Analitika: Policijo se bo čistilo še učinkoviteje, Črnčec bo imel s Poklukarjem kontrolo nad kazenskimi postopki!

Foto: Twitter

Boštjan Poklukar, predlog premierja Roberta Goloba za notranjega ministra, ki je že bil minister v Šarčevi vladi. Osnovna teza, ki se je tukaj razplamtela, je, da je on človek nekdanjega direktorja Sove in aktualnega državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo Damirja Črnčeca in da bo Črnčec s tem, ko Poklukar postane minister za notranje zadeve, obvladoval ne samo obrambo, ampak tudi notranje zadeve. “Najboljšo štartno pozicijo ima tukaj Črnčec glede na to, da imata neko zgodovino,” je v oddaji Ura moči ocenil politični analitik Miran Videtič.

Miran Videtič meni, da Robert Golob Boštjanu Poklukarju predaja ministrstvo za notranje zadeve, ker nima boljšega kandidata. Predstavlja namreč živi dokaz. S Poklukarjem že imamo izkušnjo, bil je že minister in vemo, kako funkcionira. “Ni se iskalo strokovnjaka in dobrega menedžerja, ampak predvsem poslušnega funkcionarja. V Poklukarju so našli idealnega kandidata,” je prepričan Videtič, ki ob enem meni, da je Damir Črnčec tisti, ki ima tukaj najboljšo štartno pozicijo. Imata namreč neko zgodovino in da verjetno se takih stvari ne pozabi kar tako. “Predvidevam, da je to na nek način majhna, velika zmaga gospoda Črnčeca.”

Politični komentator in analitik v oddaji Ura moči Peter Gregorič je Poklukarja kot ministra v Šarčevi vladi ocenil kot nevidnega ministra brez lastnih idej in lastnih ambicij. “Tak je zmeraj idealen za nekoga, da mu pomaga pri upravljanju. Če gledamo daljšo karierno pot Črnčeca – nalepil se je na Marjana Šarca. Šarec je podobno neambiciozen politik. Njemu je pomembno le, da ima lučke, spremstvo in neko pomembno pozicijo, da se mu ni treba vrniti na RTV Slovenija, kjer mu, kolikor vem, pogodba še vedno miruje,” je izpostavil. Iz tega stališča je torej tak človek odličen za neke sugestije iz ozadja in ključno vprašanje po njegovih besedah tukaj je, kdo je tisti, ki bo sugestije postavljal.

Črnčečev dostop do policije in NPU
“Predsednik vlade ima ogromno drugih problemov, s katerimi se mora ukvarjati, in z ljudmi, ki so vodljivi, se vedno ukvarja tisti, ki ima čas. Glede na indice, ki so prihajali v preteklosti, iz virov blizu Gibanja Svoboda, da sta Črnčec in Golob izjemno povezana, je verjetno, da bo Golob pustil, da bo notranjega ministra prepustil Črnčecu. To tudi potrjuje tezo, ki smo jo odpirali v preteklosti, da si Črnčec želi dostop do policije in predvsem NPU-ja, da bi imel kontrolo nad kazenskimi postopki, ki potekajo. Če to drži, ne vem,”
je izpostavil Gregorič in dodal, da vsekakor zadeve gredo v tej smeri. Ravno Poklukar, LMŠ-jev človek, namreč prihaja sedaj za notranjega ministra.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec (Foto: STA)

Dolgoletni novinar in voditelj oddaje Bojan Požar je v nadaljevanju nedeljske oddaje spomnil na zanimivo misel v zvezi s Črnčecem. Vinko Gorenak je namreč zadnjič na svojem blogu omenil, da je Črnčec že leta 2012, ko je bil direktor Sove, želel voditi ministrstvo za notranje zadeve postrani, ko je bil Gorenak minister. Slednji pa mu tega ni dovolil. “Skratka, Črnčečeve ambicije, da bi vodil ves ta represivni aparat v državi, je očiten že leta in leta. Sedaj pa mu to nekako uspeva,” je poudaril Požar.

Našli nekoga, ki bo čistil hitreje, bolje, učinkoviteje
Po mnenju Videtiča je Črnčec precej dobro razpredel svojo mrežo. “Verjetno bo imel kar močan vpliv na to”, je dejal o Črnčecu in na trditev Požarja, da je Golob tukaj precej tvegal, pristavil, da če nimaš nikogar, nimaš druge izbire. “Prej smo rekli, da strokovnjaki, ki ga poznajo, ocenjujejo, da nima dobro razvejane socialne mreže, enostavno je dal, kar je dobil za sugestijo“. Kar pa njega tukaj skrbi, je očitek odstopljeni ministrici Tatjani Bobnar, da premalo čisti. “Torej so našli kandidata, ki bo čistil hitreje, bolje, bolj efikasno. To je tisto, kar mene skrbi že ob tako politiziranima policijskima sindikatoma, da bo policija, kakor rečejo na Balkanu, postala neka privatna kupčija nekoga,” je izpostavil. Videtič meni, da v taki situaciji potrebujemo močno opozicijo z močno komisijo za nadzor obveščevalnih služb, ki pa v tem trenutku ne funkcionira optimalno.

Foto: STA

Ta vlada vse bolj postaja “daj-dam”
Po Požarjevih besedah je zanimivo, da je del levice poskušal ustaviti predlog tega imenovanja. Čez celo naslovnico časopisa Dnevnik se je namreč znašel naslov, da Poklukar ni primeren za ministra in da vlada nelagodje v strankah SD in Levica. “Levica očitno igra tukaj neko čudno dvojno igro,” je prepričan Gregorič. Zatrjevala je namreč, da ne bo podprla zakona o finančnem nadzoru, se pravi brez sodne odredbe, pa ga je nato podprla. Levica je očitno po njegovih besedah našla neko tržno nišo, da prodaja neke svoje ideje Golobu, ki je brez programskih vsebin, in v ozadju naredi neke “deale” (dogovore) na tiho. “Da to opravičiš, pa moraš imeti na naslovih, da si sicer proti temu. Ampak na koncu ne šteje, proti čemu si, ampak, ali glasuješ (dvigneš roko),” je izpostavil. V zvezi s čistkami pa je povedal, da tudi zato včasih nimaš primernih kandidatov, ker že ti vnaprej vedo, kaj bodo mogli početi. Torej, da bodo morali uresničevati navodila nekoga drugega, ki so v nasprotju z njegovim videnjem.

Dosedanji v. d. direktor Policije Boštjan Lindav bo verjetno mogel oditi. Gregorič je omenil, da se sicer govori tudi, da bosta mogla oditi državna sekretarja. “Tina Heferle je sicer iz istega kroga, drugi del zgodbe pa je, v kaj verjameš in kakšen si. Če si tako dolgo ob karizmatičnem šefu, se tega nalezeš”, je omenil. Videtič pa je v zvezi s tem omenil, da se je vendarle treba v zvezi s sekretarjema spomniti, da sta oba kaj hitro udarila po sedaj nekdanji ministrici. “Sta prilagodljiva. Karierica je le karierica,” je poudaril in glede Levice izpostavil, da je ta po njegovih besedah prevzela politično delovanje DeSUS. “Postala je trgovska stranka. Tu pa tam zagotovijo, zaostrijo in nekaj dobijo, lahko gre nato čez, ni važno, kaj so govorili pred 14 dnevi, napolnili so svoje kabinete, v tej vlogi uživajo. Ta vlada vse bolj postaja daj-dam,” je zaključil Videtič.

Sara Kovač