fbpx

[Anketa Nova24TV] Pogreb Zemljariča z vojaškimi častmi je za vlado velika blamaža

Foto: STA

V Ljubljani so v petek z vojaškimi častmi pokopali Janeza Zemljariča, ki je zasedal visoke politični položaje v komunističnem režimu. Mnogi so pokazali ogorčenje in protest nad sklepom vlade, da se ga pokoplje z vojaškimi častmi, saj gre za “grob napad vlade na pravico do človekovega dostojanstva”, kot so dejali v stranki SDS. Prav tako so nad odločitvijo zgroženi v Zboru za republiko, v društvu Združeni ob Lipi sprave, v društvo političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja, v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve, svoje mnenje pa so ljudje povedali tudi v anketi.

“Ali podpirate odločitev vlade, da Janeza Zemljariča pokoplje z vojaškimi častmi?” se je glasilo vprašanje v anketi na našem spletnem portalu. Z “da” je odgovorilo slabih 5 odstotkov ali 97 glasov, z “ne” pa kar 95 odstotkov ozirom 1974 oseb.

Vladna odločitev je v temeljnem nasprotju z duhom slovenske ustave, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, človekovih pravic ter vladavini prava. Udba je bila institucionalizirano nasprotje temeljnih ustavnih vrednot današnje samostojne Slovenije. Tako slovensko ustavno kot tudi vrhovno sodišče sta v različnih odločbah delovanje Udbe formalno prepoznala kot zločinsko, so dejali v Socialni demokratski stranki. Sklep vlade tako po njihovem mnenju v jedru krši temeljne pravice do človekovega dostojanstva in predstavlja posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe. Poleg tega pa je zloraba vojaških časti za poveličevanje šefa zločinske organizacije tudi žalitev za Slovensko vojsko, ki je nastala na temelju odpora zoper represivni jugoslovanski režim, katerega sestavni del je bila desetletja tudi  Udba.

Anketa (Foto: Nova24TV)

Simboli demokratične države ne smejo pokrivati zločinskega ravnanja
Robertu Golobu
je predsednik društva Združeni ob Lipi sprave zaslužni prof. dr. Janez Juhant napisal odprto pismo, v katerem je izpostavil, da je žalosten, prizadet in razočaran nad vlado, ki jo vodi in ima v njej glavno besedo Gibanje Svoboda, ker so odredili, da naj se šef bivše Udbe, po kriterijih evropskega demokratičnega parlamenta zločinske organizacije, pokoplje z državniškimi častmi demokratične Slovenije. “Po tej Vaši odredbi je človeku, ki je bil med vodilnimi v prejšnjem režimu, ki je zatiral in ubijal ljudi, morala izkazati poslednjo čast osamosvojitvena vojska, ki se je borila zoper tako zatiranje. Veliko pripadnikov te osamosvojitvene vojske je v tem boju izgubilo življenje.” Dejal je, da vsakemu človeku pripada dostojen pokop in grob, kjer bo našel svoj mir in pokoj, a simboli demokratične države ne morejo niti ne bi smeli pokrivati zločinskega ravnanja.

Dr. Janez Juhant (Foto: zajem zaslona)

Obenem je Juhant premierja vprašal, kdaj bo odredil, da v Ljubljani dostojno pokopljejo žrtve režima, ki ga je sooblikoval in vodil z državnimi častmi pokopani. “Med vojno in po njej zunajsodno pomorjeni Romi, pripadniki domobranske vojske, Slovenske narodne vojske, Jugoslovanske kraljeve vojske v domovini, Tigrovcev, partizanske vojske, pripadniki posameznih odporniških gibanj, civilisti, med njimi tudi otroci in ženske, z njimi pa vsi svobodoljubni državljanke in državljani te države čakajo oz. čakamo na to odločitev. Kako bo Slovenija oprala to vnebovpijoče nasprotje in kakšno podobo Slovenije kažete mednarodni demokratični javnosti s tem protislovjem? In končno: kako se opravičujete pred svojo človeško vestjo, kako branite dostojanstvo in svobodo, na kar se sklicujte, če s svojimi odločitvami ne odpravljate tega protislovja?” je še dejal.

Sara Kovač