fbpx

[Analiza] Golobovo zavajanje: Sovražni govor na Twitterju strmo upada

Elon Musk, Robert Golob (Foto: epa, STA)

“Zanimivo, ko Elon Musk predstavi analizo omrežja Twitter, ki tudi kaže na porast števila uporabnikov in na padec uporabe sovražnega govora, se Gibanje Svoboda odloči, da ne bo več uporabljala tega družbenega omrežja. In razlog?! Novo vodstvo TW dodatno odpira vrata sovražnemu govoru,” je zapisala poslanka SDS Anja Bah Žibert. 

Nedavno je Twitter zaprl račun največji vladni stranki Gibanje Svoboda. Kot so v stranki pojasnili, naj bi šlo za tehnično napako, čeprav so sami na Twitterju zabeležili, da so stari dve leti. Posledično je družbeno omrežje smatralo, da je uporabnik mladoletna oseba. Po dogodku pa so se v Svobodi odločili, da dokončno zapuščajo to družbeno omrežje.

Odločitev je sprejel Robert Golob, ki je za zaprtje računa okrivil kar lastnika Elona Muska, rekoč, da Twitter uporablja zgolj ozek krog ljudi ter da se je “sprevrgel v družbeno omrežje, ki so ga določene skupine zlorabile za poglabljanje polarizacije, širjenje lažnih novic in celo sovražnega govora.” Sveži podatki, ki jih je danes objavil sam Musk, pa Goloba postavljajo na laž. Grafa, ki ju je priložil, dokazujeta, da je po prevzemu Twitterja število uporabnikov v strmem porastu, sovražni govor pa strmo upada.

Elon Musk je na laž postavil Roberta Goloba: Twitterja ne uporablja zgolj ozek krog ljudi, sovražni govor pa je v upadu. (Foto: Twitter)

Kot je nedavno še sporočil Musk, “ker si Twitter prizadeva dvigniti nivo državljanskega novinarstva, bo medijska elita poskusila vse, da bi to preprečila.” Tudi Golob je predstavnik elite, ki obvladuje domači medijski prostor. Morda največja tragedija, ki se je tej eliti zgodila, pa je razcvet svetovnega spleta in družbenih omrežij, “sovražni govor” pa vse tisto, česar si ne želi slišati. Za avtokratske duše tipa Golob je to še posebej boleče.

Domen Mezeg