fbpx

Ali Merklova teče zadnji krog?

Angela Merkel (Foto: epa)

Nemška kanclerka se zaradi migrantske krize sooča z razkolom v lastni stranki in v Evropi. Njen nesporni primat je po desetletju vladavine prvič pod vprašajem, saj podpora krščansko-demokratski uniji (CDU) na lestvici priljubljenosti strmoglavlja. Od začetka migrantske krize naprej uživa za kar sedem odstotkov nižjo podporo.

Kljub temu da je podpora CDU še vedno precej visoka in da v beri nemških politikov še ni najti kredibilnega naslednika Angele Merkel, so podatki zaskrbljujoči. Nobenega dvoma ni, da ima migratnska kriza velik vpliv na vedenje nemškega volilnega telesa. V tem trenutku je na lestvici priljubljenosti šele na četrtem mestu.

Konec enotnosti v CDU
Z nastankom krize je prvi kritik kanclerkine azilantske politike postal Horst Seehofer, bavarski premier iz vrst CSU – sestrske stranke CDU. Očita ji predvsem, da njena azilantska politika ruši vladavino prava, nemško in EU zakonodajo ter tudi, da ni v skladu s programom CDU. Njegovi kritiki so se v odprtem pismu, naslovljenem na Merklovo, pridružili tudi številni lokalni politiki iz vrst CDU.

Konec ere Merkel?
Dejstvo je, da Merkolova preživlja največjo politično preizkušnjo do sedaj. Kot neuradni voditeljici Evrope ji ni škodila ne ukrajinska kriza, ne zadolžena Grčija, niti nevarnost izstopa Velike Britanije iz EU – verjetno zato, ker nemški motor deluje dobro tam, kjer je najbolj pomembno – v gospodarstvu. Nemčija je danes najmočnejša ekonomska sila v Evropi, uživa 6-odstotno brezposelnost, vlada pa beleži proračunske presežke.

A ta kriza je drugačna. Horde migrantov, s katerimi Merklova v nastanitvenih centrih dela »selfije«, plašijo lokalno prebivalstvo. Posledica tega je krepitev skrajnih nacionalističnih gibanj – ksenofobna stranka Alternativa za Nemčijo posledično beleži rast priljubljenosti.

Kljub temu ne gre pričakovati, da bo Merklova sestopila z oblasti. Za to ni nobenega razloga, saj je podpora njeni stranki je še vedno dovolj visoka, da bi skoraj zagotovo dobila dodaten mandat. Njena usoda je veliko bolj negotova na evropskem prizorišču. V Evropski ljudski stranki dobiva resno alternativo v liku in politiki Viktorja Orbana.

Zaenkrat je to ne gane. Z migrantsko krizo je dobila nov in odločen glas, ki je očitno osnovan na osebnem premisleku. »Če se moramo v kriznih časih začeti opravičevati za prijaznost, potem to ni več moja država,« je dejala v nekem intervjuju.

Žiga Korsika