Na zatožno klop bi morali sesti Eugenija Carl in Mojca Pašek Šetinc zaradi dolgoletnih manipulacij in lažnega poročanja!

Novinarki RTV Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek. Slednja je po novem še poslanka Gibanja Svoboda, ki si želi podrediti javni servis. (Foto: STA)

Predsednik vlade Janez Janša se bo moral na Okrožnem sodišču v Celju zopet zagovarjati zaradi zapisanega sarkastičnega tvita, v katerem sta se prepoznali novinarki RTV Slovenija Eugenija Carl in Mojca Pašek Šetinc. V slovenski javnosti velikokrat slišimo le zgodbo dveh “ubogih” novinark, a nihče ne izpostavlja dejstva, zakaj se je Janša takrat odzval. Predstavljamo vam samo nekaj dejstev, s katerimi je sedanji predsednik vlade pred sodiščem leta 2018 dokazal, da je bila njegova reakcija na več desetletno sovražno ideološko blatenje Carlove in Šetinčeve, upravičena. Janša je na zaslišanju leta 2018 obljubil, da je od tega primera odvisno, ali bosta novinarki zaradi laži in dolgoletnih manipulacij v kratkem deležni na desetine tožb z njegove strani.

Predstavljamo vam izpoved predsednika vlade Janeza Janše v tožbi, ki sta jo proti njemu sprožili novinarki RTV Slovenija Eugenija Carl in Mojca Pašek Šetinc z dne 23. novembra 2018. Spor med obema stranema je znan že nekaj časa. Sedanji predsednik vlade je napisal sarkastičen tvit, ki je predstavljal odziv na lažnivo poročanje obeh novinark RTV Slovenija o njem in stranki SDS. Odzval se je zato, ker je Carlova o njem večkrat lažno poročala. Janšo in njegove podpornike je zmerjala z belogardističnimi klavci. Še več, ljudem, ki so pred ljubljanskim sodiščem protestirali proti sramotni sodbi v primeru Patria je očitala, da so plačani z 20 evri in malico. Kot dokaz je uporabila izjave ljudi, s katerimi je na znameniti seji Programskega sveta paradirala s sovražnim napisom “smrt janšizmu”, s katerim so pozivali k smrti Janše in njegovih podpornikov.

Večkrat smo že napisali, da zasebno družbeno omrežje Twitter v Sloveniji uporablja dobrih 10-odstokov prebivalstva. V zadnjih letih je postalo predvsem zbirališče politikov vseh ideoloških barv, da izrazijo mnenje, ki ga v drugih medijih sicer ne morejo. Velikokrat se zgodi, da se posamezen čivk hitro znajde v medijih in postane novica. To se je zgodilo v primeru tvita Janše, ko so osrednji mediji iz njegovega osebnega mnenja naredili afero “mednarodnih” razsežnosti. Na to je opozoril tudi Janša, in sicer, da je omenjeni “sporni tvit” objavil na svojem profilu na Twiterju, ki ga je videlo le dobrih sto ljudi. Tvit je postal zloglasen šele, ko so osrednji mediji o tem pričeli obširno poročati.

Pred leti so k smrti Janeza Janše in njegovih podpornikov pozivali tudi zaposleni na RTV Slovenija. (Foto: Twitter)

Novinarka Mojca Pašek Šetinc pripravila več kot 300 sovražnih ter manipulativnih prispevkov o Janši in SDS
Novinarki RTV Slovenija Mojca Pašek Šetinc in Eugenija Carl sta goreči nasprotnici politične desnice. Spomnite se samo lanskega leta, ko je nekdanjo kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec zaradi “šnite” pršuta in prenočitve v Izoli prikazovala, kot največjo zločinko v Sloveniji. Enako je bilo v primeru Janše. Carlova je večkrat žaljivo, neresnično in nalašč manipulativno poročala o Janši in SDS. Nič drugačna ni bila Mojca Pašek Šetinc, ki je  takrat zasedala mesto urednice informativnega programa na javni televiziji. Šetinčeva se ni izkazala z nevtralnostjo, a je v svoji karieri po besedah Janše objavila več kot 300 prispevkov. Dolgoletni politik na slovenski politični sceni se zaveda, da mora, kot javna osebnost, sprejeti tudi kritiko. Po drugi strani pa izpostavlja, da bi morali tudi novinarki spoštovati etiko poklica, ki ga opravljata. Prav od tega primera bo tudi odvisno, ali se bo po zaključenem postopku odločil, da se skupaj s svojo obrambo s tožbo odzove na lažnive prispevke Eugenije Carl in Mojce Pašek Šetinc. Opozarja, da bosta v primeru, ko bodo diskvalifikacija in laži prepoznane kot kaznivo dejanje, prejeli Carlova in Šetinčeva zaradi svojega poročanja na stotine tožb.

Ugrabitelji države (Foto: Twitter)

Janšev odziv na Twiterju je posledica več desetletnega ideološkega blatenja Carlove in Šetinčeve o njem in SDS
Obe novinarki nacionalne hiše sta v preteklosti in tudi sedaj izražali pravo nestrpnost do članov stranke SDS. Janša je na sodišču povedal, da gre pri obeh novinarkah za koncentrat nestrpnosti do drugače mislečih in do vseh, ki se ne strinjajo z njunim vrednostnim  okvirom. V nadaljevanju Janša problematizira razvpito sejo Programskega sveta, kjer je več ideološko levo usmerjenih novinark javne televizije paradiralo z napisi “smrt janšizmu”. Janša zato logično opozori, kako so se počutili člani njegove stranke. Takrat je tudi povedal, kakšna medijska histerija bi bila, če bi se pozivalo k smrti Milana Kučana ali Marjana Šarca.

V postopku, je bilo zanimivo spremljati tudi nevednost sodnice o kateri seji programskega sveta se je šlo. Predsednik SDS ji je odgovoril, da je ta seja le ena izmed težav. Težava je, da je trenutni predsednik vlade žrtev več desetletnega blatenja, zaničevanja in delanja norca iz tistih, s katerimi se ne strinjajo. Prav to bi se moralo znajti na zatožni klopi kakšnega slovenskega sodišča, ne pa en sarkastičen tvit, ki ga je zapisal Janša.

Foto: Twitter

Večinski slovenski mediji že nekaj let “orgazmirajo” ob zapisanih besedah Janše, da sta novinarki “presstitutki.” V svoj zagovor je Janša povedal, da niti slučajno ni z zapisom mislil, da se obe novinarski prodajata. V omenjenemu izrazu jima je predvsem očital, da svojega dela nista opravili profesionalno, ampak sta obe poročali pristransko zaradi takšnih ali drugačnih interesov.

S tem Janez Janša ne bo imel težav, saj ima na tisoče strani dokazov in video posnetkov. S tem se lahko strinjamo, saj smo v našem mediju objavili na desetine člankov, kjer smo dokazali sporno medijsko poročanje tako Eugenije Carl kot Mojce Pašek Šetinc.

Luka Perš