fbpx

Amaterstvo novih poslancev: Postopkov ne poznajo, za poslovnik se ne zmenijo, seje brez glasovanja prekinjajo

Rudi Medved (Foto: STA)

Predsednik tako imenovanega parlamentarnega “superodbora” Rudi Medved (LMŠ) je že takoj na začetku vrgel poslovnik DZ skozi okno, ko je ignoriral tako lasten predlog kot predlog poslanke SDS ter enostavno prekinil sejo, ne da bi stvar dal v glasovanje. Šlo naj bi za “začetniško napako”. Medvedova poteza kaže tako neresnost kot nepripravljenost na opravljanje poslanske funkcije v službi, državljanom pa daje jasen signal, kakšni amaterji iz vrst LMŠ želijo voditi državo!

Ta teden ustanovljeni skupni odbor parlamenta je v četrtek začel popravljanje zakona o zdravniški službi. Odboru za zdaj predseduje poslanec Medved s podpredsednico Violeto Tomić iz vrst Levice. Peter Jančič iz Spletnega časopisa jima očita vnašanje sprememb v zakone, ki so nedefinirane, nasprotujoče si ter zaradi svoje površnosti celo v nasprotju z ustavo.

A nazaj k četrtkovi seji: že samo zasedanje skupnega odbora se je začelo, milo rečeno, nerodno. Potem ko so bili člani odbora seznanjeni, da prihajajo nove spremembe, je dal namreč predsednik odbora Medved predlog za polurni odmor, zato, da bi si lahko poslanci v miru prebrali spremembe. Temu je nasprotovala poslanka SDS Jelka Godec, ki je s svojimi dolgoletnimi poslanskimi izkušnjami takoj prepoznala, da gre samo za proceduralne spremembe, in predlagala, naj nadaljujejo s sejo, s spremembami pa bi se seznanili sproti, kot je to praksa v DZ.

Medvedovo diletantsko vodenje seje
Predsednik odbora Medved se je že ob tem vidno zmedel in pozabil dati na glasovanje kateregakoli od dveh predlogov, sejo pa enostavno prekinil za nadaljnje pol ure. S tem je potrdil, da je v DZ popoln amater, kar je škandal, sploh glede na dejstvo, da se na spletni strani LMŠ hvali, kako ima opravljen izpit iz zakona o splošnem upravnem postopku. Opravljenega ima morda res, obvlada pa ga zagotovo ne. Ob tem se upravičeno vprašamo, kako je sploh prišel do potrdila o opravljenem izpitu, in ali ni morda vmes posegla kakšna “višja” sila. Še bolj škandalozno pa je dejstvo, da je bil Medved dolgoletni urednik dnevnoinformativnega in aktualnopolitičnega uredništva na Radiu Slovenija, a je popolnoma neveden glede poteka dela v državnem zboru, torej kot da nikoli v življenju ni spremljal dela poslancev. Pa še to: Medved ima v svojem življenjepisu na strani LMŠ navedeno, da je bil “urednik notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj na TV Slovenija”, a kot lahko razberemo iz njegovega vodenja sej, je teh videl bolj malo, čeprav bi ravno po njegovem nazivu pričakovali, da jih ima v “malem prstu”. In če ne ve, kako se vodijo seje po novinarski plati, bi to pričakovali vsaj po politični. Rudi Medved je bil namreč celo direktor občinske uprave in kar dvakrat izvoljen v občinski svet Občine Zagorje ob Savi. Njegov življenjepis si lahko pogledate tukaj:

Vir: Spletna stran LMŠ

Poslanci so se na četrtkovi seji pogovarjali o katastrofalnem stanju v zdravstvu, torej ravno o tistem delu, o katerem so si nedavni člani koalicije zatiskali oči. Odbor je sprejel amandmaje prejšnje vlade Mira Cerarja z eno spremembo, to je, da za zdravnike EU veljajo isti pogoji kot za zdravnike iz držav tretjega sveta. Predlagani amandmaji SDS so bili zavrnjeni.

Kritike na račun vsiljenega zakona
Predstavnik sindikata Fides je opozoril, da ni problem manko kardiologov, temveč katastrofalen socialistični sistem zdravstva, ki ne spodbuja dobrega dela. Ravno tako so bili v sindikatu zgroženi nad predstavniki Levice, ki se navdušujejo nad zdravstvom v Venezueli.

Godčeva je bila besna, da ministrstvo izsiljuje poslance, da sprejmejo ta abortus od zakona. Otroške srčne kirurgije v državi ne bodo rešili politiki, temveč stroka. Vladajoči politiki v zadnjih štirih letih niso storili ničesar, zdaj bi pa želeli popravljati stvari na silo. Predlagani zakon je katastrofalen tudi zaradi dejstva, da od tujih zdravnikov ne samo, da ne bodo zahtevali znanja slovenščine, temveč ne bodo preverjali niti njihove strokovne usposobljenosti.

A. B.