fbpx

Angelika Mlinar pred leti poslovala z državo: Denarni tok je že takrat vodil do Alenke Bratušek, današnje predlagateljice Mlinarjeve za ministrico!

Foto: STA

Ko je Angelika Mlinar poslovala z državo, konkretno s Protokolom Republike Slovenije (2006-2011), je bila Alenka Bratušek članica in nato predsednica upravnega odbora Javnega gospodarskega zavoda Brdo, ki upravlja protokolarne objekte tako v okviru posestva Brdo kot v bližnji okolici in Ljubljani. Naključje?

V ponedeljek malo pred 12. uro je odjeknila novica, da je predsednik vlade Marjan Šarec v Državni zbor RS vložil predlog za imenovanje Angelike Mlinar za novo ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Izgleda, da so Mlinarjevo, ki nikoli pred ponujeno službo na ministrstvu ni želela slovenskega državljanstva, prepoznali kot osebo, ki je v slovenskem nacionalnem interesu. Nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek je očitno dobro izpeljala imenovanje svoje znanke, ki sta ji propadli tako kariera evropske poslanke kot tudi poslovna pot. Od rok ji namreč ni šla niti peka angelskih piškotov niti samostojna podjetniška pot z s.p.-jem, ki ga je v Sloveniji registrirala 18. oktobra 2005.

Poslovno svetovanje, Angelika Mlinar s.p. je bil 18. oktobra 2005 vpisan v Poslovni register Slovenije. S sedežem v Ljubljani, konkretneje na naslovu Gradaška ulica 18, je deloval vse do 8. avgusta 2015, ko je bil izbrisan, razkrivajo podatki Ajpesa. Spletna aplikacija Erar, ki prikazuje porabo javnega denarja, razkriva, da je največ denarja na račun Mlinarjeve prispeval Protokol Republike Slovenije.

Vir: Ajpes

Bratuškova bila predsednica upravnega odbora zavoda Brdo, ki upravlja protokolarne objekte
V obdobju od konca leta 2005 do začetka leta 2008 je od Protokola Republike Slovenije prejela 1.924,17 evra. Od Osnovne šole Trnovo 333,83 evra, 245,42 evra od Občine Jezersko, 127,95 evra od ministrstva za obrambo in 56,64 evra od Centra Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja. Pri tem je zanimivo omeniti, da je bila Alenka Bratušek ravno v času, ko je Mlinarjeva prejela sredstva z naslova Protokola RS (2006–2011), najprej članica in nato predsednica upravnega odbora Javnega gospodarskega zavoda Brdo, ki upravlja protokolarne objekte tako v okviru posestva Brdo kot v bližnji okolici in Ljubljani. Naključje?

Vir: Erar

Vir: Erar

Superlativov ne manjka
Bratuškova je ob napovedi imenovanja Mlinarjeve na ministrsko mesto, ko ta še ni imela slovenskega državljanstva, dejala, da naj bi Mlinarjeva vedela, kako deluje Bruselj, ker naj bi znala na bruseljskih hodnikih odpirati vrata. “Prepričani smo, da bi lahko bila dodana vrednost pri pogajanjih za novo finančno perspektivo in to vlado.” Kako uspešno je bilo poslovanje njenega zdaj že izbrisanega s.p.-ja, pa lahko vsak presodi na podlagi poslovne slike spodaj, kjer ne manjka številk v rdeči barvi. Glede na to se upravičeno poraja vprašanje, na podlagi česa Bratuškova o Mlinarjevi govori v samih superlativih?

Vir: Gvin

Živela v samem centru Ljubljane
Pisali smo že, da je bila Mlinarjeva z nekdanjim partnerjem Stefanom Vavtijem neverjetno blizu razvpitemu paru – Katarini Kresal in Miru Senici, objavili smo tudi, da sta Mlinarjeva in Vavti kupila stanovanje na sosednji hišni številki v Trnovem. V zemljiški knjigi smo prvič naleteli na podatek, da sta bila, ko sta kupovala stanovanje v Trnovem, Vavti in Mlinarjeva stalno prijavljena na naslovu tako imenovane Mayerjeve palače v Ljubljani. Gre za hišo v samem centru Ljubljane, naslov je Wolfova 1. Pri tem je treba omeniti, da v  Mayerjevi palači ne živi kdorkoli, prav tako tudi lastniki tamkajšnjih stanovanj niso kdorkoli, ampak so dobro znane javne osebe z zelo dobrimi povezavami v slovenski politiki.

Povezav z Bratuškovo ne manjka
Mlinarjeva je bila zasebna partnerica Vavtija, ko je bil ta še predsednik uprave slovenske veje banke Unicredit, o čemer je leta 2014 tudi spregovorila v intervjuju za Mladino. Na tem mestu je treba omeniti, da Vavti ni kdorkoli, saj je leta 2009 postal član nadzornega sveta Mercatorja, kjer je ostal do leta 2012. Zanimiv pa je podatek, da je bil v tistem času Mercator v državni lasti in ga je, ko je bila predsednica vlade, prodala politična kadrovnica Mlinarjeve – Bratuškova. Prek naveze z Vavtijem je Mlinarjeva prodajala svoj veliki “hit”- angelske kekse. Ko pa se je zveza z Vavtijem končala, je bilo s tem tudi konec uspeha njenih keksov. Zaradi brezposelnosti ji je Bratuškova ponudila možnost, da kandidira za evropsko poslanko, ker pa je bil rezultat, milo rečeno, klavrn, se ji je zdaj ponudila možnost za ministrsko mesto.

Glede na to, da so v stranki SAB v ponedeljek potrdili, da je Mlinarjeva prevzela odločbo o slovenskem državljanstvu, je mogoče pričakovati, da bodo o njeni kandidaturi odločali že v tem tednu. Mlinarjeva se lahko za dvojno državljanstvo zahvali avstrijski vladi, ker ji je še pravi čas dala potrebno zeleno luč. Glede na to, da je slovensko državljanstvo pogoj za opravljanje ministrske funkcije, so zdaj ovire odpravljene. Čaka jo zaslišanje pred pristojnim odborom, nato pa bodo na potezi poslanci. Ker bo v okviru njene nove funkcije – v primeru, da bo izvoljena – potrebna priprava na nov večletni finančni okvir EU 2021-2027, se poraja vprašanje, kako bo Mlinarjevi to uspelo glede na to, da so njene podjetne izkušnje bolj klavrne?

Hana Murn