fbpx

Analitiki na levi skeptični do Golobovega apriornega “zmagovalca”

Foto: STA

Če bodo v levosredinskih strankah sedaj podprli Natašo Pirc Musar, bodo s tem negirali vse, kar so govorili do zdaj – pa tudi vprašanje, koliko volivcev, ki v prvem krogu niso volili za Pirc Musarjevo, namerava to storiti v drugem krogu. Tudi po mnenju politologa dr. Igorja Lukšiča je izvolitev Nataše Pirc Musar toliko samoumevna, kot je bil vstop Milana Brgleza v drugi krog.

Predsednik vlade Robert Golob je ob porazu njegovega kandidata Milana Brgleza na predsedniških volitvah, da bi zmanjšal politično škodo, suvereno napovedal kar zmagovalca in poraženca drugega kroga. “Poraženca bomo spoznali v drugem krogu. In jaz vem že danes, kdo bo poraženec,” je izjavil. S tem je seveda ciljal na zmago Nataše Pirc Musar in poraz Anžeta Logarja. Pa je zmaga Pirc Musarjeve res samoumevna – da se bodo k njej avtomatsko prelili Brglezovi glasovi in glasovi ostalih kandidatov?

“Očitno Robert Golob in njegovi mislijo, da so predsedniške volitve proporcionalne volitve in da se predsednika voli po delih – oni sedaj seštevajo dele in sestavljajo celoto, ampak predsednika se ne voli po delih, voli se ga neposredno,” je komentiral voditelj Faktorja Aljuš Pertinač in dodal, da Anže Logar stopa v drugi krog s prednostjo. Res je, da ta prednost ni nenadomestljiva, a po Pertinačevih besedah osnovni problem ostaja – leva sredina nima kandidata v drugem krogu. Če bodo v levosredinskih strankah sedaj podprli Natašo Pirc Musar, bodo s tem negirali vse, kar so govorili do zdaj – pa tudi vprašanje, koliko volivcev, ki v prvem krogu niso volili za Pirc Musarjevo, namerava to storiti v drugem krogu. Videti je, da stranke leve sredine v prvem krogu niso prepričale dovolj volivcev, da bi podprli njihovega kandidata, zato je še toliko bolj vprašljivo, če bodo v drugem krogu sledili njihovi preusmerjeni podpori. “Odvisno seveda tudi od tega, koliko se bosta stranki SD in GS angažirali v drugem krogu,” je še pojasnil analitik.

Po Pertinačevi oceni so rezultati volitev sicer pričakovani, v drugi krog sta prišla kandidata, ki sta vložila največ energije, časa in sredstev, kandidata, ki sta imela največ podpore in sta si tudi najbolj želela izboriti zmago. Pri ostalih je bilo videti, da so zgolj malo “potipali”, kako jim bo šlo. “Največji poraženec volitev je tako imenovana leva sredina,” je še ocenil in spomnil, da je ta imela na zadnjih dveh predsedniških volitvah dva kandidata v drugem krogu, na zadnjih treh tudi zmagovalca – sedaj pa v drugem krogu nima svojega predstavnika. Nataša Pirc Musar ni njihova predstavnica, če bi bila, bi jo podprli že prej, vendar so raje na vse kriplje iskali drugega kandidata. Ker je sedaj rezultat takšen, kot je, so jo po sili razmer pač podprli, obenem pa se pretvarjajo, kot da je bila vedno njihova favoritka, kar seveda ni res.

Golobu se je pol leta po volitvah zgodil Golob – (ne)odvisna apolitična kandidatka z neomejenimi sredstvi in medijsko podporo
Stranka SD je leta 2007 predlagala Danila Türka, ki je zmagal, 2012 in 2017 pa Boruta Pahorja, ki je tudi obakrat zmagal. “Imeli so tri predsednike republike, sedaj pa je njihov kandidat osvojil tretje mesto,” je izpostavil Pertinač in dodal, da namesto, da bi se vprašali, zakaj se je to zgodilo, so ponovno rezultat razglasili za zmago. Zanimivo bo videti nasmeh voditeljice stranke Tanje Fajon, ko na naslednjih volitvah ne bo več prišla v parlament oziroma ko jih bo Gibanje Svoboda kooptirala, tako kot se je zgodilo s LMŠ in SAB. “Na ta povolilni ponedeljek si mora človek vzeti trenutek in še enkrat pohvaliti tiste znotraj in zunaj stranke SD, ki so se odločili, da je treba mag. Dejana Židana zamenjati z voditeljico. Odkar je na čelu Socialne demokracije pri nas, ta doživlja volilni uspeh za uspehom,” je Pertinač sarkastično napisal na Twitterju.

Aljuš Pertinač (foto: STA)

Nataši Pirc Musar zna škodovati to, da bo sedaj imela še več prostora za nastope
V drugem krogu bo po Pertinačevem mnenju odločalo to, kateri kandidat bo naredil manj napak – Logarju zaenkrat dobro uspeva, ko se predstavlja kot nestrankarski kandidat; Nataša Pirc Musar pa je kandidatka svoje družine, zato tu ni antagonizma, ki ga sicer opažamo na volitvah, ko gre večinoma za in proti stranki SDS. Tokrat je namreč proti nekdo, ki sploh nima politične zaslombe, ampak kandidira iz nekih osebnih interesov – tako da se tudi antijanšizem ne more manifestirati v takšni meri kot po navadi. “Nataši Pirc Musar zna škodovati to, da bo sedaj imela še več prostora za nastope in bodo njeni minusi tako prišli še bolj do izraza,” je še opozoril Pertinač in sklenil svojo oceno, da bo zmagal tisti kandidat, ki se ne bo zadovoljil z rezultatom v prvem krogu in ki bo razumel, da je bil to zgolj prvi polčas ter da se sedaj borba začenja na novo. Torej tisti, ki se bo bolj angažiral in ne bo spal na lovorikah iz prvega kroga. Da se bodo glasovi vseh levosredinskih kandidatov – tako kot napoveduje Golob – avtomatično prelili k Pirc Musarjevi, je vse prej kot samoumevno.

Objava podpore mogočnikov na levi sredini ne bo dovolj
Tudi po mnenju politologa dr. Igorja Lukšiča je izvolitev Nataše Pirc Musar toliko samoumevna, kot je bil vstop Milana Brgleza v drugi krog. “Objava podpore mogočnikov na levi sredini ne bo dovolj,” je napovedal Lukšič. Milan Kučan je vidno taktiziral in se na koncu odločil glede na raziskavo javnega mnenja, po kateri ima v duelu z Logarjem Pirc Musarjeva več možnosti za zmago, kot bi jo imel Brglez. Profesorja politologije smo še vprašali, ali bi se lahko ponovil scenarij iz leta 2007, ko je v prvem krogu zmagal Lojze Peterle, potem pa ga je Danilo Türk v drugem krogu premagal. Lukšič je spomnil, da je za časa Türka vladala Janševa vlada – tako je bila njegova zmaga nekakšen plebiscit proti vladi. “Ta plebiscit smo letos že opravili. Ne verjamem, da ga bo možno brez težav ponoviti, kot so zastavili sedaj drugi krog,” je ocenil Lukšič. Na vprašanje, zakaj je bil kandidat SD in Gibanja Svoboda v prvem krogu neuspešen, pa je profesor pojasnil, da je bila Brglezova najšibkejša točka prav vezanost na strankarstvo. “Ko ni prišel na soočenje na Planetu po nalogu strank, ga je Pirc Musarjeva dobila na levi nogi in razglasila pomembnost strankarske neodvisnosti. Takrat se je dokončno prelomilo,” je še povedal Lukšič.

Foto: Nova24TV

Sara Bertoncelj