fbpx

Ali je vojska odlikovala človeka, ki ni v roku prestopil iz JLA v osamosvojitvene sile?

polkovnik Friderik Škamlec (Foto: STA)

Kljub temu, da je vojska JLA odšla, njena miselnost še vedno ostaja zakoreninjena pri nekaterih visokih častnikih Slovenske vojske. Na najvišje pozicije namreč pri nas napredujejo kadri, ki so se v času osamosvojitvene vojne borili na strani JLA, in tisti, ki jim je bližje ruska vojaška doktrina kot pa Natova. Na nas se je obrnil ogorčeni državljan, ki ga je ob nedavnem praznovanju Slovenske vojske močno zmotilo odlikovanje slovenskega polkovnika z najvišjo medaljo, za katerega trdi, da naj ne bi v roku prestopil iz JLA v Teritorialno obrambo. 

Ogorčeni državljan je imel v mislih polkovnika Friderika Škamleca, ki je ob dnevu Slovenske vojske 14. maja na Brdu prejel najvišjo medaljo – zlato medaljo generala Maistra. Ob tem ta navaja, da je nad predajo medalje ogorčen, saj naj Škamlec ne bi v roku prestopil iz JLA v Teritorialno obrambo. Poleg tega pa trdi, da naj bi Škamlec celo pričal v procesu polkovnika nekdanje JLA Berislava Popova, ki velja za enega glavnih agresorjev na Slovenijo v času osamosvojitvene vojne leta 1991, v preteklosti pa naj bi tudi svoj rojstni dan praznoval v uniformi JLA.

Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo.
Osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske (Foto: STA)

V uredništvu Nova24TV smo se informacije odločili preveriti na ministrstvu za obrambo in nanj naslovili naslednja novinarska vprašanja: Ali je res, da je polkovnik Friderik Škamlec prejemnik najvišje medalj – zlate medalje generala Maistra? Ali je res, da polkovnik Škamlec ni v roku prestopil iz JLA v Teritorialno obrambo? Ali je res, da je Škamlec pričal v procesu proti Popovu? Ali je Škamlec pričal kot priča Popova? Ali razpolagate z vsebino njegovega pričanja? Ali je medalja zasluga za pričanje v procesu Popov? Ali je res, da je v preteklosti Škamlec praznoval svoj rojstni dan v uniformi JLA?

Na ministrstvu prestopa niso potrdili niti zanikali
Z ministrstva so nam odgovorili, da je polkovnik Friderik Škamlec pripadnik Slovenske vojske, ki zaključuje vojaško kariero in konec leta 2018 izpolnjuje pogoje za redno upokojitev. “Ob dnevu Slovenske vojske je bil prejemnik zlate medalje generala Maistra. Obrazložitev je bila javno prebrana na prireditvi 14. maja na Brdu.” Ob tem pa so nam še zapisali, da naj vsa vprašanja, ki so povezana z delovanjem izven Slovenske vojske, preverimo pri imenovanem. Pri tem je nenavadno, da niso želeli odgovoriti na vprašanje, če je Škamlec v roku prestopil iz JLA v Teritorialno obrambo, saj se to vprašanje nanaša na Slovensko vojsko. Glede na to, da niso podali zavrnitvenega odgovora, pomislek še vedno ostaja.

Friderik Škamlec (Foto: STA)

Sicer se pri nas med visokimi častniki Slovenske vojske znajdejo tisti, ki nikoli niso prestopili na slovensko stran v času osamosvojitvene vojne. Na pomembne pozicije zveze Nato v tujini pošiljamo sporne osebe, med katerimi sta na primer brigadir David Humar, ki je vojaški predstavnik pri zvezi Nato in se je v času osamosvojitvene vojne boril na strani JLA skupaj z Ratkom Mladićem, in Darja Škodnik, ki ima kartoteko bivše pripadnice tajne komunistične politične policije SDV, pa je bila kljub temu postavljena na mesto dekanje Natovega kolidža.

Foto: STA

Glede na to, da je Slovenija država članica EU, bi bilo prav, da bi se ta temu primerno obnašala in se zgledovala po zahodnih in demokratičnih državah, ki spoštujejo človekove pravice in svoboščine, ne pa da dovoljuje uporabo komunističnih simbolov in nagrajuje tiste, ki niso v roku prestopili iz JLA v Teritorialno obrambo. Kot je dejal oče slovenske države Jože Pučnik: “Jugoslavije ni več. Zdaj gre za Slovenijo.” Skrajni čas je, da se to dejstvo leta 2018 odrazi na vseh področjih slovenske družbe.

H. M.