fbpx

Nepravilnosti na zadnjih lokalnih volitvah v Ljubljani dobivajo epilog! Bo izid razveljavljen?

Ljubljana. Intervju z ljubljanskim zupanom Zoranom Jankovicem.

Vili Kovačič vabi vse slovenske državljane na javno obravnavo na upravno sodišče glede nepravilnostih, ki so se dogajale na zadnjih volitvah za župana Ljubljane leta 2018. Bistveni očitek je, da je ljubljanski župan Zoran Janković pred zadnjimi županskimi volitvami leta 2018 zlorabil javno mestno glasilo Ljubljana. Po besedah Kovačiča je Janković naredil enako napako kot Miro Cerar v  kampanji za drugi tir.  V času kampanje za župana v javnem glasilu ni promoviral preostalih kandidatov, čeprav bi jih po zakonu morali predstaviti. Med drugim pa napoveduje tudi vložitev kazenske ovadbe proti predsedniku Računskega sodišča Tomažu Veselu  zaradi neizvedbe revizije v primeru gradnje drugega tira.

Kovačič se je namreč po izidu lokalnih volitev v Ljubljani pritožil na sklep občinske volilne komisije, pri čemer je med drugim ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in njegovi listi očital zlorabo občinskega glasila in nedovoljeno porabo proračunskih sredstev za volilno kampanjo. Najprej ga je zavrnil ljubljanski mestni svet, nato še upravno sodišče, ki je njegovo pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno.

Kovačič je v pritožbi na upravno sodišče med drugim predlagal, naj upravno sodišče opravi tudi glavno obravnavo, za katero pa se sodišče ni odločilo, kar je bil razlog za delno razveljavitev sodbe na ustavnem sodišču. V odločitvi so ustavni sodniki med drugim zapisali, da je pri volilnih sporih, katerih razrešitev naj po izvedenih volitvah odstrani dvome o poštenosti volitev, posebno pomembno, da se ti zaradi transparentnosti odvijajo javno.

Ustavni pravnik dr. Jurij Toplak opozoril na kršitev zakonodaje v primeru županskih volitev v Ljubljani
Vili Kovačič zdaj vabi vse državljane, da se pridružijo dne, 28. junija ob 10. uri v prostorih Upravnega sodišča RS v Ljubljani. Pravico do glavne obravnave po navedbah sodišča zagotavlja tudi ustava. Z njo so “stranki v sodnem postopku zagotovljena temeljna procesna jamstva, med njimi pravica do izjave in enakega obravnavanja”.

Ta človekova pravica med drugim zahteva, naj ima vsaka stranka možnost predstaviti svoja stališča, vključno z dokazi, pod pogoji, ki je ne postavljajo v vsebinsko slabši položaj nasproti drugi stranki,” je zapisalo ustavno sodišče. Navedlo je tudi, da mora zahteva po javni glavni obravnavi v temelju veljati že za organ, ki je na prvi stopnji pooblaščen za odločanje o pravnem sredstvu, s katerim se izpodbijajo volitve, smo poročali v našem mediju leta 2019. Zanimivo, vse od razsodbe ustavnega sodišča sploh še ni bilo obravnave na upravnem sodišču.

Kovačič je v vloženi pritožbi leta 2019 problematiziral porabo javnega denarja. Z javnim denarjem naj bi namreč Janković financiral svojo kampanjo. Najbolj so Kovačiča zmotile objave v glasilu Ljubljana, ki je – tako Kovačič – propagandno glasilo župana. Takrat je glasilo ljubljanske mestne občine le skrbelo za promocijo trenutnega župana Ljubljane Zorana Jankovića je povedal državljan K za Planet leta 2019.

 “Da se volitve razveljavijo, ni treba dokazati, da je kršitev vplivala na rezultat, ampak je dovolj, da bi lahko vplivala. To pomeni, da je kršitev dosegla večje število volivcev, kot je razlika med izvoljenim in neizvoljenim kandidatom,” je pojasnil ustavni pravnik Jurij Toplak za Siol leta 2019.

To pa še ni vse, kar obljublja Vili Kovačič. V kratkem namerava vložiti kazensko ovadbo tudi proti Tomažu Veselu. Kazensko ovadbo si bo predsednik Računskega sodišča zaslužil, ker RČ ni opravilo revizije projekta 2. tir, enega najdražjih infrastrukturnih projektov tega desetletja.

Luka Perš