fbpx

Analitik Čirić: RTV Slovenija je spolitizirana, izrazito slabo organizirana in vse manj javna

MIiloš Čirič (vir Nova24tv)

Miloš Čirič (Foto: Nova24TV)

“Že dolga leta opozarjam na to, da so televizija in radio Slovenija pravzaprav postali spolitizirani. Mi imamo vse spolitizirano. Že dolgo časa. To je sedaj postalo zelo izrazito in škodljivo. Vsi bi morali poskrbeti, da pridemo do kvalitete javnih medijev. Da RTV opravlja tisto, kar je potrebno – da omogoča tiste informacije, ki jih vsi potrebujemo. Te debate sploh ni. Mi imamo samo debato o temu, če se bo nekaj vzelo, bo vse propadlo. Tudi, če bi vzeli 10 odstotkov, RTV Slovenija ne bi propadla,” pove poslovnež in politični analitik Miloš Čirić.

Zaradi nekaterih vladnih sprememb na področju medijske zakonodaje in zakona o RTV Slovenija se je v javnosti razplamtela burna debata o organiziranosti RTV, njenih vse večjih dolgovih in vse slabših programskih vsebinah. Če generalni direktor RTV Igor Kadunc meni, da se ne da nič storiti drugače, kot da se prelaga finančno breme na davkoplačevalce, pa Miloš Čirić ocenjuje, da gre za dolgotrajni proces, ki ga je težko rešiti v enem mesecu. “Zelo malo ljudi to zna naredit. To je resen posel. To ni posel, ki bi ga vi naredili v enem mesecu. Če želite ves proces naredite in to izpeljete potrebujete vsaj leto in pol. Če ste zelo dobri,” opozarja Čirič in s tem posredno pove, da se vse da, če je le volja, ki pa je vodilni nimajo ali pa preprosto niso strokovno dorasli svoji funkciji.

Parlamentarna razprava je razkrila veliko pomanjkljivosti pri poslancih, zakaj se pravzaprav gre. Zato Čirič opozarja, da težav ne bodo rešili v parlamentarci, ampak stroka, ki bi morala zagristi v to kislo jabolko. V začetku razprave ga je razočarala poteze predsedujoče odboru na kulturo Violete Tomić, ki ni hotela dati besede samostojnemu novinarju Bojanu Požarju. “To je zelo nenavadno. Na tak način so dali vedeti, da se o tem lahko pogovarja ali pa govorijo samo tisti, ki so jih oni poklicali. Za katere oni mislijo, da so primerni. Dokler ima vsak pravico povabiti svoje, je minimum demokracije, tudi če se ne strinjaš z njim, da ga poslušaš,” je koristen nasvet Tomićevi svetoval Čirič.

Del prispevka RTV za t.i. sklad za pluralnost medijev je dobra ideja
Veliko razburjenja v delu slovenske javnosti je zbudila napoved, da bi se del sredstev, ki jih prejema javni servis preoblikoval v t.i. sklad za pluralnost medijev. V državnem zboru smo tako velikokrat slišali, da bi tak zakon koristil medijem, kateri so naklonjeni sedanji vladni politiki. V našem mediju smo velikokrat dokazali, da se je dolgo let preko sredstev RTVS financiralo medije levega omrežja.

 

Čirič nam zatrdi, da podpira to idejo, saj se mu zdi dobra. Zato se mu zdi vprašanje o tako imenovanih levih in desnih medijev popolnoma brez smisla. Opozarja na veliko število lokalnih medijev, kateri opravljajo neko družbeno aktivnost. “Opravljajo neko družbeno aktivnost, ki so jo opravljali ves čas zastonj, ker praktično ni ničesar nihče financiral. O tem se že leta in leta pogovarjamo, da bomo to naredili. Jaz poznam primer Vašega kanala, ki pokriva Dolenjsko in lep del drugih delov Slovenije, ki je še kako pomemben za informiranje, kar se dogaja v lokalnih okoljih. Tudi vsi imamo pravico, ker smo vsi davkoplačevalci, da tega dela RTV ne opravlja ustrezno, da dobimo neke informacije tudi na drugi strani.”

 

V razpravi v državnem zboru se je veliko poslancev spotikalo ob poročanju informativnega programa. Čirič opozarja, da zmeraj okoliščine vplivajo na debato. Zato ne sprejema dejstva, da je vse v redu in ni treba nič spremenit. Zato sam problema RTV Slovenije ne bi fokusiral na informativni program, saj je potrebno poskrbeti za optimalno organizacijo celotne RTV Slovenija. “Tudi to je sigurno, da ne opravlja zahtev iz zakona in ne predstavlja vseh vidikov, ki bi jih morala predstaviti iz različnih pogledov,” ocenjuje dolgoletni opazovalec medijskega prostora Miloš Čirič.

Eno izmed težav vidi v tem, da se je razprava v zadnjem času speljala na to, “kako bo nekaj propadlo namesto, da bi razmišljali, kako bi stvar naredili boljše. V organizaciji, ki bi se tako obnašala, kot se tukaj obnašamo, bi ta organizacija sigurno propadla. Hvala bogu, da država tega ne more prikazati.”

RTV vse manj javna in vse bolj spolitizirana
Poslanci levih strank, dominantni mediji v rokah levega omrežja, protestniki pod vodstvom Jaša Jenulla so uprizorili celotni juriš, da bi zaradi morebitnih sprememb RTV izgubila svojo vlogo in bi propadla. V svojih nestrinjanjih so velikokrat izrekali besedo javno. Zato nas je zanimalo, ali se beseda javno zlorablja za dnevno-politične obračune.

Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek. (Foto: STA)

“Seveda se zlorablja” meni Čirić in dodaja, da na ta problem opozarja že dolga leta, saj so televizija in radio Slovenija ostali spolitizirani. “Mi imamo vse spolitizirano. Že dolgo časa” je kritičen in dodaja, da problem postaja vse bolj izrazit in škodljiv. Po mnenju političnega analitika bi se morali vsi – tako levi kot desni – prizadevati, da pridemo do kvalitetnih javnih medijev, s tistimi informacijami, ki jih vsi potrebujemo. “Te debate sploh ni,” je kritičen. “Mi imamo samo debato o temu, če se bo nekaj vzelo, bo vse propadlo. Tudi če bi vzeli 10 procentov, RTV Slovenija ne bi propadla. To ni res. Ampak bi morala iti skozi sanacijski program. Jaz trdim že od nekdaj, in tudi v začetku sem povedal, da sanacijo moremo kvalitetno izpeljati, je ne moreš brez denarja. Ta denar je potrebno nekje zagotoviti. RTV nima tega denarja, da lahko to izpelje in nima kadrov, da bi to znali narediti. Prepričan sem, da nimajo tudi nobene volje, da bi do tega prišlo“.

Opozarja tudi na število zaposlenih v drugih javnih servisih po Evropi, kjer imajo bistveno manj zaposlenih kot v Sloveniji. RTV Slovenija ima zraven tega še svoj simfonični orkester, kot enega izmed primerov navede Čirič. V razpravi v državnem zboru je pogrešal strokovnjake, ki so leta 2003 pripravili analizo o reorganizaciji RTV Slovenija. Med drugim naj bi analiza pokazala, da je bilo že leta 2003 dobrih 5 odstotkov zaposlenih odveč. “Mislim, da je tam pokazal, da 5 procentov zaposlenih preveč. To ne pomeni, lahko je na 20 odstotkov optimiziranih na drug način ter drugače postavljeno.”

Zdi se mu tudi zelo nekorektno, da je del opozicijskih strank obtoževal vladne poslance, da želijo ukiniti simfonični orkester RTV Slovenija, založniško hišo in otroški program je bilo le nekaj tem, s katerim so strašili slovensko javnost. “To, da ti nekomu očitaš, da bo nekaj ukinil, kako ve? Na osnovi česa veš? Po tej logiki lahko vsakega obtožite, da bo nekoga posilil. To je realno stanje, to je neumnost. To je popolnoma nestrokovno politikanstvo in skrajno pritlehno govorjenje,” je bil kritičen Čirič.

Mnogi ne delajo nič, a prejmejo vsak mesec plačo
Kot ena izmed pomembnih težav vidi v programskem svetu. Za Čirića je to recept za neučinkovitost, saj gre za skupščino v malem. “Zakaj vi rabite ljudi, ki nimajo pojma o ničemer? Edino, kar je tam notri je samo kreganje ter nesposobnost dialoga.”

Zato opozarja, da se znotraj organizacije potrebuje ljudi, ki znajo in želijo delati. Zato jim je le treba dati možnost, da delijo delati. Opozarja tudi na to, da mogoče kje manjka zadostnega kadra. Vendar se bodo zato pogoje dela izboljšali, s tem tudi lahko plače ljudi. “Ker če boste vi odstranili tiste, ki so nepotrebni, ne delajo ali pa zmanjšujejo kvaliteto bi stvari veliko boljše tekle,” je jasen analitik Čirić.

Velikokrat se je iz ust kritičnega dela javnosti slišalo, da ima RTV Slovenija veliko ljudi, ki prejemajo plačo, a ne delajo popolnoma nič. Veliko zaposlenih pa se čez dan nahaja v bližnjih lokalih v bližini zgradbe na Kolodvorski 2 v Ljubljani. “Najboljše je plačan tisti, ki dobi denar, pa nič ne dela.” Analitik spomni, da je v lokalih okoli RTV vedno opaziti veliko ljudi, kar pove dovolj o zaposlenosti tam zaposlenih.

Luka Perš