fbpx

Ali je nekdanja viceguvernerka Mejra Festić poslancu SMC izročila zaupne bančne dokumente?

Poslanec SMC in nekdanja viceguvernerka Banke Slovenije Mejra Festić (Foto: Demokracija)

Prejšnji petek, okoli poldneva, je naš vir opazil, da sta se v kavarni Zvezda, v lobiju hotela Slon, sešla nekdanja viceguvernerka Banke Slovenije Mejra Festić in poslanec SMC ter predsednik mariborske SMC Bojan Krajnc. Na srečanje je Festićeva prinesla veliko rumeno kuverto. Med pogovorom ob kavi sta na hitro prelistala posamezne dele dokumentacije iz kuverte. Naš vir, ki je sedel pri sosednji mizi, je opazil, da so na dokumentaciji oznake ZAUPNO in da gre za gradiva iz Banke Slovenije. Po pogovoru sta se razšla, kuverto z gradivi je Krajnc odnesel s seboj.

Ob tem se poraja veliko vprašanj. Najprej, kakšne zaupne dokumente iz Banke Slovenije je Festićeva prinesla poslancu SMC Krajncu in za kakšen namen? Je bilo to njuno prvo srečanje ali pa sta si že večkrat izmenjala zaupne dokumente in informacije? V skladu s katerim aktom lahko Krajnc sprejema zaupno dokumentacijo Banke Slovenije? S spletne strani državnega zbora izhaja, da je Krajnc član »Logarjeve« komisije. Je potemtakem prevzel dokumente v funkciji člana te komisije? In če ne, zakaj jih je prevzel? Namerava z njimi pomagati delu komisije ali ga sabotirati? So ti dokumenti namenjeni delu poslanca državnega zbora ali pa je njihov namen politično obračunavanje?

Vprašanje je tudi, kako je Festićeva sploh prišla do dokumentov. Položaj viceguvernerke je že zapustila, je torej še vedno redno ali pogodbeno zaposlena v Banki Slovenije? Če ni več, kako je torej prišla do zaupnih dokumentov? Je ob predaji poslov predala tudi vso dokumentacijo? Ima v Banki Slovenije še vedno zasebne stike, ki ji omogočajo dostop do zaupnih dokumentov? Je do dokumentov prišla s soglasjem guvernerja ali katerega drugega odgovornega funkcionarja Banke Slovenije?

Fotografije Festićeve in Krajnca bi lahko bile odgovor, od kod bi se skozi zadnja leta v javnosti “ekskluzivno” pojavljali  interni dokumenti Banke Slovenije in njenega guvernerja Boštjana Jazbeca. O Festićevi je že v času njenega viceguvernerstva šel glas, da je “zaupni vir” informacij izbranim novinarjem Mladine, Dnevnika, Siola in Večera. Ni pa uradno znano, ali so zaradi odtekanja zaupnih informacij v medije na Banki Slovenije preverjali tudi Festićevo. Nič čudnega pa ne bi bilo, da je sploh niso. Mejra Festić ima, kot pravimo, dobro zaledje in pedigre.

Festićeva ima “pravi” družinski pedigre
Njen pokojni oče Smail Festić je bil dopisnik sarajevske Borbe iz Maribora. Med kolegi je veljal za partiji zvestega novinarja. Festić je kot novinar pokrival v glavnem politiko, ob tem pa je veliko pisal tudi o kulturi. Še posebno se je ukvarjal s slikarji in se ob intervjujih ni branil daril, se pravi umetniških del slikarjev, o katerih je pisal. Po končani novinarski karieri se je prelevil v galerista, temelj njegove galerije pa so bile podarjene umetnine. Po razpadu Jugoslavije je postal častni konzul Bosne in Hercegovine v Sloveniji. Njegova hči Mejra je delala za Ekonomski inštitut, kjer je bil njen tesni sodelavec Franci Križanič, ki je bil v Pahorjevi vladi finančni minister. Mejra Festić je v času njegovega ministrovanja postala viceguvernerka Banke Slovenije. Festićeva ima tudi dobre zveze z Milanom Kučanom, saj je lani v družinskem krogu galerije MKC gostila Milana Kučana kot slavnostnega govornika.

Foto: STA

Demokracija