fbpx

Angelika po ekspresnem državljanstvu ekspresno padla na obeh odborih

Foto: STA

Po hitri predstavitvi pred poslanci so kandidatko za ministrico Angeliko Mlinar ponoči pred 23. uro večinsko zavrnili v odboru za evropske zadeve s sedmimi glasovi za in devet proti, pa tudi v odboru za gospodarstvo, kjer se je glasovanje izteklo v pat z osem proti osem. Pred tem je Mlinarjeva po predstavitvi zavrnila bolj provokativna vprašanja. Odgovarjala ni niti poslancu SNS Janiju Ivanuši, ki jo je spraševal o lojalnosti in o tem, ali bo živela v Ljubljani ali na Dunaju. Poslanci SNS so ključni podpornik vlade, ki ga potrebuje za izvolitev. A za kandidatko, navkljub pomislekom tudi v DeSUS, ni še nič izgubljeno.

Praviloma vladni peterček hitro najde dovolj rezervnih sil v opoziciji, ker si tam kar nekaj poslancev ne želi predčasnih volitev ali relativnega zmagovalca volitev Janeza Janše (SDS) na vrhu drugačne vlade. Kako se bo izteklo v državnem zboru ob predlogu Marjana Šarca in Alenke Bratušek je, skratka, še nejasno.

Za izvolitev bo Mlinarjevi če je SNS ne podpre soglasno zadoščalo, če bo nekaj drugih manjkalo ali se vzdržalo. Potrebna bo navadna večina navzočih. Po negativnem mnenju lahko premier kandidatko tudi še umakne, a to se zgodi redko.

Ko se vladajočim nenadoma mudi
Premier Marjan Šarec (LMŠ) je Angeliko Mlinar (SAB) za ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo predlagal šele včeraj, skoraj istočasno z njeno prisego državljanstvu. Že za danes pa sta Gregor Perič (SMC) in Igor Peček (LMŠ) sklicala skupno sejo odborov za Evropsko unijo in gospodarstvo, da bi se kandidatka za ministrico predstavila, čeprav to ni bilo najbolj v skladu s poslovnikom državnega zbora.

Foto: STA

Poslovnik pravi tako: “Vsak kandidat za ministra se najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidatur predstavi pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora in odgovarja na vprašanja njegovih članov.

Po še neuradnih informacijah iz državnega zbora so poslovniški rok (najmanj tri dni) skrajšali tako, da se je Mlinarjeva sama odpovedala daljšemu času za pripravo predstavitve. Neuradno bi naj v preteklosti s predstavitvami na podoben način pohiteli že ob volitvah ene od vlad Janeza Janše (SDS), ko so se ministri predstavili že tretji in ne četrti dan, ki je prvi mogoč, če bi se držali poslovnika.

Predstavitev Mlinarjeve se je tako začela zvečer, iz opozicije pa zaradi krajšanja rokov niso protestirali, alternativa bi bila namreč potencialno odločanje o ministrici čez božične in novoletne praznike.

Povedala ni kaj dosti novega
Mlinarjeva v primerjavi s prejšnjima že odstopljenima ministroma Markom Bandellijem in Iztokom Puričem ni povedala veliko novega, na bolj provokativna vprašanja pa je zavračala odgovore. Denimo, na vprašanja Branka Grimsa (SDS) o slikanju pod fotografijo revolucionarja Che Guevare in odnosu do odprtih mej za migrante, za kar bi se naj v preteklosti zavzemala. Bolj nenavadno je bilo, da je zavrnila odgovor na vprašanja poslanca SNS Janija Ivanuše. Če bodo poslanci SNS (in Levice) glasovali proti njej, se lahko znajde v težavah. A če bo padla, bo to presenečenje.

Zeleno luč za državljanstvo je Mlinarjevi prejšnji teden prižgala vlada, ki je odločila, da je njena izredna naturalizacija nacionalni interes. Kandidatka je danes zagotovila, da se bo držala svoje zaprisege, delala kot Slovenka in tudi kot predstavnica narodne skupnosti. Vesela je tudi, da je Avstrija pristala, da ima lahko dvojno državljanstvo.

V nedeljo sem poročal, da jo nameravajo v državnem zboru za ministrico vladajoči izvoliti v četrtek. To bi bilo mogoče ob strogem spoštovanju poslovniških rokov tudi, če bi bilo zaslišanje pred odbori v četrtek in bi se premier Marjan Šarec takoj odpovedal možnosti, da zamenja kandidatko, kar lahko stori. Bi pa bilo najbrž formalno težko v četrtek izpeljati vse te postopke.

Določba poslovnika o imenovanju ministrov z roki in določbo, da lahko premier kandidatko, ki je bila zavrnjena, tudi še umakne, je takšna:

Peter Jančič, Spletni časopis