fbpx

Anja Bah Žibert: Golob se je v govoru ukvarjal s prejšnjo vlado in osebnimi strahovi

Predsednik vlade Robert Golob in poslanka stranke SDS Anja Bah Žibert (Foto: SDS/epa)

Namesto da bi bil govor predsednika vlade Roberta Goloba pred evropskim parlamentom državniški, s katerim bi ta poskrbel za promocijo Slovenije, je ta poskrbel za predstavitev osebne zgodbe, zgodbe o notranjepolitičnih zadevah Slovenije oziroma o “nenaših” v Sloveniji. Ker Golob ni izkoristil evropskega parketa za promocijo naše države, se je poslanka stranke SDS Anja Bah Žibert odločila, da na vlado naslovi pisno poslansko vprašanje. 

V torek, 13. decembra, je imel premier Robert Golob nagovor pred evropskimi poslanci v evropskem parlamentu, kjer se je v govoru osredotočil na teme, kot so zelena tranzicija, vladavina prava in geopolitična prizadevanja. Navkljub navedenim temam pa očitno ni zmogel, da ne bi pred evropskimi poslanci in poslankami delil svoje osebne izpovedi o kariernem napredovanju. “15 let sem delal v energetskem podjetju, ki sem ga sam ustanovil in ga vodil kot direktor. Podjetje je zraslo iz nič do podjetja, ki je poslovalo s tremi milijardami prihodkov. Gre za največje energetsko podjetje v jugovzhodni Evropi, prav tako je največji dobavitelj energije v Sloveniji in tudi največji ponudnik sončne energije. Veliko smo investirali prav v obnovljive vire energije,” je namreč dejal v znak slavospeva, čeprav je pri tem zamolčal, da gre pri tem za monopolno podjetje, ki ga ne bi bilo brez politične podpore.

Tako smo namesto državniškega nastopa, promocije Slovenije in slovenskih idej po besedah Bah Žibertove poslušali osebne zgodbe, zgodbe o notranjepolitičnih zadevah Slovenije oziroma obračunavanje z “nenašimi” v Sloveniji. “Predsednik Vlade RS je v svojem nagovoru veliko besed namenil tudi prejšnji vladi predvsem glede vladavine prava in svobode medijev, pri tem pa zamolčal, da je ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar predsednika vlade obtožila političnega pritiska na policijo,” je bila kritična poslanka.

V svojem celotnem nagovoru se je ukvarjal s prejšnjo vlado
Premier je nato v razpravi, ki je sledila za tem, poslušal stališča evropskih poslancev in njihova vprašanja. “Zaskrbljenost glede medijev in stanja medijev v Sloveniji je izpostavil portugalski evropski poslanec Paulo Rangel. Še posebej je omenil zadnjo spremembo zakona o RTV Slovenija. Hkrati je opozoril in izrazil zaskrbljenost v zvezi z uvedbo slovenskega nadzora na notranjih mejah v luči vstopa Hrvaške v schengensko območje,” je spomnila poslanka in ob tem dodala, da Golob na žalost ni želel (ali znal) odgovarjati na vprašanja evropskih poslancev in tako ni izkoristil evropskega parketa za promocijo naše države, ampak se je v svojem celotnem nagovoru ukvarjal s prejšnjo vlado ter s svojimi osebnimi strahovi iz preteklosti, ki pa ne pritičejo predstavitvi Slovenije in razpravi pred evropskim parlamentom.

Poslanka je v zvezi z navedenim povprašala naslednje:

1.    Kateri dosežek ocenjuje predsednik vlade kot ključni dosežek te vlade od začetka nastopa mandata?
2.    Zakaj predsednik vlade ocenjuje, da je “pranje umazanega perila”, kot lahko razumemo del njegovega govora, primeren način nagovora evropskim poslancem?
3.    Kako predsednik vlade komentira dejstvo, da ga je ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar obtožila političnih pritiskov na policijo? Kako to komentira v luči njegovih zavez v predvolilnem času k spoštovanju vladavine prava, pravne države in nevmešavanja politike v kadrovanje represivnih organov države?
4.    Katero podjetje je imel predsednik vlade v mislih, ko je govoril o svojem petnajstletnem delovanju na čelu energetskega podjetja, ki ga je ustanovil sam? Kdo vse so ustanovitelji tega podjetja?
5.    Ali je Robert Golob ob nastopu funkcije predsednika vlade izstopil iz lastništva tega podjetja? Kdo je lastnik tega podjetja danes?

Sara Kovač