Ali bo Pirc Musarjeva predlagala razrešitev namestnika direktorja KPK?

Namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Simon Savski Foto: STA

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na predsednico države Natašo Pirc Musar naslovila javno pismo, v katerem jo sprašuje, kako namerava ukrepati glede neprimerne komunikacije namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Simona Savskega. Ta se je v zaprti Facebook skupini “Miličniki” politično opredeljeval proti vodji opozicije Janezu Janši in nekdanjemu notranjemu ministru Alešu Hojsu. 

“Vi samo Janšo volite, pa bo skupaj s Hojsom vse skupaj razgnal z vodnim topom na solzivec. Jaz si takega liderja ne želim. Verjamem, da bodo tudi tile policisti vandalizem in napad na policista ustrezno obravnavali. So pa danes drugi časi. Drugačna vzgoja mladih, pokvarjeni politiki,” je zapisal Simon Savski. V zapisu se je odzival na zapis nekega drugega člana skupine, ki je izražal zaskrbljenost nad vse pogostejšim nasiljem nad policisti. Savski je, tako pravi Bah Žibert, za nasilje nad policisti posredno obtožil predsednika SDS Janšo in nekdanjega notranjega ministra Hojsa.

Izrazito sporni zapis so povzeli mediji, tudi Nova24TV, vključno z medlim odzivom oblasti. Savski je bil sicer javno okaran s strani predsednice države, a bo očitno odnesel celo kožo. Na njegov zapis se je z javnim pismom že prej odzval nekdanji notranji minister Aleš Hojs.  V javnem pismu pojasni svoje pričakovanje, da predsednik KPK dr. Robert Šumi prekliče vse odločbe oz. ugotovitve in iz njih izhajajoče druge ukrepe, ki jih je v konkretnih primerih zoper njega izdala KPK in v njih sodeluje namestnik predsednika KPK Simon Savski. Hkrati izrazi pričakovanje, da Šumi poda predlog za razrešitev svojega namestnika.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert (Vir: STA

Je KPK že obvestila predsednico države?
Kot zapiše poslanka gre v tem primeru za vprašanje nepristranskega in objektivnega dela namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Ta mora sam skrbeti, da opravlja svojo funkcijo nepristransko in objektivno, pri tem pa se mora tudi izogibati nasprotju interesov ter prispevati h krepitvi integritete. “Predvsem pa mora ustvarjati videz nepristranskosti in objektivnosti. Le tako je lahko primeren za takšno funkcijo, kot je skrbeti za integriteto in preprečevanje korupcije,” zapiše poslanka SDS.

Zaradi tega poslanka na predsednico države naslavlja dve vprašanji:

      • Glede na to, da ste skladno z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije pristojni za imenovanje in razreševanje funkcionarjev Komisije za preprečevanje korupcije in ste se na zadevo že odzvali pisno »je komunikacija namestnika predsednika KPK-ja neprimerna in da morajo funkcionarji in politiki z načinom komunikacije krepiti zaupanje ljudi v delo državnih organov ter s tem prispevati h krepitvi integritete« vas javno sprašujem, ali vas je Komisija za preprečevanje korupcije že obvestila o omenjenem primeru.
      • Prav tako vas sprašujem, kakšno je vaše stališče o takšnem načinu komunikacije namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije in ali boste predlagali razrešitev namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Le tako bi lahko prispevali h krepitvi integritete ter okrepili zaupanje v delo Komisije za preprečevanje korupcije, njeno nepristranskost in objektivnost.
    • Ž. K.