Analitik Iršič: “Koalicija Marjana Šarca nima več nobene legitimnosti, vlado je potrebno razpustiti”

Foto: STA

Najpomembnejša ugotovitev evrovolitev je, da koalicija Marjana Šarca nima več nobene legitimnosti in je zato treba vlado čimprej razpustiti in še enkrat preveriti podporo pri volivcih. S tremi klinično mrtvimi strankami in eno nadkoalicijsko skrajno levičarsko je disfunkcionalnost takšne koalicije prevelika, da bi še naprej normalno funkcionirala,” je za Demokracijo povedal politični analitik Mitja Iršič.

To, da smo bili praktično edini v EU v relativni informacijski temi vse do 23. ure zvečer, ker se največji komercialni in nacionalni televiziji ni dalo delati vzporednih volitev, je svojevrsten prikaz, kaj volitve v Evropski parlament pomenijo za slovenske večinske medije – postransko burlesko, kjer so bolj kot rezultat pomembna medstrankarska lokalno-politična preigravanja, predvsem koalicijskih strank na levi, z namenom, da se te utrdijo na oblasti,” meni politični analitik in kolumnist Nova24TV Mitja Iršič.

Volivci so po mnenju Iršiča to tudi začutili, zato jih je doma ostalo občutno več kot drugod po EU. Seveda so k temu pripomogli tudi mediji z banalnimi temami, ki so se delile na tiste, ki ne zanimajo nikogar, in tiste, pri katerih evropski poslanci nimajo nobenih pristojnosti. Tako smo po njegovem spremljali 2 meseca reklam za koalicijo 5+1 z občasnimi evropskimi temami. Velika vprašanja (trgovinska vojna, kitajsko industrijsko vohunstvo, vpletenost NVO-jev v organizirano trgovino z ljudmi, odnos EU do vedno bolj protekcionističnih ZDA) so ostala na stranskem tiru. In morda je tudi  zato doma ostala več kot polovica Slovenije.

Kaj pa pravijo rezultati?
Podobna zgodba kot na volitvah v državni zbor. Premočna zmaga SDS, tokrat v navezi z SLS, ki sta imeli tudi najbolj profesionalno in usmerjeno kampanjo. En sedež za NSi, drugače pa na desnici zeva nekakšna praznina, ki jo leve stranke izkoristijo z razvejanostjo različnih manifestacij novih obrazov. Morda za odtenek grenak priokus, da se desnica ni mogla konsolidirati, ker bi združena ob tako podpovprečnih kandidatih, kot jih je tokrat ponudila leva opcija, imela po sinergiji kar nekaj možnosti za rekorden izplen evroposlancev.

Evrovolitve so nam po mnenju analitika tudi konkludentno povedale, da so SMC, SAB in DeSUS politična trupla, s tem pa tudi koalicija. Ta koalicija temelji na fantazmi Marjana Šarca in jugonostalgični, ultrakolektivistični volilni bazi SD. Sladko presenečenje je nadkoalicijska Levica, ki je nepričakovano izvisela – očitno so bili abotni nastopi Violete Tomić vendarle preveč tudi za vsega hudega vajene slovenske volivce.

Kljub temu pa v Bruselj pošiljamo komično nekompetentno Ireno Jovevo in skrajnega levičarja Milana Brlgeza s sliko latinsko-ameriškega serijskega morilca na majici. Kakšno sliko Slovenije bosta tam predstavljala, si lahko le mislimo. Močno se mi zdi, da bodo evropski poslanci videli, da se v Sloveniji politično dogajajo čudne stvari, ko bosta začela petletni mandat, saj so isto ugotovili že po enem nastopu Alenke Bratušek. Prva bo osupnila s šarčevsko praznostjo, drugi s corbynovsko radikalnostjo, ki je niti socialisti v EU niso vajeni,” ocenjuje Iršič.

Milan Brglez v majici z obrazom množičnega morilca, rasista in homofoba Che Guevare. (Vir: Twitter)

Najpomembnejša ugotovitev evrovolitev je, da koalicija Marjana Šarca nima več nobene legitimnosti in je zato treba vlado čimprej razpustiti in še enkrat preveriti podporo pri volivcih. S tremi klinično mrtvimi strankami in eno nadkoalicijsko skrajno levičarsko je disfunkcionalnost takšne koalicije prevelika, da bi še naprej normalno funkcionirala,” je za Demokracijo še povedal Iršič.

Demokracija