fbpx

Ali Nova Slovenija prek portala Domovina sporoča vrhu Cerkve, koga sme podpreti?

Članek na Domovina.je: nanj bi bil ponosen vsak novinar Dnevnika, Dela … Članke na spletnem portalu Nove Slovenije Domovina.je vedno z zanimanjem preberem, saj odpirajo družbeno pomembne in zanimive teme. Pisci portala Domovina.je, ki se mi osebno zdijo vzorno politično korektni, preveč medli in vsegliharski,  so me tokrat prvič resnično presenetili  z enim svojih člankov.

Da ne boste mislili, da so pozvali ministra Gorana Klemenčiča k odstopu, vrtali v pranje terorističnega denarja ali se lotili agresivne levičarske srenje ali kakšnega lobija. Ne! Na polno so vžgali po Gibanju za otroke in družine, ki to nedeljo prireja svoj drugi Tabor v spomin Janezu Evangelistu Kreku v župniji Selca v Škofji Loki. Očitno je medijske lobiste Nove Slovenije Tabor Gibanja za otroke in družine v spomin na izjemnega Slovenca dr. J. E. Kreka zmotil, ker se prireja v sodelovanju z župnijo Selca, od koder prihaja Krek, župnija pa je Tabor Gibanja oglaševala na strani SŠK in župnije Selca. Ob tem so se v članku obregnili še na poznanstvo Aleša Primca s tajnikom SŠK in njunim sodelovanjem na spletni strani za promocijo družinskih vrednot 24Kul, kot da bi bilo to nekaj nezaslišanega in celo prepovedanega.

Poglejmo komentar uredništva na spletni strani Domovina.je:

»Se Cerkev ali kakšen njen predstavnik igra z ognjem?

Želja po politični participaciji je prisotna v vseh porah današnje družbe in občasno se zazdi, da se pojavi tudi pri kakšni cerkveni ustanovi ali posamezniku. In čeprav posamezni verniki Cerkvi očitajo mlačnost pri komentiranju družbeno-političnih dogodkov in premalo trdna stališča, smo predvsem skozi projekt “Za otroke in družine” očitno priča spremembam.

Lahko se sprenevedamo do onemoglosti, a zgornje aktivnosti se da upravičeno razumeti kot podporo točno določeni opciji na desnici, ki se je pri svoji preobrazbi v politično stranko naslonila na splošno in raznovrstno civilnodružbeno gibanje Za otroke in družine ter na komunikacijsko mrežo SŠK.

Ne glede na to ali gre za delovanje v soglasju z vsemi škofi ali pa za samostojno akcijo visokega funkcionarja SŠK, se postavlja vprašanje, če taka dejanja RKC res pripomorejo k izboljšanju slovenske družbeno-politične scene ali nemara ne vnašajo še več razdora med akterje politične desnice.

Prav v času, ko so odnosi med političnimi opcijami, ki se sklicujejo na krščansko podstat, še posebej načeti, je odgovornost na slovenski Cerkvi toliko večja, da s svojimi dejanji ne daje občutka, da preferira kogarkoli izmed tistih, med katerimi bodo na prihajajočih volitvah izbirali slovenski katoličani.« 

Človek bi težko komentiral ta izpad novinarjev Nove Slovenije drugače kot očiten znak ljubosumja, ker Cerkev očitno premalo podpira njihovo vsegliharsko in mostograditeljsko politiko.

Moj nasvet: stranka naj se bolj zgleduje po Gibanju za otroke in družine, kjer jasno in glasno poimenujemo dogajanja v naši družbi s pravimi imeni in se zavzemamo za spoštovanje materinstva, očetovstva, otrok, starih staršev in življenja od spočetja do naravne smrti. Načeloma to zagovarja tudi Nova Slovenija, a prevečkrat ostaja le pri besedah, Gibanje za otroke in družine ter Glas za otroke pa svoje družbeno poslanstvo širi predvsem z dejanji v korist otrok, delavcev in kmetov.

Ali ima stranka, ki je zaslužna za Kučanovo oderuško pokojnino, oteževanje dela v  arhivih in nespodoben Zakon o vojnih »grobiščih« pravico, da potiska Cerkev v geto zasebnega?
Po mojem mnenju ne. Novi Sloveniji je nesporno treba priznati njen pozitiven prispevek k demokratizaciji Slovenije, hkrati pa menim, da je prišel čas, da bi se v stranki odločili za klavzuro, v kateri bi premislili, kam jih politika večnega mostograditeljstva s Kučanovim klanom, katere vidni predstavnik je Janez Pogorelec, pelje.

Druženje s Škrabcem, Kučanom, tajnim lobistom Pogorevcem in podobnimi dvomljivimi osebami Peterletu in Ljudmili Novak ne bo prineslo omembe vrednih glasov na predsedniških, evropskih ali parlamentarnih volitvah. Od tega imajo nekaj samo levičarji, ki z očitno uspešnim vmešavanjem v Novo Slovenijo vnašajo razdor v demokratični pol slovenske politike. Dragi prijatelji iz Nove Slovenije, sodeč po odzivih na družbenih omrežjih vas tako vidi veliko ljudi, ki smo vam naklonjeni. Tudi komentar obiskovalca spletne strani Domovina.je je jasen:

Očitno ste postali zelo rdeči. Članek, na katerega bi bil ponosen vsak novinar Dnevnika, Dela … Ali ste še vedno v komunizmu? Cerkev je največja civilna organizacija in ima pravico delovati tudi na političnem področju.

Franci Donko