejeva meni, da gre za politično postavljanje, če upoštevamo, kaj je v preteklosti Eržen pokazal glede osveščanja ljudi. “Vemo, da SD iz političnega vidika popolnoma obvladuje NIJZ. Vidimo tudi, kaj so naredili skozi leta že v odnosu do cepljenja. Strokovno neustrezno vodeno v mojih očeh. Nato pa je prišel nekdo, ki je naredil preboj in informacijsko modernizacijo,” hkrati so bili vzpostavljeni napori za cepljenje. “To, da smo dosegli takšen nivo cepljenja ob takšni anticepilski akciji in da je precepljeno toliko starejše populacije,” je namreč po njenih besedah tudi rezultat Krekovih prizadevanj. Poudarja, da tega prejšnja vodstva niso bila sposobna narediti. “Samo veseli smo lahko, da je toliko ljudi precepljenih in prekuženih.”

Krek se je notranje boril proti strukturam, ki tam delajo
Nekdanja državna sekretarka je prepričana, da gre v tej zadevi za politično vmešavanje, kjer na plano prihajajo kadri, ki so že imeli priložnost poskrbeti, da se NIJZ ukvarja z javnim zdravjem, da se poveča nivo cepljenja in da deluje vzgojno. “Glede na način delovanja, ki smo ga lahko videli, informacijski sistem in nivo cepljenja, Eržen in njemu podobni tega niso bili sposobni narediti. Gospod Krek pa je bil,” je poudarila Fortejeva. Prav tako pa je bil tudi pristop k EU digitalnemu covidnemu potrdilu (EU DCP) njegov velik angažma kot vodje NIJZ. “Notranje se je zelo boril proti strukturam, ki tam delajo. Če potegnemo črto, gre torej za silnice proti sodobnemu načinu delovanja NIJZ. Politično vplivanje na vodenje,” je ocenila.

Direktor NIJZ dr. Milan Krek (Foto: STA)

V pogovoru s pacienti pravi, da je prišla do spoznanja, da starejši vidijo cepljenju kot smiselno. V primeru, da bi se pojavile nove variante, ji pravijo, da bi se vnovič cepili. Na vprašanje, kaj meni, da nas čaka jeseni, je odgovorila, da covida verjetno v taki obliki, kot je bil doslej, verjetno ne bo. Lahko pa pride do novega momenta, novih groženj, upam, da se bo novo vodstvo, ki je bilo postavljeno politično, sposobno prilagajati in sodelovati z inštitucijami na evropski ravni. Veliki premiki na področju zdravstva in skupnega delovanja so bili namreč narejeni v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. Upajmo, da ne bodo zašli v kakšne solo akcije, ki ne bodo usklajene z Evropsko komisijo in Evropskim centrom za preprečevanje in obvladovanje bolezni,” je zaključila.

Sara Kovač