Ali je čas, da NSi dobi novo vodstvo, s katerim bo ponovno dobila vsaj 19 poslancev?

Predsednik NSi Matej Tonin. (Foto: sta)

Slovenija je po zaslugi nefunkcionalne Golobove vlade v razsulu in trenutno ni jasno, kako globoko bo država še zabredla ali kam pluje. Kar je zagotovo jasno – pa je dejstvo, da je tako premierju Robertu Golobu kot še nekaterim razumno presojo zameglila “obsedenost” z nekdanjim premierjem Janezom Janšo. Očitno je Nova Slovenija trenutno stanje želela izkoristiti sebi v prid, vendar je Janša Tonina postavil na svoje mesto.

Nova Slovenija je s svojimi oportunističnimi dejanji v obdobju zadnjih mesecev izgubila svoj ugled, zdaj pa bi si ga rada povrnila na vsak način, pa čeprav z izmišljotinami ali udarci pod pas. Poskus Mateja Tonina, da sproži dvom glede kredibilnosti SDS, je predsednik Janez Janša na družbenem omrežju zatrl in ga pri tem posredno opomnil na pomanjkanje “hrbtenice” skozi čas obstoja stranke. Enako je čistega vina nalil članu izvršilnega odbora NSi mladi član SDM.

Predsednik NSi Matej Tonin je z izjavo, da Gibanje Svoboda in SDS sodelujeta v zakulisju, želel narediti momentum, v katerem bi sebe prikazal kot “edino normalno politično opcijo”. To je tudi sam priznal, ko je članstvu NSi dejal, da je “ob popolnoma nesposobni vladi in politično izpraznjeni Slovenski demokratski stranki, ki se zateka k zares osupljivim idejam (denimo splošno oboroževanje ljudi), NSi edina normalna alternativa”. To pa ni bila edina njegova “ideja”, na omrežju X je namreč predstavil celotni načrt, ki vključuje tri možnosti, in sicer sodelovanje Gibanja Svoboda in SDS, “izkušeno koalicijo tradicionalnih strank“, ki bi jo sestavljale NSi, SDS in SD, ali predčasne volitve.

Prvak SDS mu je na to odgovoril z: “Hm. Kaj pa tista varianta, po kateri recimo @NovaSlovenija z novim, zrelim vodstvom dobi na volitvah vsaj 19 poslancev, kot jih je nekoč že (skoraj) rajnka @strankaSLS? Za to pa ne bi fajtali?”

Vemo, da se je NSi že od leta 2000, ko je nastala po razkolu enotne Slovenske ljudske stranke in Slovenskih krščanskih demokratov (SLS+SKD), stalno “priključevala” tja, kjer je videla korist. Igrajo sicer na karto “zmernosti”, pravzaprav pa gre po mnenju mnogih za pomanjkanje hrbtenice, kar je nedavno izpostavil tudi podpredsednik SDM, ki je Janezu Pogorelcu, članu izvršilnega odbora Nove Slovenije (NSi) nalil čistega vina. Po tem ko je Janez Pogorelec na omrežju X podal nekakšno anketo, kjer (znova) ni pozabil omeniti Janeza Janše, mu je svoje napisal tudi Tim Rauter, podpredsednik SDM, ki prihaja iz Kamnika in ve, kako tam deluje občinska uprava, ki jo vodi prav NSi.

Pogorelec (ponoči je verjetno spet sanjal Janšo) je zapisal: “V Janševih rokah je odločitev: ali se umakne in bo v Slo za 3 mandate zavladala zmerna desnica ali vztraja še tri mandate kot vodja najmočnejše stranke v opoziciji. Če bi stoprocentno vedel, da je od tega odvisno, ali bodo 3 leve ali 3 desne vlade, kako mislite, da bi se odločil?” Pripisal je dva odgovora: Zase in Za Slovenijo. Pogorelcu je odgovoril kar podpredsednik SDM Tim Rauter, tako je zapisal: “Janez Pogorelec je poosebitev Nove Slovenije. Brez hrbtenice in integritete. V Kamniku dobro vemo, kako je Tonin operiral že na lokalni ravni, vendar igranje dvojnih iger v prid samega sebe, ki je zavito v tančico navidezne všečnosti, ne deluje več. V NSi ste res izgubili še tisto kredibilnost, ki ste jo imeli.”

Seveda je odločitev, kako se bo kateri politik odločil, osebna stvar vsakega posameznika. O tem, kdo bo na čelu katere stranke in ali bo v slovenski politiki, seveda v demokratičnih državah ne odloča NSi, še manj pa Janez Pogorelec, ampak kongres politične stranke, ki lahko določi novega predsednika stranke. Očitno pa imajo v NSi drugačna pravila.

T. B.