fbpx

Anketa: Na predčasnih volitvah bi prepričljivo zmagala SDS

Foto: YouTube

Po klavrnem padcu Šarčeve vlade, so prvi odzivi parlamentarnih strank različni, nekateri bi šli ponovno na volitve, nekateri pa se jih bojijo, saj vedo, da čez volilni prag ne bi prišli in bi izgubili svoje udobne stolčke. Kakorkoli, če volitve bodo ali ne, rezultati ankete, ki jo je po padcu vlade opravila mnenjska agencija Parsifal kažejo, da si državljani želijo, kot tudi po prejšnjih volitvah, da novo vlado vodi stranka SDS.

Na vprašanje, “katero stranko bi volili v slovenski državni zbor, če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo”, bi največ vprašanih svojo podporo namenilo stranki SDS, to je 17,4 odstotkov, sledi ji LMŠ z 17,3 odstotkov. Slabše kaže Levici, za katero bi glasovalo le 6,7 odstotka volivcev. Vsi ostali pa bi se borili za vstop v parlament, Židanova SD, ki strastno navija za ponovne volitve, bi dobila le 4,6 odstotka. Jelinčičeva SNS, DeSUS in NSi drugi pa bi dobili manj kot 4 odstotke.

Del dosedanje koalicije pod volilnim pragom
Rezultati ankete, ki jo je agencija Parsifal opravila med 27. in 29. januarjem torej kažejo, da je del dosedanje koalicije izjemno nizko. Bratuškina SAB bi dobila pičlih 2,2 odstotkov glasov, stranka SMC pa še manj – 1,8 odstotka glasov, kar pa jasno kaže, da volivci z njihovim delom niso zadovoljni. Kar 37,3 odstotkov volivcev pa je neopredeljenih, bodisi ne vedo koga bi volili, ali pa na volitve sploh ne bi prišli.

Stranka SDS zanesljivo v prednosti
V primeru, če upoštevamo samo tiste, ki bi se zagotovo udeležili volitev in vedo koga bi volili pa so razlike veliko večje. Prepričljivo bi zmagala stranka SDS, ki bi jo volilo kar 38 odstotkov ljudi, sledi ji Lista Marjana Šarca z 27,6 odstotki glasov. Levici bi glas namenilo 10,3 odstotke volivcev, Socialnim demokratom 7,1 odstotkov, DeSUS-u 5,7 odstotkov glasov, prag pa bi za las zgrešila Toninova NSi. Na samem repu pa so ponovno SAB (1,8 odstotka), SNS (1,7 odstotka) in SMC (1,5 odstotka).

Včeraj so v stranki DeSUS, SD, SDS razpravljali o naslednjih korakih po odstopu premierja Marjana Šarca. Vse stranke so namreč sporočile, da pogovorov o novi koaliciji ne izključujejo, se pa že pripravljajo na morebitne predčasne volitve. To, da so predčasne volitve najboljša opcija, je sporočil tudi prvak NSi Matej Tonin. Očitno je le, da bi na predčasnih volitvah močno pridobila le SDS in LMŠ. Nekaj več bi dobila tudi Levica. Vsi ostali pa bi izgubili ali celo izpadli iz Državnega zbora.

Udeležba na volitvah
Anketa je tudi pokazala, da bi se naslednjih parlamentarnih volitev zagotovo udeležilo 45 odstotkov volivcev, 15,9 odstotkov pa se jih zagotovo ne bi. Anketirance so namreč vprašali, naj ocenijo svojo udeležbo z oceno od 1-5, pri čemer ena pomeni, da na volitve nikakor ne bodo šli, pet pa pomeni, da bi se volitev zagotovo udeležili. Z oceno dve je svojo udeležbo ocenilo 6,4 odstotkov anketirancev, s tri 14,4 odstotkov in s štiri 18,1 odstotkov volivcev, kar pa kaže na trend naraščanja, da se volivci bolj nagibajo k udeležitvi volitev.

V anketo s kombinacijo telefonskega in spletnega anketiranja je bilo zajeta 952 anketiranih, od tega je bilo 51 odstotkov žensk in 49 odstotkov moških. Povprečna starost je znašala 50,6 leta, standardni odklon pa 15,8 let. Največ anketirancev je bilo iz najstarejše starostne skupine (41,9,2 odstotka), nekoliko manj iz srednje starostne skupine (36,8 odstotka), najmanj pa iz najmlajše starostne skupine (21,3 odstotkov). Največji delež vprašanih ima dokončano srednjo šolo (33 odstotka), sledili pa so tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (26 odstotka), poklicno šolo (23 odstotka) ter osnovno šolo ali nedokončano osnovno šolo (18 odstotka).

Lana Božič