Anketa časnika Dela dokazuje, da Slovenci podpirajo Janševo vlado, njen odstop pa si želi le peščica protestnikov

Janša’s third government. Photo: Matic Štojs Lomovšek

Po odstopu vlade Marjana Šarca je kar 63 odstotkov tistih, ki so sodelovali v anketi Mediane menilo, da so potrebne predčasne volitve, zdaj pa je sodeč po anketi, ki jo je sicer objavil časnik Delo, takšnih zgolj še 41 odstotkov. Poleg tega večina anketiranih med opozicijskimi strankami ne najde ustreznega kandidata, ki bi bil sposoben voditi prehodno vlado, če bi Janševa vlada padla kot posledica konstruktivne nezaupnice. Večina slovenskih državljanov potemtakem pričakuje zgolj politično stabilnost, ne pa padec aktualne vlade za vsako ceno. In celo vsa medijska propaganda ne zadostuje, da bi volivci Tanje Fajon večinsko prepoznali za kompatibilno kandidatko za novo vodjo levega bloka, ki še zdaleč ni enoten, ampak močno razdrobljen. Opozicija se ves čas osredotoča na rušenje pravljičnega “princa teme”, konkretne alternative pa ne ponuja. 

Kot so ugotovili pri anketi Mediane, si predčasne volitve želi zgolj 41 odstotka vprašanih, 39 odstotkov temu nasprotuje, 5 odstotkov bi rado novo vlado v okviru obstoječe parlamentarne sestave, 15 odstotkov vprašanih pa se ni izjasnilo kaj natanko si želi. Aktualna vlada sicer lahko pade zgolj na podlagi konstruktivne nezaupnice, to pa pomeni da DZ z absolutno večino glasov, torej 46, za mandatarja izvoli neko drugo osebo. Takšen prehodni mandatar pa bi imel pooblastila, da državo vodi vse do novih volitev ali pa odigral vlogo “slamnatega mandatarja”, ki bi se odločil za predčasne volitve, poroča Domovina.

Vendar pa izglasovanju konstruktivne nezaupnice večina anketirancev ravno ne daje prav velikih možnosti. Več kot polovica med njimi je namreč prepričana, da je to neverjetno oziroma skoraj neverjetno, v nasprotno pa je prepričanih le 38 odstotkov vprašanih. A če bi bila že izglasovana pa samo 14,6 odstotka vprašanih kot mandatarja takšne začasne vlade vidi znotraj že obstoječih strank. Obenem je kar 43,6 odstotka anketiranih mnenja, da obstoječe stranke ne morejo ponuditi ustreznega kandidata za vodenje takšne začasne vlade, in da bi bil potreben povsem nov obraz. Poleg tega je 27,3 odstotka vprašanih pa je prepričanih, da prehodna vlada ni potrebna.

Ob vseh navedenih ugotovitvah lahko mirno zaključimo, da je sporočilo večine, da naj se vlado že enkrat pusti pri miru, in da lahko še naprej opravlja svoje poslanstvo. Seveda takšnemu mnenju nasprotujejo le najbolj zakrknjeni stalinistični volivci, saj rušenje Janševe vlade za vsako ceno prinaša zgolj in samo politično nestabilnost. Obenem lahko sklepamo, da je pri tistih, ki v anketi niso želeli sodelovati, želja, da bi spet morali oditi na volišča, še toliko manjša. Anketa tudi potrjuje visoko podporo aktualni vladi, ki je ves čas pod srditim obstreljevanjem osrednjih medijev. K sreči se propaganda ravno ne prijemlje toliko kot bi to želeli tisti, ki vlado pridno rušijo.

Fajonova navkljub podpori osrednjih medijev še ni pridobila statusa voditeljice slovenskega naroda 

Slovenci namreč izkazujejo zadovoljstvo z vladnimi ukrepi težkega obdobja pandemije in po njej, saj koalicija kaže veliko razumevanja in radodarnosti, obenem pa kaže veliko profesionalnosti ob svojem krmarjenju med nekaterimi zdravstvenimi ukrepi in le delnim omejevanjem družbenega življenja. Pozitivno sliko o Janševi vladi pa so ustvarili tudi vavčerji, torej možnost unovčitve turističnih bonov. Tudi prenapihnjena promocija Tanje Fajon se v slovenski javnosti ne prijemlje tako dobro, kot bi si nekateri to želeli.

Tanja Fajon (vir: twitter)

Čeprav je namreč obljubljala “drugačno” politiko, je svoje svoje voditeljstvo zastavila s precej trdo, stalinistično roko, kar zmerne volivce zagotovo odvrača od nje. Mnoge pa odbija tudi njej skrajno odprt pogled na migracije, (trans)spolno identiteto, podpora albanskemu priseljevanju v EU, izrazitemu zaviranju Srbije v mednarodni javnosti itd. Tako bo stratege, ki gradijo ves ta politični boj proti Janši, čakalo dela na pretek. Predvsem bi morali v javnosti izboljšati podobo Fajonove ali pa skleniti, da ona morda ni “najboljši material” za mandatarko oziroma je zgolj nekakšno “priložnostno kljuse”. Bo pa politična jesen zagotovo vznemirljiva in vroča.

Protestniki so vse bolj razdeljeni in brezciljni, njihov edini smoter je boj proti bajeslovnemu “princu teme”

Včeraj pa je potekal že 15. petkov protest, ki prav tako kaže na to, da se je vse skupaj že davno izpelo in opozicija ne ve več kaj bi sama s seboj. Tudi protestniki so med seboj razdeljeni. Potem ko smo že pisali o razkolu med neuradnima soorganizatorjema “mitingov resnice” med Jašo Jenullom in Tjašo Prošek, sedaj za razkol skrbijo tudi nekateri drugi “jurišniki”. Tudi tokrat pa je miting potekal na dveh različnih lokacijah. Če sta svoj protest na Trgu republike organizirala reper Zlatko Čordić in Ivan Gale, je Jenull, ki mu podporo dajejo Socialni demokrati, svoj protestniški shod, na katerem ga sicer spet ni bilo, organiziral na Prešernovem trgu.

Petkov protest. (Foto: topnews)

Tam so s prepevanjem partizanskih pesmi poskrbeli za revolucionarno vzdušje, dogodek, ki se je tokrat vrtel skoraj izključno okoli Janeza Janše, pa so obiskale znane levičarske osebnosti, kot sta Svetlana Makarovič in Vileta Tomič. Naposled so se demonstranti sprehodili tudi do Roške, kjer so se ob karikaturi “Janše” in napisom proti “četverici” vrnili v leto 1988. Skratka, edini program opozicije je strmoglavljenje osovraženega Janše, ni pa jasno kaj naj bi ta ista opozicija ponudila v zameno. Njih Slovenija in blaginja ljudi očitno ne zanima. Naj pokažejo kaj bolj konkretnega, kaj za dobrobit te dežele, kot pa da ponavljajo to staro, izpeto antijanšistično lajno.

Domen Mezeg