[Protest] Množica protestnikov pritegnila tudi župana Jankovića

Protest ZA zdravnike in ZA čisto pitno vodo pred Mestno hišo (Foto: STA)

“Danes smo tukaj proti Jankovićevemu nasilju nad miroljubnimi davkoplačevalci, za zdravnike in za čisto pitno vodo. Vse to je ogroženo, boriti se moramo!” je pred ljubljanskim magistratom dejal vodja shoda Aleš Primc. Protest je iz okna Mestne hiše opazoval tudi župan Zoran Janković.

Pred ljubljanskim magistratom je danes potekal protest proti županu Zoranu Jankoviću. Protestnike so zmotila načrtovana izplačila nagrad za vodstvo ZD Ljubljana. Prav tako nasprotujejo gradnji kanalizacijskega kanala C0 prek ljubljanskega vodonosnika. Protest je pripravil del opozicije v ljubljanskem mestnem svetu, vodil pa ga je Aleš Primc. Kot so dejali v stranki Glas za otroke in družine, gre za shod, ki je usmerjen širše proti mestni politiki Jankovića in njegovi “diktatorski vladavini”. Primc je zbrane nagovoril: “Janković nima gradbenega dovoljenja za gradnjo kanala C0 in okoljevarstvenih soglasij,” ter opozoril, da je tudi NIJZ “dal mnenje, da bi kanal C0 trajno ogrožal Ljubljančane”. Spregovorila je tudi mestna svetnica stranke SLS Tina Bregant: “Koalicija MOL se ukvarja z absurdi, kot je nagrajevanje tistih, ki so odgovorni, da so ljudje brez zdravnika.” 

“Drage prijateljice in prijatelji, na začetku malo muzike,” je pred začetkom programa še dejal Primc. Sledila je pesem Slovenija, od kod lepote tvoje. Na vprašanje TV voditelja naše medijske hiše Janeza Hočevarja, zakaj so zbrani pred Magistratom, je Primc odvrnil: “Danes smo tukaj proti Jankovićevemu nasilju nad miroljubnimi davkoplačevalci, za zdravnike in za čisto pitno vodo. Vse to je ogroženo, boriti se moramo!” Pristavil je, da več deset tisoč Ljubljančanov nima zdravnika, župan pa namerava na današnji seji dati največjo možno nagrado za delovno uspešnost direktorici. Gre za osebo, ki je poleg Jankovića najbolj odgovorna za katastrofalno zdravstveno stanje v prestolnici. Spomnil je še, da se prek ljubljanskega zajetja gradi sporni kanal C0.

Janković želi uničiti ljubljansko pitno vodo “najbolj dragocenega vodovarstvenega območja v Ljubljani”. “Današnja množica sporoča: Janković, ne bodi nasilen, spoštuj ustavo, spoštuj demokracijo, spoštuj človekove pravice. Pogovarjajmo se, iščimo rešitve. To je pot za reševanje problemov, ne pa diktatura in nasilje, kar se dogaja v Ljubljani.” Na vprašanje, ali se je z Jankovićem še možno pogovarjati (glede na to, da gradbena dela kanala Co že potekajo), pa je odvrnil, da si želijo, da bo Janković razumel današnje sporočilo in da se bo začel pogovarjati. “Rinjenje z glavo skozi zid” in omogočanje nasilja, ki se dogaja nad miroljubnimi ljudmi, in dolgoročno ogrožanje najdragocenejšega vira pitne vode v Sloveniji je nesprejemljivo in nedopustno, še meni Primc. Od tega vodnega zajetja ima zagotovljeno pitno vodo kar 90 odstotkov Ljubljančanov. “Pravica do čiste pitne vode ni ne leva, ne desna.”

Na oknu se je prikazal Janković 
“Vsi, levi in desni potrebujemo čisto pitno vodo. Vsi potrebujemo zdravnika in tukaj je res priložnost, da se Ljubljana združi.” V primeru, da Janković protestnikov ne bo slišal, pa je Primc odvrnil: “Sliši, brez skrbi, ima pisarno tu zgoraj.” Nadaljevati nameravajo, dokler Janković ne bo pripravljen na sodelovanje in pogovor. Pred vsako sejo mestnega sveta nameravajo sklicati protest, če bo potrebno. “Dokler v Ljubljani ne bo vzpostavljeno sodelovanje, bo protest pred vsako sejo mestnega sveta!” je odločen Primc. Naslednji protest bo 20. marca. V nadaljevanju je bilo slišati pesem Samo milijon. V znak, da potrebujemo vodo tako levi in desni, so predvajali tudi pesem Hej, brigade! Med pesmijo se je kot papež na oknu nenadoma prikazal sam Janković. Zatem pa se je protest tudi uradno začel. Primc: “Drage prijateljice in prijatelji, dobrodošli v beli Ljubljani!” 

Morda je slika naslednjega: 1 oseba

“Najprej se mi zdi, da lahko to zastavo kar snamemo dol! Ljubljana zelena prestolnica! Janković hoče iz Ljubljane narediti mrtvo prestolnico! Zastrupiti nam hoče čisto pitno vodo!” Pozdravil je vse, ki so se zbrali, vse prijatelje vladavine prava. V nadaljevanju je sledila slovenska himna, ki jo je zapela Zala Klopčič.

Primc: “Zbrali smo se na današnjem shodu, ker želimo piti čisto pitno vodo, ki je ena najboljših v Evropi! Zbrali smo se zato, ker vemo, da bolniki potrebujemo zdravnika! Zbrali smo se zato, da podpremo pogumne, pokončne kmete, ki jih Jankovićeva vojska maltretira in pretepa! Zbrali smo se zato, da pokažemo, da naše vode ne damo. Ne dovolimo gradnje kanalizacijskega kanala, t. i. drekovoda prek najboljših vodnih zajetij v državi!”

Kaj bi se zgodilo s kanalom Co ob potresu ali terorističnem napadu?
V nadaljevanju je zbrane seznanil z nekaj pomembnimi dejstvi, med drugim s tem, da Janković za gradnjo kanala Co. nima gradbenega dovoljenja, in da del gradnje poteka preko privatnih zemljišč. Prav tako župan ni pridobil nobenih gradbenih soglasij, ni pridobil presoje vplivov na okolje. Namesto tega je traso razbil na toliko delov, da ni potrebno okoljevarstvenih soglasij. “Hvala Bogu pa je 28. septembra 2020 leta, Agencija RS za okolje, izdala jasen sklep – okoljevarstvena soglasja so potrebna! In zanimivo, vse tisto kar govorimo, kanal je nevaren! Če se slučajno zgodi, da začne puščat zaradi slabe izvedbe, zaradi dotrajanosti, zaradi potresa, zaradi terorističnega napada ali kateregakoli drugega razloga, kaj se zgodi? V našo vodo pridejo svinjarije in jo zastrupimo! Tudi na Agenciji za okolje se tega bojijo!” je bil jasen Primc.

Protest proti Jankoviću. (Foto: posnetek zaslona)

Prebivalstvu Ljubljane, se je z naklonjenostjo opredelil tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Izdano je bilo popolnoma negativno mnenje za gradnjo kanala Co. Prepričani so, da bi kanal, v primeru da bi bil zgrajen, trajno ogrožal zdravje Ljubljančank in Ljubljančanov. Grožnja je trajna in nesprejemljiva. Zahvalil se je NIJZ za strokovno in korektno mnenje. Janković tudi Agenciji za okolje, ni odgovoril na vprašanje. Primc je prepričan, da v javnih postopkih te gradnje ni mogoče razložiti. Spomnil je tudi na nedavni potres v Turčiji ter opozoril, da bi bili Ljubljančani tedne in mesece brez pitne vode. Spomnil je še na vojno v Ukrajini. Dovolj je, da ena bomba uniči kanal in je skoraj vsa Ljubljana brez pitne vode, alternativnih virov pa ni. “In ko ni alternative, morajo biti drugačne rešitve!”

“Kako dolgo bomo Ljubljančani še gledali parado nespodobne golote demokracije v Ljubljani?”
“Tisti, ki pijemo vodo nismo levi ali desni, tu zbrani nismo Janševi ali Toninovi! Prepričan sem, da so med nami takšni, ki so volili Jankovića!” Primc je prepričan, da Janković ne spi mirno. Pred zbrane je povabil tudi zdravnico Bregantovo, ki odlično pozna slovenski zdravstveni sistem. Spomnil je na nedavno odločitev Jankovića na seji mestnega sveta, da opoziciji prepove razpravo o rešitvah, ki se nanašajo na dotično področje. Primc: “To je diktatura! Tako se ne dela v demokratični državi!” Bergantova je spregovorila nekaj besed o ljubljanskem zdravstvu, ki je uvodoma spomnila na zgodbo o Cesarjevih novih oblačilih. “Kako dolgo bomo Ljubljančanke in Ljubljančani še gledali parado nespodobne golote demokracije v Ljubljani?”

Protest. (Foto: posnetek zaslona)

Bregantova je prepričana, da prekinitve seje niso dopustne, in da mora biti vsak glas slišan. Med drugim je spomnila, da je pravica do zasebne lastnine sveta pravica. Prisotne je vprašala ali se jim zdi sprejemljivo nasilje nad zasebnimi lastniki in uničevanje okolja. Spomnila je tudi na indijansko modrost, da “denarja ni mogoče jesti”. Spomnila je tudi na povečano potresno ogroženost območja, glede teme pa sploh ni bilo seje, ker jo je del mestnega sveta ignoriral. “Zemlje vam niso podarili vaši starši, sposodili ste si jo od svojih otrok!” je še dejala. Dotaknila se je tudi katastrofalnega zdravstvenega stanja v Ljubljani. Dejala je še, da ne “bomo več tiho”! Primc: “Slovenci smo demokracijo drago plačali in ne bomo Jankoviću pustili, da nam jo ukrade!”

Foto: posnetek zaslona

Foto: posnetek zaslona

Zdravnica Tina Bregant in borec za pravice otrok Aleš Primc. (Foto: posnetek zaslona)

Domen Mezeg