fbpx

Ameriški Bloomberg o Jožetu P. Damijanu: Še sreča, da bo škodo delal le doma!

Kandidat za tehničnega mandatarja koalicije ustavnega loka Jože Damijan. (Foto: STA)

Ekonomist radikalnih ekonomskih idej in planskega gospodarstva Jože P. Damijan se predstavlja kot tehnični mandatar v t.i. koaliciji “ustavnega loka” s podporo opozicijskih LMŠ, SAB, SD in Levice ter s podporo nekaterih levo usmerjenih akademikov. Vendar so o njegovem znanju o ekonomiji pred leti podvomili v ameriškem Bloombergu, ko je kandidiral za guvernerja Banke Slovenije. 

Danes je odjeknilo, da tranzicijska levica snuje tehnično vlado, za mandatarja pa bi postavili kar Jožeta P. Damijana. Vse to s podporo medijev v lasti tajkunov, nevladnih organizacij in akademikov prisesanih na državni proračun ter štirih levih opozicijskih strank LMŠ, SD, SAB in Levice. Le-te se ne morejo sprijazniti s tem, da so trinajstega marca 2020 izgubile oblast, le pol leta v opoziciji pa bi si jo ti kar z mehkim državnim udarom priborile nazaj.

Jože P. Damijan ni novo ime na slovenskem političnem parketu. S svojimi zapisi na blogu že leta navdušuje radikalno levo politično in medijsko sceno. V preteklosti se je preizkusil tudi kot kandidat za guvernerja Banke Slovenije, a je klavrno propadel. Problematičnega strokovnjaka ekonomije pa so se dotaknili tudi v ameriškem medijskem velikanu Bloomberg.

Naslovnica Bloomberga o Jožetu P. Damijanu. (Foto: Posnetek zaslona, Bloomberg.com)

Podpiral je prezadolžene Grke in socialista Varoufakisa
Pozornost ameriškega medijskega velikana je zbudil s svojimi idejami, da je skupna valuta evro zelo slaba za članice Evropske Unije. Med drugim so v Bloombergu zelo pozorno analizirali oba kandidata, Damijana in mladoekonomista Igorja Mastena. Dvoboj je bil toliko bolj zanimiv, saj sta oba kandidata profesorja Ekonomske fakultete v Ljubljani.

Jože P. Damijan in Igor Masten (Foto: STA)

Damjan se je kot izrazit evroskeptik izkazal proti skupni valuto evro. Tako je v Mladini 2016 izjavil, da je evro mrtev in da je bil njegov prevzem velika napaka. Po mnenju Damijana je pokopal tudi evropsko integracijo. Evro pa bi najraje razpustil, da bi bilo čim manj negativnih učinkov, je modroval Damijan v Mladini. “Če ne bi imeli evra in nesmiselnih pravil glede fiskalne konsolidacije, bi kriza v EU hitro minila,” je krivca za vse težave v finančni krizi našel Damjan. Damijan je vso krivdo za finančno krizo v letu 2008 našel v evru, a je namerno izpustil, da smo bili v Sloveniji bili žrtev državnih bank v rokah levega omrežja, ki so na lepe oči podelili več milijard evrov davkoplačevalskega denarja slovenskih državljanov. Ne glede na favoriziranje Damijana in Mastena je bil zmagovalec za funkcijo guvernerja Banke Slovenija Boštjan Vasle.

Slovenski bančni sistem bi spremenil v propadli venezuelski sistem
Bloomberg je problematiziral tudi dejstvo, da se lahko v Sloveniji na funkcijo za guvernerja Banke Slovenije prijavi kdorkoli. Kot so pametno ugotovili, pa lahko Damjan s svojimi idejami škoduje samo v domačem okolju, medtem ko bi njegove svetovljanske ideje o koncu evra kot skupne valute izgledale kot boj Don Kihota z mlini na veter. Njegovo mnenje o evru je problematiziral tudi izredni profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Boštjan Udovič. Le-ta je menil, da bi z Damjanovim stališčem glede evra, imel kot guverner v Svetu ECB, zelo malo manevrskega prostora. V Bloombergu pa niso pozabili omeniti tudi Damjanovih težav s kupovanjem francoskih frankov, s katerimi si je skopal lastno finančno luknjo.

O kandidaturi Damjana za guvernerja banke Slovenije je gibanje Prstan opozorilo predsednika države Boruta Pahorja in sicer, da njegova naloga ni predlagati guvernerja za centralno banko Venezuele, kar bi se hitro zgodilo v primeru izbire Damijana.

Hazardiral je s švicarskimi franki
“Brez stalnega vodje centralne banke se nekdanja Jugoslovanska republika pridružuje dvema drugima vzhodnoevropskima državama, ki imata težave z jasnostjo glede predstavnikov v ECB. Latvijski guverner se bori proti podkupninam, slovaški pa je dejal, da bo odstopil pred iztekom mandata,” kritično piše Bloomberg, ki poudari, da četudi se kontrast med Damijanom in Mastenom odraža na evropski ravni, gre v njunem primeru za nacionalno politično igro.

Pri nas je namreč pri kandidaturi pomembno predvsem, kakšno je stališče enega ali drugega kandidata do razlastitve imetnikov kvalificiranih obveznosti bank ob sanaciji leta 2013. Skupina vlagateljev, ki menijo, da so bili pri sanaciji bank zaradi razlastitev oškodovani želi svoj denar nazaj in si prizadevata za zakonodajo, ki bo prisilila državo k dodelitvi odškodnine, ta pa bi lahko dosegla na stotine milijonov evrov.

Kdor bo nadzoroval Banko Slovenije, bo imel vpliv na to zakonodajo, piše Bloomberg. Do razlastitev in posegov v delnice in obveznice je prišlo prav zaradi sprememb zakona o bančništvu v vladi Alenke Bratušek, ki pa je bil po ocenah različnih sodišč kršil ustavne pravice do enakosti pred zakonom, pravnega in sodnega varstva.

Oškodovani si zato želijo, da se razveljavi člen zakona o bančništvu, ki lastnikom izbrisanih podrejenih obveznic onemogoča tožbo proti odločbi Banke Slovenije o izrednih ukrepih v bankah,” so še zapisali v Bloombergu. Zato še enkrat premislite, ali se res splača mačka v žaklju Jožeta P. Damjana ustoličiti za tehničnega mandatarja, da bodo omrežja globoke države še naprej kradla milijone evrov našega denarja.

Luka Perš