fbpx

Anarhistična organizacija MAO po spletu pošiljala navodila nastopanja na nedovoljenem protestu: “Naučimo se besedila daljših skandiranj!”

Foto: STA

Protestna ljudska skupščina za dan upora proti okupatorju organizira poseben protestni shod, kjer se jim bo pridružila tudi mladinska aktivistična organizacija – MAO. “Naše združeno ljudstvo je v preteklosti že premagalo tuje in domače okupatorje ter si izborilo svobodo. Tudi tokrat bomo pokazali, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo in da se nikoli ne bomo nehali boriti! Do zmage!” so zapisali na svoji Facebook protestne ljudske skupščine. Hkrati so po spletu delili navodila, kako skandirati levičarske parole, da bodo videti kar se da usklajeni ter glasni.

Protestni shod bodo kljub prepovedi zborovanj nad deset ljudi pričeli ob 17. uri na Prešernovem trgu. Množico bodo nagovorile in nagovorili predstavnice in predstavniki protestne ljudske skupščine, predstavniki anarhističnih organizacij, med drugim tudi MAO. Policija svetuje, da se omenjenega prizorišča izogibate in opozarja, da ni dovoljeno zbiranje več kot desetih ljudi.

Med govorniki bo Živa Vidmar, hči Josipa Vidmarja, soustanovitelja Osvobodilne fronte; redni profesor na Pravni fakulteti Dragan Petrovec in redna profesorica Sandra Bašič Hrvatin, okoljski aktivist Uroš Macerl, predsednica Sindikata delavcev gostinstva in turizma Breda Črnčec, predstavnik MAO Tilen Mavhar, predstavnik študentov Nejc Kralj, članica sveta za digitalizacijo Emilija Stojmenova Duh, družbeni aktivist  Miha Zadnikar; filozof, sociolog, jezikoslovec Igor Žagar in pisatelj Boris A. Novak. Dogodek bodo pospremili s Kombinatkami z Janijem Kovačičem in predstavniki Partizanskega pevskega zbora.

Foto: Facebook

Organizatorji so prepričani, da bodo oblikovali “združeno fronto”
“Današnji Dan upora proti okupatorju oziroma praznik Osvobodilne fronte je posvečen novi združeni fronti, ki se je oblikovala v zadnjem letu v bojih zoper diktatorske in fašistične poteze strahovlade Janeza Janše,” so zapisali. Prepričani so, da se bodo “posvečenci” in “borci za prvorazrednost” uspeli združiti in med seboj povezati “v boju proti novodobnemu okupatorju, za svobodo, demokracijo in vladavino prava.” Ljudstvo želijo prepričati, da predsednik vlade Janez Janša izrablja zdravstveno krizo za podrejanje vseh družbenih sistemov svoji ideologiji in lastnim interesom, medtem ko se v bolnišnicah trudijo za vsako življenje.

Foto: Instagram

V nadaljevanju ponovno izražajo že izrabljene floskule o napadih na svobodo medijev, očitajo mu celo tudi napade na protestnike, “z represijo in absurdnim kaznovanjem zaradi izražanja mnenja in zahtev”; napade na kulturnice in kulturnike, ki vsak mesec na račun prejmejo temeljni dohodek; napade na okoljevarstvene organizacije, ki so leta črpale državni denar in vseeno dovolile umazane projekte; kritični pa so tudi podeljevanju privilegijev kapitalu, medtem ko sami uživajo v sadovih, ki jim jih je prinesel kapitalizem.

MAO poziv k protestu (Foto: Instagram)

V nadaljevanju Janši še očitajo napade na intelektualce, strokovnjake, ignoriranjem demokratičnih principov, samovoljnim sprejemanjem zakonov po hitrem postopku, brez soglasja socialnih partnerjev, javnih razprav in sodelovanja stroke. Medtem ko so bili vojaki deležni nove opreme in oblačil, sami še vedno vztrajajo, da bo vlada namenila 780 milijonov evrov za orožje. Medtem ko so v prejšnjih vladah padali okostnjaki iz omar, Janši očitajo politično kadrovanje sposobnega kadra. Prepričani so, da si podreja policijo in pritiska na NPU, tožilstvo in sodišče – medtem pa realnost priča drugače, saj je večina teh daje podporo protestnikom in večinskim medijem.

Foto: Instagram

Absurdno se sliši, da sami ves čas z zastrašujočimi prijemi grozijo s smrtjo in širijo sovraštvo, po drugi strani Janši očitajo širjenje sovraštva, nacionalizem, žaljenje in sodelovanje stranke SDS z “neonacističnimi skupinami (na primer Rumenimi jopiči) ter odkrito rasističnimi medijskimi objavami v glasilih SDS”. Po analizi delovanja so prepričani, da gre za fašizem, a po dejanjih sodeč se iz njihove strani dogaja še večji fašizem.

Janša kot “okupator današnjega časa”
Združena fronta, ki jo sestavljajo tako različne družbene skupine, kot posameznice in posamezniki, bodo po njihovih navedbah predstavili, kako jih ta vlada ogroža in za kaj se je treba boriti, pa čeprav jih velik delež financira v času epidemije.  Ne glede na to, da vlada skrbi za ljudi, so se odločili, da bodo odločno in jasno s prstom pokazali, kdo je “okupator današnjega časa”: “To je janšizem, ki ga pooseblja Janez Janša.” 

Sara Rančigaj